Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017 15:20

Γρεβενά: Επιχείρηση απεγκλωβισμού αρκούδας από παράνομες παγίδες

Η επιχείρηση διάσωσης αρκούδας που είχε πιαστεί σε παράνομη παγίδα για αγριογούρουνο σε δασώδη περιοχή στο Περιβολάκι Γρεβενών  είχε αίσιο τέλος για το μεγαλόσωμο θηλαστικό.

Πρόκειται για θηλυκή αρκούδα ηλικίας 3-4 ετών και βάρους περίπου 100 κιλών που πιάστηκε σε παράνομες παγίδες που είχαν τοποθετήσει ασυνείδητοι πλησίον του οικισμού που βρίσκεται εντός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Την αρκούδα εντόπισε κυνηγός που είχε βγει για συλλογή μανιταριών και ο οποίος ενημέρωσε αμέσως την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρο» και την διεύθυνση Δασών Γρεβενών. Αμέσως σήμανε συναγερμός  και ξεκίνησε επιχείρηση απεγκλωβισμού του ζώου από μεικτή ομάδα στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες από  την περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, την ΣΤ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης, και στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου.  Μετά από προσπάθεια δύο ωρών κατάφεραν να απελευθερώσουν το ζώο από την συρμάτινη θηλεία που ήταν πλεγμένη στο λαιμό του, χωρίς ωστόσο να του έχει προξενήσει σοβαρά τραύματα. Στην αρκούδα τοποθετήθηκε δορυφορικό ραδιοκολλάρο από την επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, προκειμένου να παρακολουθείται  το γεωγραφικό στίγμα του ζώου.

Υπάλληλοι της Δ/νσης Δασών Γρεβενών και της θηροφυλακες της ΣΤ ΚΟΜΑΘ πραγματοποιώντας έρευνες στην γύρω περιοχή, εντόπισαν άλλες έξι παράνομες παγίδες για αγριογούρουνο, τις οποίες κατάστρεψαν.  Από στοιχεία  των περιβαλλοντικών οργανώσεων φαίνεται ότι είναι η τρίτη φορά που αρκούδα πιάνεται σε παράνομες παγίδες τα τελευταία δύο χρόνια. 

Η Διεύθυνση Δασών Γρεβενών θα προχωρήσει  σε μήνυση κατά αγνώστων προκειμένου να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν όσοι κάνουν χρήση των παράνομων παγίδων για τα ζώα του δάσους ενώ όπως επισημαίνουν οι παγίδες εκτός από όργανα βασανισμού των άτυχων ζώων, είναι επικίνδυνες και για τον άνθρωπο, καθώς μπορεί να τραυματίσουν τον αμέριμνο  επισκέπτη η πεζοπόρο του δάσους.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017 15:27