Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010 11:41

Ο ΑΛΕΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ Δ.Δ. ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ

altΕρώτηση κατέθεσε χθες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Κοζάνης Αλέκος Αθανασιάδης προς την Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη για το θέμα του ρήγματος στην περιοχή της Μαυροπηγής. Ο κ. Αθανασιάδης μίλησε στο ραδιόφωνο του veto91fm τονίζοντας πως «το φαινόμενο αυτό είχε προβλεφθεί πριν από πέντε χρόνια, όμως η τότε διοίκηση της εταιρίας δεν έδωσε την δέουσα σημασία».

Ακούστε την συνέντευξη: 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ΣΤΟ VETO91fm
{mp3}100721_a8anasiadis{/mp3}

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Α. Αθανασιάδη:

Προς την Υπουργό Περιβάλλοντος,
Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κυρία Μπιρμπίλη Κωνσταντίνα

ΕΡΩΤΗΣΗ
Θέμα: Εμφάνιση ρωγμής του εδάφους στην περιοχή του Δ. Διαμερίσματος Μαυροπηγής του Δήμου Πτολεμαΐδας του Νομού Κοζάνης
 
Κυρία Υπουργέ,

Στην περιοχή του Δ. Διαμερίσματος Μαυροπηγής του Δήμου Πτολεμαΐδας εμφανίστηκε πριν από λίγες μέρες μια επιφανειακή εδαφική ρωγμή σε απόσταση 350-400 μέτρων μπροστά από το μέτωπο του υπαίθριου λιγνιτωρυχείου Μαυροπηγής της ΔΕΗ Α.Ε. και παράλληλα προς αυτό. Η επιφανειακή ρωγμή εντοπίστηκε τυχαία κατά την διάρκεια του θερισμού των χωραφιών. Ξεπερνά σε μήκος τα 300 μέτρα, έχει πλάτος που αγγίζει τα 50 εκατοστά, ενώ σε ορισμένα σημεία το ορατό βάθος είναι άνω του ενός μέτρου.

Το φαινόμενο παρακολουθείται ήδη από το ΙΓΜΕ, από την ΔΕΗ και από τις λοιπές αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Η επιφανειακή ρωγμή έχει διεύθυνση Βορειοδυτικά-Νοτιοανατολικά και στην ίδια κατεύθυνση, σε απόσταση περίπου 650-700 μέτρων βρίσκονται τα πρώτα σπίτια του οικισμού Μαυροπηγής. Η εμφάνιση της ρωγμής εύλογα έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία στους κατοίκους. Επί πλέον οι κάτοικοι αναφέρουν εμφάνιση ρωγματώσεων στους τοίχους, καθώς και σε τσιμεντένιες ταράτσες, υπόγεια και σε δάπεδα σπιτιών τους που βρίσκονται στην ζώνη του οικισμού προς την πλευρά του λιγνιτωρυχείου.   

Κυρία Υπουργέ,

Το φαινόμενο αυτό είχε προβλεφθεί έγκαιρα (πριν από πέντε χρόνια από μηχανικούς της ΔΕΗ), όμως η τότε διοίκηση της εταιρίας δεν έδωσε την δέουσα σημασία και δεν προέβη  σε καμία εδαφοτεχνική μελέτη ούτε και έθεσε μάρτυρες για την παρακολούθηση των μικρόμετακινήσεων κατά την φάση προσέγγισης των μετώπων του λιγνιτωρυχείου προς τον οικισμό.

Στο τέλος του 2007 η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοίνωσε απόφαση μετεγκαταστάσεως του Δ. Διαμερίσματος Μαυροπηγής πιστεύοντας ίσως ότι έτσι το θέμα των μετακινήσεων δεν θα δημιουργήσει πλέον κανένα πρόβλημα στον εγκαταλελειμμένο οικισμό. Ωστόσο, ούτε η τότε διοίκηση της εταιρίας ούτε και η προηγούμενη κυβέρνηση έπραξαν οτιδήποτε για την υλοποίηση της απόφασης.

Η σημερινή κυβέρνηση όπως πολύ καλά γνωρίζεται ενέκρινε πρόσφατα την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που επιτρέπει την έναρξη των διαδικασιών μετεγκατάστασης των Δημοτικών Διαμερισμάτων Μαυροπηγής και Ποντοκώμης. (ΚΥΑ 162170/1617/22-06-2010)

Με βάση τα ανωτέρω και επειδή οι διαδικασίες μετεγκατάστασης του Δ. Διαμερίσματος Μαυροπηγής έχουν καθυστερήσει

Ερωτάται η κυρία Υπουργός:

1.      Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφαλούς διαβίωσης των κατοίκων της Μαυροπηγής μετά την εμφάνιση επιφανειακής ρωγμής και ιδιαίτερα εν όψει της επερχόμενης χειμερινής περιόδου

2.      Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την επιτάχυνση των διαδικασιών μετεγκατάστασης των οικισμών

3.      Αν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης μιας ξαφνικής μετακίνησης των εδαφών

Με εκτίμηση,

Αθανασιάδης Αλέξανδρος

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Κοζάνης

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010 11:56