Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2018 12:56

Τα Γρεβενά στο επίκεντρο - Συνέδριο των Γρεβενιωτών από την Αυστραλία ΗΠΑ και την Ευρώπη

Προσωπικότητες από το χώρο της επιστήμης, των γραμμάτων, του επιχειρείν, επιφανείς πολίτες από την Αυστραλία τις ΗΠΑ και από αρκετές χώρες της Ευρώπης που τους ενώνει το νήμα της γενέθλιάς γης,

βρίσκονται από  σήμερα στα Γρεβενά, στο Β Συνέδριο των Απανταχού Γρεβενιωτών που διοργανώνει ο δήμος σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. 

Σαράντα ένας επιστήμονες – εισηγητές, από την Γρεβενιώτικη ομογένεια αλλά και από την Ελλάδα, θα μιλήσουν για την Οθωμανική περίοδο, την  κουλτούρα, την ιστορία, τις παραδόσεις και τα έθιμα του τόπου, αλλά και για την μοναδικότητα των πέτρινων γεφυριών που αποτελούν μια σπουδαία αρχιτεκτονική κληρονομιά της περιοχής. Επίσης θα υπάρξουν εκτενείς αναφορές  για τον σπουδαίο Γεωλογικό πλούτο της περιοχής, την δημιουργία του Γεωπάρκου Γρεβενών - Κοζάνης και την ένταξη του στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO με την επωνυμία «Γεωπάρκο Τηθύος» που αναμένεται να οριστικοποιηθεί τους επόμενους δύο μήνες. Ακόμη θα παρουσιαστούν τα Παλαιοντολογικά ευρήματα που έφερε στο φως η ανασκαφική έρευνα στην Μηλιά Γρεβενών με τους Μαστόδοντες και τα Μαμούθ που χρονολογούνται πριν από 3,5 εκ χρόνια. Θα παρουσιαστούν τα πλεονεκτήματα που θα αποκτήσει η περιοχή με την κατασκευή του Αστρονομικου εκπαιδευτικοπυ πάρκου στον Ορλιακα Γρεβενών .

Τέλος, θα δουν το φως της δημοσιότητας στοιχεία της μοναδικής λαογραφίας της περιοχής μέσα από σωζόμενα αρχεία του Ελληνικού κράτους αλλά και τα Οθωμανικά αρχεία, επίσης μ’ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό που διέσωσε και συνέλεξε ο Γρεβενιώτης Βαγγέλης Νικόπουλος που θα παρουσιαστεί σε ειδική έκθεση κατά την διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου θα παρουσιαστεί η περίοδος από το1912 – 1940.

Πριν από 24 χρόνια –το καλοκαίρι του 1994- ήταν η τελευταία φορά που οι Γρεβενιώτες διάσπαρτοι σε Αυστραλία ΗΠΑ και Ευρώπη συναντήθηκαν στο πρώτο συνέδριο – συνάντηση στην γενέτειρα  που πραγματοποίησε η τότε δημοτική αρχή. «Φιλοδοξούμε αυτή η συνάντηση συζήτηση με τους απόδημους Γρεβενιώτες να πάρει θεσμικό χαρακτήρα και να γίνεται κάθε δέκα χρόνια», δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμανης. «Επιθυμούμε να κατακτήσουμε μια πιο σταθερή επικοινωνία με την ομογένεια να γνωρίζουν τις προτεραιότητες μας και τους στόχους μας» και κατέληξε λέγοντας ότι «είναι και αυτός ένας τρόπος να τους έχουμε κοντά μας».

Οι οργανωτές του Παγκόσμιου συνεδρίου θα τιμήσουν για την προσφορά τους στην περιοχή αλλά και το εν γένει επιστημονικό και φιλανθρωπικό έργο τους, τον Αστροφυσικό, επιστημονικό συνεργάτη της ΝΑΣΑ και καθηγητή του πανεπιστημίου του Σικάγο, Θανάση Οικονόμου, και τον Ιερωμένο Γερβάσιο που επισκέπτεται τις φυλακές του κόσμου προσπαθώντας με τον λόγο του να βοηθήσει τους κρατούμενους. Επίσης θα βραβεύσουν τον νεαρό αθλητή του άλματος εις μήκους Μίλτο Τεντόγλου που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου στο Βερολίνο, όπου το βραβείο εξ αίτίας αθλητικών υποχρεώσεων του θα το παραλάβει η μητέρα του.   

Το συνέδριο που ξεκινά σήμερα το απόγευμα θα κλείσει τις εργασίες του την Κυριακή 19 Αυγούστου ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια, θα λειτουργούν εκθέσεις βιβλίου από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών, Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Δήμητρα Λαμπρέτσα,  Έκθεση Αρχειακού Υλικού από τα ΓΑΚ Αρχεία Ν. Γρεβενών και έκθεση Φωτογραφίας «Στιγμιογραφίες, Γρεβενά 1912 – 1940» του Βαγγέλη Νικόπουλου. Επιπλέον η Παλαιοντολόγος Ευαγγελία Τσουκαλά με την επιστημονική της ομάδα θα βρίσκεται στον νέο χώρο του Μουσείου Μηλιάς για να ξεναγούν τους επισκέπτες, και συνέδρους τις ημέρες του συνεδρίου

Σπύρος Κουταβας

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2018 13:05