Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010 14:25

ΛΑΖΑΡΟΣ ΤΣΙΚΡΙΤΖΗΣ: ΑΤΥΧΕΣ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ κ. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΤΕΙ

altΤο Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας δεν ανήκει στα τμήματα ΤΕΙ που στερούνται επαγγελματικών δικαιωμάτων, αφού τα έχει αποκτήσει εδώ και δύο χρόνια περίπου, από την 1-12-2008 (ΦΕΚ 244/Τεύχος Α). Ως εκ τούτου η αναφορά του κ. Κουκουλόπουλου στο Τμ. Βιομηχανικού Σχεδιασμού, ότι αποτελεί «παράδειγμα τμήματος, το οποίο απαξιώνεται λόγω των προβλημάτων με τα επαγγελματικά δικαιώματα» είναι ανακριβής.

Οι αιτίες για την απαξίωση των πτυχίων των ΤΕΙ (αλλά και των Πανεπιστημίων) είναι πολλές. Τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι μια από αυτές, αλλά όχι η κύρια. Οι σοβαρότερες είναι τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και οι πολιτικές διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Μένοντας στο τελευταίο, υπογραμμίζουμε ότι η υπερπαραγωγή πτυχιούχων με πτυχία χωρίς αντίκρισμα είναι κάτι που ομολογείται από όλους, ακόμη και από τα κυβερνητικά κόμματα που είχαν την ευθύνη για τη σχεδίαση της εκπαιδευτικής πολιτικής όλα αυτά τα χρόνια.

Οι αθρόες ιδρύσεις τμημάτων με βάση τοπικιστικά και μικροκομματικά κριτήρια χρεώνονται τυπικά στα «αυτοτελή Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», αλλά ουσιαστικά επιμερίζονται σε όλους όσους πίεσαν ασφυκτικά για μια τέτοια εξέλιξη: δηλαδή στους δημοτικούς και νομαρχιακούς άρχοντες, στους βουλευτές και στις τοπικές κομματικές οργανώσεις, στους επαγγελματικούς φορείς και φυσικά στις τοπικές κοινωνίες που προσδοκούσαν οικονομικά οφέλη.

Λ. Τσικριτζής

Αν. Καθηγητής ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

τ. Υπεύθυνος Γραφείου Διασύνδεσης

 
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010 14:35