Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010 18:44

ΓΡΗΓΟΡΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΟΝ HIV ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΛΙΟ

AIDS Ας ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕΟι αδιάγνωστοι φορείς του ιού του AIDS στην Ελλάδα -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προσωπική αλλά και τη δημόσια υγεία- πιθανόν να φτάνουν και τον διπλάσιο αριθμό, δηλαδή τους 16.000, από τους επίσημα καταγεγραμμένους, που σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι 7.781 άνθρωποι, ενώ αυξητική είναι η ροή περιστατικών κάποια από τα τελευταία χρόνια.
 Το 2008 παρατηρήθηκε ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός δηλωθέντων κρουσμάτων από το 1998.
Μάλιστα όσον αφορά τους «αργοπορημένα προσερχόμενους» (late presenters), φαινόμενο που παρατηρείται παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ μόνο από το 25% αυτών προκύπτει το 54% των νέων περιστατικών, αποδεικνύοντας έτσι την άμεση σχέση μεταδοτικότητας- άγνοιας του ιού.
Αυτή είναι η εκτίμηση της ΜΚΟ Praksis, η οποία στο πλαίσιο της καμπάνιας «Πάρε Φόρα και Εξετάσου» λειτουργεί πιλοτικό πρόγραμμα με κινητή μονάδα ενημέρωσης και εξέτασης για τον HIV μέσα από το γρήγορο τεστ που πραγματοποιείται από το σάλιο. Το πρόγραμμα θα εστιάσει σε ομάδες πληθυσμού με επικίνδυνη συμπεριφορά και με στόχο όχι μόνο την ανίχνευση νέων περιστατικών αλλά κυρίως την ευαισθητοποίηση για τους τρόπους μετάδοσης και την παρότρυνση για εξέταση. Στους τρεις μήνες του προγράμματος εξετάστηκαν 67 άνθρωποι στον δρόμο και 97 στα πολυϊατρεία της Praksis σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και η πλειονότητα έκανε το τεστ για πρώτη φορά, μεγάλο ποσοστό ήταν μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά και πρόσβαση στο ΕΣΥ, ενώ μόνο 2 οροθετικοί εντοπίστηκαν. Ο κύριος τρόπος μετάδοσης παραμένει η σεξουαλική επαφή και ιδιαίτερα μεταξύ αμφι-ομοφυλόφιλων αντρών αλλά και στις γυναίκες. «Φυσικά μιλάμε για άντρες που κάνουν σεξ χωρίς προφυλακτικό», επισήμανε χθες ο Γρ. Βαλλιανάτος που αναφέρθηκε στην ανάγκη κοινωνικού αποστιγματισμού.
«Η επιδημία προχωρά παγκοσμίως και φαίνεται ότι δεν είναι καθόλου αρκετός ο προσυμπτωματικός έλεγχος και η προφύλαξη. Πρέπει να περάσουμε από την ενημέρωση στη δράση. Ανακύπτει η άμεση ανάγκη της έγκαιρης διάγνωσης, δηλαδή της δευτερογενούς πρόληψης», η σημαντική παρατήρηση του Π. Θεοδωράκη από τον Οργανισμό Υγείας του Δ. Αθηναίων.
ΠΗΓΗ:ENET.GR
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010 18:58