Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2018 15:28

Σύμφωνο Συνεργασίας από το Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια και την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ

Προοπτικές για τις πόλεις, την επιστήμη, τη συνεργασία Μηχανικών - Αυτοδιοίκησης

   Με ένα Σύμφωνο Συνεργασίας – πρότυπο, το Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια και η Πολυτεχνική Σχολή

του ΑΠΘ εγκαινίασαν τη συνεργασία τους. Συνεργασία που αφορά στην ανάπτυξη πλήθους πρωτοβουλιών και δράσεων σε τρεις τομείς:

  • Την προστασία και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, που αφορά στα ποτάμια οικοσυστήματα.
  • Τη βελτίωση της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης.
  • Τη βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας των κατοίκων της περιοχής.

   Με το Σύμφωνο αυτό, καταγράφεται το κοινό ενδιαφέρον επιστημόνων και Αυτοδιοίκησης, να συμβάλλουν στην προστασία των ποταμιών. Η υπογραφή του πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018, στην αίθουσα Συνεδριάσεων/Σεμιναρίων της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ από τον Πρόεδρο του Δικτύου κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, Δήμαρχο Τρικκαίων και τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, κ. Κωνσταντίνο Λ. Κατσιφαράκη . Τη σημασία για όλο το ΑΠΘ αυτής της συνεργασίας, επιβεβαίωσε με το κύρος και την παρουσία του ο κ. Θεόδωρος Λ. Λαόπουλος, Αντιπρύτανης Έρευνας και Συντονισμού, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής, Σχολή  Θετικών Επιστημών.

Ο Δήμος Γρεβενών με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες Δήμους πρωτοστάτησε και στην πρώτη και στη δεύτερη περίοδο λειτουργίας του Δικτύου (από το 2006), δίνοντας έμφαση στην ανάδειξη και προστασία των αστικών ποταμών και όχι μόνον, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και ο Γρεβενίτης, Βενέτικος και Αλιάκμονας. Ήδη μάλιστα, το Δίκτυο από το 2016 έχει ανασυσταθεί και  πραγματοποίησε σημαντικές ημερίδες και εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις (Τρίκαλα, Γρεβενά, Λάρισα, Έδεσσα). Μάλιστα, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Δικτύου στον χαιρετισμό του, το Σύμφωνο  αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, αλλά και ταυτοχρόνως μια πρόκληση για τις τοπικές κοινωνίες που είναι  η προστασία των ποταμών μέσω της συνεργασίας με την επιστημονική κοινότητα και δη, την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Από την πλευρά της οποίας,  ο Κοσμήτορας  κ.  Κατσιφαράκης, επισημαίνοντας την ανάγκη προσφοράς στις κοινωνίες, με δυνατότητες αξιοποίησης αυτής της συνεργασίας. Το Σχετικό Σύμφωνο περιλαμβάνει ερευνητικές, πειραματικές και εκπαιδευτικές δράσεις, εκπόνηση μελετών, οργάνωση εκδηλώσεων, ημερίδων και άλλων δράσεων ευαισθητοποίησης των φορέων και δημοτών – και κυρίως των νέων ανθρώπων – σε περιβαλλοντικά θέματα. Επιπρόσθετα, οι δύο φορείς θα συνεργαστούν σε θέματα στρατηγικής συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης με συμμετοχή σε προτάσεις έργων.

Ήδη, για παράδειγμα, προωθούνται:

  1. Στα όρια του Δήμου Τρικκαίων: Η διερεύνηση δυνατοτήτων αξιοποίησης ποτάμιων οικοσυστημάτων με την κατασκευή και λειτουργία μικρών υδροηλεκτρικών μονάδων και ταμιευτήρων ύδρευσης.
  2. Στα όρια του Δήμου Γρεβενών: Εκπονείται η «Μελέτη Αποκατάστασης του Μνημείου της Γέφυρας του Πασά» στο πλαίσιο του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ με τίτλο «Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού».

Τον λόγο έλαβαν, επίσης, η κ. Γιώτα Πούλου, Δήμαρχος Λεβαδέων, ως αντιπρόεδρος του Δικτύου,ο κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, Δήμαρχος Αρταίων, ο κ. Γιώργος Σούλτης, Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Διοίκησης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Λαρισαίων και ο κ. Χρήστος Τριγώνης Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Γρεβενών.

Παρέστησαν, επίσης, ο κ. Παρασκευάς Πατσουρίδης, Δήμαρχος Διδυμοτείχου, ο κ. Απόστολος Τζιουβάρας, Αντιδήμαρχος Γρεβενών, οι κ. Βάια Καραφεΐζη, δημοτική σύμβουλος Διδυμοτείχου και Βάσω Καρβούνη, νομικός από τον Δ. Λειβαδέων, ο κ. Γ. Πανέτας, ειδικός συνεργάτης του Δ. Αρταίων, η κ. Βέρα Ντάκου, από το Τμήμα Smart City του Δ.Τρικκαίων και ο κ. Γ. Χαρίσης, ως Τεχνική Γραμματεία του Δικτύου, ενώ από την πλευρά του ΑΠΘ, παραβρέθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, καθηγητής κ. Παναγιώτης Πρίνος και η επίκουρη καθηγήτρια του τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος του ιδίου τμήματος, κ. Αντιγόνη Ζαφειράκου.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2018 15:32