Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 10 Απριλίου 2022 18:47

Εκδηλώσεις μνήμης για τους νεκρούς της Κλεισούρας Καστοριάς από τους Ναζί κατακτητές

Συγγενείς και απόγονοι των θυμάτων σε συνεργασία με τον δήμο Καστοριάς και την τοπική Κοινότητα τίμησαν τους νεκρούς της Κλεισούρας που συγκαταλέγεται σ’ένα από τα στυγερότερα εγκλήματα των Γερμανών κατακτητών στην Δυτική Μακεδονία.

Στις 5 Απριλίου 1944, οι Ναζί  με επικεφαλής τον Καρλ Σύμερς  διοικητή του 7ου Συντάγματος της 4ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας των SS, συγκεντρώνουν και εκτελούν τους άνδρες, τα γυναικόπαιδα και τους γέροντες στην πλατεία της Κλεισούρας  σε αντίποινα για την εκτέλεση 2 Γερμανών στρατιωτών από τον ΕΛΑΣ. Λεηλατούν το χωριό, καίνε τα σπίτια και σκοτώνουν όσους εντοπίζουν να έχουν κρυφτεί σε αποθήκες κι αχυρώνες. Συνολικά πέθαναν 270 κάτοικοι, τριάντα έφεραν σοβαρά τραύματα ενώ 200 σπίτια έγιναν κυριολεκτικά στάχτη.  

Το Προσκλητήριο Πεσόντων έκανε ο Μηνάς Γκαλίτσας, Αντιδήμαρχος του πρώην Ιστορικού Δήμου Κλεισούρας, ενώ η τελετή έληξε με κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο Καστοριάς τους τους βουλευτές την Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς και τοπικούς φορείς της περιοχής.

Η θηριωδία της Κλεισούρας από τους Γερμανούς κατακτητές, σηματοδοτεί τον «ματωμένο Απρίλη» στην Δυτική Μακεδονία αφού έως το τέλος του ιδίου μήνα σε ανάλογες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των Ναζί θα πεθάνουν σε μαζικές εκτελέσεις 750 άνθρωποι κυρίως γυναικόπαιδα από τα χωριά Μεσόβουνο, Πύργους, κι Ερμακιά Κοζάνης καθώς και στην Δροσοπηγή Φλώρινας.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 10 Απριλίου 2022 18:50