Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2023 18:33

Καστοριά: Αντιπολεμικό μήνυμα στα φετινά Ραγκουτσάρια

του Σπύρου Κουταβά

«Κάντε Ραγκουτρσάρια και όχι πόλεμο» είναι το μήνυμα των φετινών Αποκριάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνει ο δήμος Καστοριάς στις 6 έως 8 Ιανουαρίου. Η Ρωσία είναι η χώρα που έχει ειδικές εμπορικές σχέσεις με την Καστοριά

και τις επιχειρήσεις γούνας. Οι γούνες της πωλούνται κατά κύριο λόγω στην Ρωσία αλλά και στην Ουκρανία ενώ πολλοί επιχειρηματίες των δύο χωρών έχουν στενές σχέσεις με ομολόγους τους στην ακριτική πόλη της Δυτικής Μακεδονίας. Το διαφημιστικό βίντεο του δήμου Καστοριάς διάρκειας 2,29 λεπτών σε παραγωγή της εταιρίας Starsystempro διαφημίζει τα Ραγκουτσάρια μ’ένα ευρηματικό και πρωτότυπο τρόπο σε μια καθαρά αντιπολεμική φόρμα, όπου στο τέλος, τα χάλκινα, ο χορός, η παρέα και η υπέρβαση που επιβάλλει αυτή η Διονύσια γιορτή από κάθε είδους μιζέρια και διχόνοια της καθημερινότητας, ματαιώνουν τα σχέδια του Πούτιν, αφού ακόμη και ο ίδιος στο τέλος γίνεται μέρος του εκρηκτικού δρώμενου. 

Το σενάριο της ιστορίας όπως μας εξηγεί ο σκηνοθέτης του φιλμ Πέτρος Σμιξιώτης, βασίζεται σε μια τυπική καθημερινή λειτουργία που κάνει ένας επιχειρηματίας γουνοποιός της Καστοριάς όπου μέσω τηλεφώνου απευθύνεται στους Ρώσους πελάτες του προσπαθώντας να πουλήσει τα προϊόντα του. Εκεί κάπου οι τηλεφωνικές γραμμές μπερδεύονται και στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα απαντά ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενώ ο Καστοριανός επιχειρηματίας πιστεύει ότι συνομιλεί με τον πελάτη του. Οι διάλογοι που ακολουθούν έχουν στοιχεία Αριστοφανικής κωμωδίας όπου ο Καστοριανός επιχειρηματίας με την βοήθεια της Ρωσίδας γραμματέως του προσπαθεί να πουλήσει τα γουναρικά του, λέγοντας στον επιχειρηματία ότι είναι η ώρα για δουλειές και όχι για «μπόμπες» καλώντας τον  στο τέλος να έρθει στην Καστoριά. Ο Πούτιν κατά ένα περίεργο λόγο διακόπτει προσωρινά το καταστροφικό του έργο και  ανταποκρίνεται στην πρόσκληση του Καστοριανού, όπου στο τέλος τα Ραγκουτσάρια, οι παρέες, η μουσική και το Διονύσιο γλέντι ματαιώνουν τα Σχέδια του πολέμου.

Τα Καστοριανά Ραγκουτσάρια είναι το μεγάλο καρναβάλι του χειμώνα που κινητοποιεί το σύνολο της νεολαίας της πόλης και τους μαθητές των σχολείων, με συμμετοχή από δεκάδες ορχήστρες με πνευστά και χάλκινα να παίζουν νυχθημερόν στους δρόμους  ενώ οι χιλιάδες είναι οι επισκέπτες που έστω για μια φορά αποφασίζουν να βιώσουν αυτή την εμπειρία. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 6 Ιανουαρίου του απόγευμα και κλείνουν με ένα τρικούβερτο γλέντι στις 8 Ιανουαρίου στην Μεσαιωνική πλατεία του Ντολτσό. 

πηγη: ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2023 18:38