Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023 10:51

Ολοκληρώνεται η αποκατάσταση σ'ένα σημαντικό μνημείο της διασυνοριακής Πρεσπας ο Αη Γιώργης στο Κουρμπίνοβο.

Μια σημαντική συνεργασία του Μουσείου Bitola με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων Θεσσαλονίκης για την συντήρηση ενός από τα σημαντικότερα μνημεία της διασυνοριακής περιοχής των Πρεσπών: του Αη Γιώργη στο Κουρμπίνοβο. Ο συγκεκριμενος ναός βρισκεται  στην λεκάνη των Πρεσπών στην όχθη της Βόρειας Μακεδονίας και απέχει λίγα χλμ από την νέα συνοριακή διαβαση του Λαιμού.

Την σημαντικότητα του μνημείου αναδεικνύει η υπουργός πολιτισμού της Βόρειας Μακεδονίας Ιρένα Στέφοσκα. με την ευκαιρία της επίσκεψης του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας στο χώρο. Στην μοναδική εκκλησία «Άη Γιώργης» στο Κουρμπίνοβο βρίσκεται σε εξέλιξη η διατήρηση και η αποκατάσταση της αρχιτεκτονικής στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού της Βόρειας Μακεδονίας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Θεσσαλονίκης. Αυτό το βυζαντινό κόσμημα του 12ου αιώνα είναι γραμμένο στον προκριματικό Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η υπουργός πολιτισμού δήλώσε ότι «είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και του NU Institute and Museum-Bitola με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταζαντινών Μνημείων Θεσσαλονίκης, Ελλάδας, οι ειδικοί του οποίου συμμετέχουν στην προετοιμασία του έργου διατήρησης και στη συνέχεια στην υλοποίηση της διατήρησης η ζωγραφική τοίχου».

Η πλειονότητα των εργασιών έχουν ολοκληρωθεί και για  το 2023, μένει να γίνουν, η κατασκευή του τοίχου συγκράτησης της βόρειας πλευράς και κατάλληλων καναλιών αποστράγγισης, καθώς και η διατήρηση της τοιχογραφίας στο εσωτερικό της εκκλησίας.

Για την εκκλησία "St. Gjorgi" στο Κουρμπίνοβο, μέσω του αρμοδίου θεσμού Ινστιτούτου και Μουσείου - Bitola, για όλες τις προαναφερόμενες δραστηριότητες, έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής πάνω από 360.000 ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023 11:06