Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2010 14:51

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΨΗ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΑΜΙΑΝΤΟΥ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ

altΥπογράφτηκε η σύμβαση της δεύτερης φάσης της περιβαλλοντικής αποκατάστασης των ΜΑΒΕ

Υπογράφτηκε σήμερα στη Νομαρχία Κοζάνης η σύμβαση ανάθεσης της δεύτερης φάσης αποκατάστασης των μεταλλείων αμιάντου Β. Ελλάδας (ΜΑΒΕ). Ο Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής έκανε λόγο για «ένα πρωτοποριακό έργο από τα μεγαλύτερα έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης που έλαβε ποτέ χώρα στην Ελλάδα» και συνέχισε λέγοντας πως «η συγκεκριμένη σύμβαση που υπογράφουμε σήμερα έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο». Στην πρώτη φάση του έργου έγιναν σημαντικά έργα αποκατάστασης μέρους των αποθέσεων συνολικού προϋπολογισμού 6,2 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡ 2000-2006. Η δεύτερη φάση αφορά την:

·δημιουργία βαθμίδων στις υπόλοιπες αποθέσεις των ΜΑΒΕ

·διαμορφώσεις μεταλλείου και οριζόντιων επιφανειών

·έργα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας

·διάστρωση φυτικής γης

·φυτοτεχνική αποκατάσταση

·αυτόματο αρδευτικό δίκτυο

·μέτρα ασφάλειας των κατασκευών

·μέτρα υγιεινής και προστασίας των εργαζομένων κατά την κατασκευή του έργου 

altΟ συνολικός προϋπολογισμός της δεύτερης φάσης του συγκεκριμένου έργου ανέρχεται στα 14,15 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ 2007-2013. Ο Δήμαρχος Καμβουνίων Αχιλλέας Ντοβόλης χαρακτήρισε την συγκεκριμένη μέρα ως «ξεχωριστή και σημαντική» καθώς όπως επισήμανε «ο Δ. Καμβουνίων επί 22 χρόνια που λειτουργούσαν τα μεταλλεία της ΜΑΒΕ βίωσε όλα τα αρνητικά αποτελέσματα». Ο κ. Ντοβόλης τόνισε ότι «επιτέλους το συγκεκριμένο έργο πήρε σάρκα και οστά πριν 3 χρόνια» και απευθυνόμενος προς τους εργολάβους του έργου και τον κ. Δακή, ζήτησε λόγο της ανεργίας που πλήττει την περιοχή του Δ. Καμβουνίων να προτιμηθεί προσωπικό από την περιοχή και την δημιουργία οδικού δικτύου καθώς μέχρι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση στην περιοχή.  

Αξιοσημείωτο είναι πως η Ν.Α. Κοζάνης προετοιμάζει και την αποκατάσταση του συνόλου των ρυπασμένων κτιριακών εγκαταστάσεων των πρώην ΜΑΒΕ συνολικού κόστους 30,0 εκατ. ευρώ περίπου. Με την ολοκλήρωση και του παραπάνω έργου αποκαθιστάται το σύνολο της περιοχής των ΜΑΒΕ και απομένει η παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων αυτού για τα επόμενα 25 χρόνια.

Η ανάδοχος εταιρία από την πλευρά της επισήμανε πως «το συγκεκριμένο έργο είναι το πρώτο σε δυσκολία και τεχνογνωσία που υπάρχει στην Ελλάδα και θα κάνουμε τα πάντα για την ολοκλήρωσή του». Στην ερώτηση του δημάρχου Καμβουνίων για το θέμα του προσωπικού, ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας Βασίλης Παπαζήσης διαβεβαίωσε τον κ. Ντοβόλη πως ο αριθμός των εργαζομένων θα είναι 70 με 80 άτομα τα οποία θα απορροφηθούν εξ ολοκλήρου από την περιοχή.

Σ.Φ.
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2010 15:04