Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2022 07:44

Στο Αργος Ορεστικό το πρώτο Καρναβάλι της χρονιάς

Το πρώτο καρναβάλι της χρονιάς είναι στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς και διαρκεί δύο ημέρες, Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς το μεσημέρι 

γίνεται η παρέλαση του καρναβαλιού με κυρίαρχο στοιχείο την πολιτική και κοινωνική σάτιρα. Πολλά θέματα αντλούνται από την επικαιρότητα, με αποτέλεσμα η παρέλαση να παίρνει μορφή πολιτικής επιθεώρησης. Αυτό που κυριαρχεί στο τέλος δεν είναι άλλο από την μουσική, όπου δεκάδες τοπικές και βαλκανικές  ορχήστρες του δρόμου με χάλκινα και πνευστά παίζουν τοπικούς και βαλκανικούς μουσικούς σκοπούς με το γλέντι και το ξεφάντωμα να απλώνεται σε όλη την πόλη. 

Στα περισσότερα έθιμα του εορταστικού δωδεκαημέρου οι ενεργοί συμμετέχοντες είναι μόνο  άνδρες και όπως επιτάσσει η παράδοση του εθίμου, σε κάποιες περιπτώσεις μεταμφιέζονται σε γυναίκες. Στο Άργος Ορεστικό  την επόμενη μέρα από την παρέλαση της Πρωτοχρονιάς στις  2 Ιανουαρίου αναβιώνει το έθιμο της» Πατερίτσας»  όπου όλες οι γυναίκες της πόλης ανεξαρτήτως ηλικίας  μεταμφιέζονται παρελαύνουν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. 

Η παράδοση λέει ότι οι  γυναίκες που ήταν προφανώς καταπιεσμένες  στις παλιότερες εποχές, την ημέρα της πατερίτσας με καλυμμένο το πρόσωπο  ξεφάντωναν χωρίς ενδοιασμούς, και για καλό και για κακό κρατούσαν μια μαγκούρα, «πατερίτσα» για να γλυτώνουν από τα πειράγματα των ανδρών που τις παρακολουθούσαν δίχως προφανώς να τις αναγνωρίζουν Από τότε μέχρι και σήμερα οι γυναίκες του Άργους Ορεστικού  ξεφαντώνουν σε όλες τις γειτονιές  και στο τέλος καταλήγουν στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου όλοι γίνονται μια μεγάλη παρέα με τα κλαρίνα, τα τρομπόνια., τους ζουρνάδες,  και τα νταούλια  σε μια ξέφρενη γιορτή που αξίζει να την ζήσει ο επισκέπτης.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2022 07:46