Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2021 13:48

"Έπεσαν" υπογραφές στην δημιουργία Αστρονομικού Πάρκου Ορλιακα Γρεβενών.

του Σπύρου Κουταβά

Με την υπογραφή του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη εντασεται στις χρηματοδοτήσεις του προγράμματος  ΕΣΠΑ 2014-2020 η πρώτη φάση του έργου δημιουργία «Ερευνητικού Αστρονομικού πάρκου Ορλιακα Γρεβενών» ενώ αμέσως μετά θα ενταχθούν η κατασκευή των κτιρίων και η αγορά του εξοπλισμού συνολικού προϋπολογισμού 10 εκ €. Την αρχική ιδέα δημιουργίας του Πάρκου είχε ο ερευνητής της ΝΑΣΑ, Αστροφυσικός και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο Θανάσης Οικονόμου όταν το 1997 επισκέφθηκε το χωριό Ζιάκας Γρεβενών τόπο καταγωγής του που βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Ορλιακα. Σύμφωνα με τις μετρήσεις η περιοχή του Ορλιακα έχει την χαμηλότερη φωτορύπανση γεγονός που τον καθιστά  απόλυτα ελκυστικό στην ανάπτυξη Αστρονομικών δραστηριοτήτων παρατήρησης του ουρανού. 

Κατά την διάρκεια της σεμνής τελετής που διοργανώθηκε στο αμφιθέατρο της ΠΕ Γρεβενών ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι με την ένταξη του έργου στα ευρωπαϊκά προγράμματα, λύνεται μια εκκρεμότητα χρόνων που ταλάνισε τις προηγούμενες αυτοδιοικήσεις και τους εμπλεκόμενους φορείς και δημιούργησε ανησυχία στον καθηγητή Οικονόμου που έβλεπε το Πάρκο να έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.  «Ανασύραμε το έργο από ναυάγιο γιατί πιστέψαμε στην χρησιμότητα του και την συμβολή του στην τοπικη ανάπτυξη και οικονομία» τόνισε ο Γ. Κασαπίδης και πρόσθεσε ότι «με την βοήθεια των Τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας και του πανεπιστημίου καταφέραμε σήμερα  να το εντάξουμε στις Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις». 

Ο Πρύτανης του ΠΔΜ καθηγητής Θόδωρος Θεοδουλίδης δήλωσε ότι το πανεπιστήμιο φιλοδοξεί το έργο «να αποτελέσει τον πυρήνα έρευνας, να προσελκύσει  επιστήμονες και ερευνητές από την Ελλάδα και τον κόσμο, ενώ από την άλλη με την λειτουργία του να γίνει πόλος έλξης για σχολεία πρωτοβάθμιος και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και τους Ερασιτέχνες Αστρονόμους». Ανέφερε ότι το πανεπιστήμιο έχει προχωρήσει στην ίδρυση ερευνητικού Ινστιτούτου για την υποστήριξη του Αστρονομικού Πάρκου και προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα «θα προκηρυχθεί και μια θέση μέλους ΔΕΠ με αντικείμενο την Αστρονομία». Τέλος σημείωσε ότι «ωριμάζουν οι σκέψεις εντός της Ακαδημαϊκής κοινότητας για περαιτέρω ανάπτυξη του πανεπιστημίου με νέα προγράμματα σπουδών που θα σχετίζονται με την λειτουργία του Αστρονομικού Πάρκου».

Ο Θανάσης Οικονόμου, για πολλά χρόνια καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και ερευνητής στη NASA δεν έκρυψε την συγκίνηση του βλέποντας ότι η ιδέα του, το όνειρο του να γίνει ένα Αστρονομικό πάρκο στο βουνό που μικρό παιδί παρατηρούσε τα άστρα του ουρανού, πλησιάζει ακόμη περισσότερο στο να γίνει πραγματικότητα. «Το επόμενο διάστημα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά ώστε το έργο του Αστρονομικού πάρκου να είναι καινοτόμο και να αποτελέσει το καμάρι για όλη την Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Οικονόμου ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους συνέβαλαν με την δουλειά τους στο να φθάσουμε στην σημερινή ημέρα.

Το Αστρονομικό Πάρκο Ορλιακα Γρεβενών θα είναι το μοναδικό Πάρκο στην Βόρειο Ελλάδα ενώ τα υπόλοιπα τρία λειτουργούν στην Αθήνα, τον Χελμό και την Κρήτη.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2021 14:03