Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018 08:59

Εκδηλώσεις μνήμης για την εκτέλεση 14 άμαχων Βογατσιωτών από τον ιταλικό στρατό κατοχής (photo)

Με σεμνότητα και σεβασμό στη μνήμη των 14 αμάχων Βογατσιωτών που εκτελέστηκαν από τον ιταλικό στρατό κατοχής, στις 4 Απριλίου 1943, πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που ανεγέρθηκε στη θέση «Προσήλιο»

Παρουσία πλήθους κόσμου αποδόθηκε η προσήκουσα τιμή στους ανθρώπους που τόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους από τη θηριωδία του φασισμού, ενώ ιδιαίτερα συγκινημένοι ήταν οι συγγενείς των θυμάτων που παρακολούθησαν τη σεμνή τελετή και το τρισάγιο που τελέστηκε στο πλαίσιο αυτής.

Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού, Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, ο οποίος στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι μέσω του μνημείου αυτού κληροδοτείται στην παρούσα γενιά αλλά και στις επόμενες, μια θύμηση και μια υπόσχεση: η θύμηση ότι ο ολοκληρωτισμός σκοτώνει και η υπόσχεση ότι δεν θα πρέπει ποτέ στο μέλλον, με οποιοδήποτε κόστος, να επαναληφθεί η βαρβαρότητά του.

Το μνημείο με τον δυνατό συμβολισμό φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς η αρχιτέκτονας Χριστίνα Μαυροπαίδη, ενώ ακολούθησε η παρουσίαση του λευκώματος «Με λίγα ρούχα αιματωμένα…», με τον γιατρό-συγγραφέα Νώντα Τσίγκα να επιμελείται την έκδοσή του και την ερευνήτρια τοπικής ιστορίας Πόλυ Μπλιάγκα να καταγράφει προφορικές μαρτυρίες που περιλαμβάνονται σε αυτό.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Άργους Ορεστικού Ανδρέας Βιτούλας, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε θερμά τους δημιουργούς του λευκώματος που επίσης εργάστηκαν αφιλοκερδώς, αναφέρθηκε στον γενικότερο συμβολισμό του μνημείου και στο περιεχόμενο του λευκώματος που έχουν κοινό παρανομαστή: την ανάγκη να εναντιωνόμαστε ακόμη στον φασισμό.

Τέλος να αναφέρουμε ότι ο εκπαιδευτικός Σπύρος Παρίσσης ανέγνωσε το διήγημα που περιλαμβάνεται στο λεύκωμα και ο κ. Τσίγκας εμπνεύστηκε από το ημερολόγιο ενός εκτελεσθέντος.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018 09:01