Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2010 11:47

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΓΝΙΤΗ

altΤη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου – Δήμου Πτολεμαΐδας – ΑΝΚΟ για τη μελέτη εφαρμογής ανάπλασης της μουσειακής ζώνης της ΑΕΒΑΛ, αποφάσισε κατά την τελευταία του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Πτολεμαϊδας. Ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας Γρηγόρης Τσιούμαρης, εισηγητής του θέματος, αναφέρθηκε στη σημασία της λειτουργίας ενός τέτοιου μουσείου για την περιοχή της Πτολεμαϊδας, καθώς θα αποτελέσει

πόλο έλξης σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του βιομηχανικού τουρισμού, στη διαμόρφωση νέων θέσεων εργασίας και στη δημιουργία εισοδήματος. «Με τη λειτουργία του μουσείου αρχίζει μια νέα περίοδος όπου η εικόνα μιας «περιβαλλοντικά πληγωμένης» περιοχής ανατρέπεται σταδιακά και η παραγωγή ενέργειας γίνεται για τον επισκέπτη «αφορμή» και συγκριτικό πλεονέκτημα» τόνισε ο κ. Τσιούμαρης.

Μέσω της προγραμματικής σύμβασης ο δήμος Πτολεμαϊδας εντάσσει το έργο στο συνολικό αναπτυξιακό σχεδιασμό του δήμου και αναλαμβάνει να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους για την υλοποίησή του, ενώ η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών και την υποβοήθηση του δήμου Πτολεμαϊδας στην εξασφάλιση πόρων. Η σύνταξη των μελετών για τη δημοπράτηση του έργου «Μουσείο Ενέργειας-Λιγνίτη στο κτίριο 157 της πρώην ΑΕΒΑΛ» θα γίνει από την ΑΝΚΟ.

Το προβλεπόμενο κόστος επένδυσης που αφορά στο κτίριο 157 είναι 7.000.000 € και αφορά σε κτιριακές υποδομές, εξοπλισμό-σχεδιασμό, υλοποίηση εκθεμάτων, ψηφιακή και τεχνολογική υποδομή, ενώ η προγραμματική σύμβαση θα έχει διάρκεια τεσσάρων ετών.

Το μουσείο είναι αφιερωμένο στην ενέργεια και στο λιγνίτη με στόχο την ανάδειξη του πρωταγωνιστικού ρόλου της Πτολεμαϊδας στον ενεργειακό χάρτη. Πρόκειται για ένα μουσείο ιστορικής μνήμης με υπερ-τοπική εμβέλεια και εθνικό χαρακτήρα που αναδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Πτολεμαϊδας και της περιοχής στον ενεργειακό χάρτη της χώρας.

Σύμφωνα με το μουσειολογικό σκεπτικό, στόχος είναι η βιωματική μάθηση που δίνει έμφαση στο ρόλο της εμπειρίας, η «τεχνική» της «αφήγησης ιστοριών» (story-telling), ενώ η έκθεση θα αναπτύσσεται σε θεματικές ενότητες και θα «εξιστορεί» τις διαφορετικές φάσεις της παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας από τη διαδικασία της εξόρυξης μέχρι και την κατανάλωση, συνδέοντας το χθες με το σήμερα της ιστορίας του λιγνίτη που είναι στενά συνυφασμένος με την ίδια την ιστορία της Πτολεμαϊδας.

 
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2010 11:52