Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2020 08:59

Ομόφωνο “όχι” από το Δημοτικό Συμβούλιο Άργους Ορεστικού για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στο Παλαιό Κωσταράζι

Την ομόφωνη αντίθεσή του στην κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στο Παλαιό Κωσταράζι από εταιρεία που εδρεύει στη Γερμανία εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Άργους Ορεστικού,

μετά από έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε σήμερα, ενόψει της εξέτασης του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο το απόγευμα (η ίδια θέση θα μεταφερθεί και ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου). 

Όπως επισημαίνεται, σημαντικό μέρος της έκτασης (συνολικά 3.600 τ.μ. περίπου) στην οποία πρόκειται να κατασκευαστεί το φωτοβολταϊκό πάρκο, ανήκει στον Δήμο, ο οποίος ουδέποτε ερωτήθηκε και ουδέποτε έδωσε σχετική άδεια. Επιπρόσθετα, το πάρκο συνολικής ισχύος 105 MW περίπου, θα έχει δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις, λόγω της εκπεμπόμενης θερμότητας. Έτσι, αναμένεται να προκαλέσει σημαντική ζημία στις αγροτικές και κτηνοτροφικές παραγωγές της περιοχής και να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις πηγές από τις οποίες υδρεύεται η Κοινότητα Κωσταραζίου.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο σχεδιάζεται να δημιουργηθεί σε απόσταση μόλις 150 μέτρων από την πλατεία του Παλαιού Κωσταραζίου, το οποίο, μετά από χρόνιες προσπάθειες του Δήμου, έχει χαρακτηρισθεί ως μαρτυρικό χωριό, λόγω των θηριωδιών των γερμανικών δυνάμεων κατοχής. Μάλιστα, με προϋπολογισμό 505.000 ευρώ, έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020, η ανακατασκευή του δημοτικού σχολείου του μαρτυρικού Παλαιού Κωσταραζίου, που είχε καταστραφεί τον Απρίλιο του 1944, οπότε και οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής έκαψαν ολοσχερώς τον οικισμό ως αντίποινα για τη συνεργασία των κατοίκων με τους αντάρτες. Η προσπάθεια του Δήμου για τη διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και της βαριάς αυτής κληρονομιάς είναι διαρκής κι ο κίνδυνος να μην καρποφορήσει, με μια τέτοια επένδυση, δεδομένος.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο φωτοβολταϊκό πάρκο, εάν δημιουργηθεί, θα απέχει μόλις 100 μ. από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Κρεμαστού στην Κοινότητα Αμπελοκήπων, υποβαθμίζοντάς τη φήμη του συγκεκριμένου ναού, που ξεπερνά τα όρια του Νομού.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Δήμος Άργους Ορεστικού έχει ήδη απευθύνει  εξώδικα προς κάθε εμπλεκόμενο και επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμου μέσου, ώστε να αποτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων ως προς την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2020 09:02