Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022 19:34

Η "επιστροφή" της ΧΑ με συγκέντρωση στην Φλώρινα. Διαμαρτυρία φορέων και φοιτητών. Σε αστυνομικό κλοιό η πόλη (Βιντεο_φωτο)

του Σπύρου Κουταβά

Πρόβα, ενόψει μελλοντικών οργανωμένων εμφανίσεων από τα μέλη της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ σήμερα στην Φλώρινα. Ένα λεωφορείο από την Θεσσαλονίκη  και αλλά τρία από τα Γιαννιτσά, την Κατερίνη και την Θεσσαλονίκη με μέλη

«φίλιων» Εθνικιστικών και φιλοναζιστικών οργανώσεων όπως ο «Ιερός Λόχος 2012, η «Μακεδονική Σάρισσα» και το «Εθνικό κόμμα οι Έλληνες» του έγκλειστου στις φυλακές Ηλία Κασιδιάρη, πραγματοποίησαν σήμερα συγκέντρωση και διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Φλώρινα με αφορμή την αναγνώριση από το Ειρηνοδικείο της πόλης της ΜΚΟ με την επωνυμία «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα».Την συγκέντρωση πλαισίωσαν φίλοι και μέλη των παραπάνω οργανώσεων από Καστοριά και Πτολεμαΐδα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απαγόρευσαν στα μέλη της ΧΑ να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία της πόλης αφού από νωρίς το πρωί στο συγκεκριμένο σημείο πραγματοποιούσαν συγκέντρωση, η «Αντιρατσιστική πρωτοβουλία» Φλώρινας, Φοιτητικοί σύλλογοι από τα πανεπιστημιακά τμήματα,  μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην βουλευτής Κ. Σέλτσας, μέλη ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΚΚΕ και πολίτες. Τα αστυνομικά μέτρα που είχαν ληφθεί ήταν ισχυρά.  Η πλατεία της πόλης είχε αποκλειστεί σε δύο σημεία από την τοποθέτηση λεωφορείων της αστυνομίας με την ταυτόχρονη παρουσία των ΜΑΤ ώστε να αποτραπεί κάθε πιθανότητα να έρθουν σε επαφή τα μέλη των δύο συγκεντρώσεων που πραγματοποιούσαν και πορείες εντός της πόλης. Την αστυνομική παρουσία επόπτευε Σπύρος Διόγκαρης Αναπληρωτής Περιφερειακός Αστυνομικός διοικητής δυτικής Μακεδονίας που ήρθε από την Κοζάνη γι'αυτό το σκοπό, ενώ στην επιχείρηση έλαβε μέρος το σύνολο των ανδρών της Αστυνομικής διεύθυνσης Φλώρινας και μια διμοιρία των ΜΑΤ από τα Γρεβενά.  Στο τέλος της συγκέντρωσης για λόγους ασφαλείας η συγκεκριμένη διμοιρία συνόδευσε το λεωφορείο της ΧΑ έως την Εγνατία οδό. Οι επιτελείς της ΕΛΑΣ ήθελαν να αποκλείσουν κάποιο γεγονός ακόμη και μετά το πέρας της εκδήλωσης αφού οι Χρυσαυγιτες παλιότερα μετά την παρουσία τους στο Βίτσι η στην Φλώρινα κατά την επιστροφή τους πραγματοποιούσαν «εισβολές» σερ χωριά όπως το Ξινό νερό και το Αμύνταιο δημιουργώντας επεισόδια με τους κατοίκους. 

Η συγκέντρωση στην Φλώρινα

Στα μέλη της ΧΑ επιτράπηκε να πραγματοποιήσουν πορεία από τον χώρο του νέου πάρκου της πόλης έως το δικαστήρια και επιστροφή στο ίδιο σημείο χωρίς βέβαια να περάσουν από την κεντρική πλατεία.

Καθόλη την διάρκεια της πορείας συνοδεύονταν από δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ όλα τα στενά της πόλης ήταν αποκλεισμένα προκειμένου να αποφευχθεί κάθε είδους επαφή των δύο συγκεντρώσεων. Ταυτόχρονα με την αστυνομία υπήρχαν και πολλές ομάδες των ανδρών της ασφαλείας που βρίσκοντας ακροβολισμένοι σε διαφορά σημεία του κέντρου ελέγχοντας τυχόν ύποπτες κινήσεις. Ένας Φλωρινιώτης πρώην υποψήφιος της ΧΑ στην Φλώρινα, προσπάθησε με την ελληνική σημαία να κατευθυνθεί μέσα από στενά στην συγκέντρωση των φορέων της πόλης στην κεντρική πλατεία αλλά οι αστυνομικοί τον σταμάτησαν χωρίς να υπάρξει συνέχεια στο περιστατικό.

Η ατμόσφαιρα στην πόλη ήταν παγωμένη αν και η θερμοκρασία δεν θύμιζε τον χειμώνα της Φλώρινας που ξέρουμε όλοι. Η πορεία των Χρυσαυγητών με τις μαυροκόκκινες σημαίες με τους μαιάνδρους αλλά και τα σύμβολα των άλλων οργανώσεων παρ’ότι διένυσε μια απόσταση 2 χιλιομέτρων εντός του κατοικημένου ιστού της πόλης δεν υπήρξε ούτε ένας άνθρωπος που να βγει στο μπαλκόνι για να δει έστω από περιέργεια το γεγονός. Λιγοστοί πεζοί που εκείνη την ώρα βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης με βιαστικό βήμα φρόντιζαν να αποχωρήσουν  στα στενά της πόλης.  Καθόλη την διάρκεια της πορείας των μελών της ΧΑ ακούστηκαν εμφυλιοπολεμικά συνθήματα όπως «Τσεκούρι και φωτιά στα κόκκινα σκυλιά» η «αναρχικοί και μπολσεβίκοι αυτή η γη δεν σας ανήκει» το γνωστό από τις συγκεντρώσεις των συλλαλητηρίων «η Μακεδονία είναι Ελληνική αλήτες προδότες πολιτικοί» η το «να καεί το μπουρδέλο η βουλή» ενώ πέταξαν φεϊγβολάν στα πεζοδρόμια με το σύνθημα «δεν θα γίνεις Μακεδόνας ποτέ βρωμιάρη σκοπιανέ».

Η πορεία κατέληξε στην είσοδο του δικαστικού μεγάρου της Φλώρινας όπου πέταξαν φεϊγβολάν, φώναξαν συνθήματα ότι το Μοναστήρι και η Γευγελή είναι γη ελληνική» και αποχώρησαν από την ίδια διαδρομή συνοδευόμενοι πάντα από δυνάμεις των ΜΑΤ.

Η ΧΑ επιστρέφει απο την Φλώρινα

Δύο χρόνια και δύο μήνες μετα την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου για τα ηγετικά μέλη της ΧΑ  είναι η πρώτη φορά που η οργάνωση της ΧΑ πραγματοποιηθεί μια δυναμική παρουσία με αφορμή την υπόθεση της αναγνώρισής λειτουργίας ΜΚΟ για την Μακεδονική γλώσσα σε μια περιοχή που την γνωρίζει καλά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Η ΧΑ επέστρεψε στην περιοχή την οποία από ιδρύσεώς της ελεεινολογεί με κάθε τρόπο. Εκμεταλλευόμενη την εθνικιστική υστερία της εποχής, τα εθνικιστικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σχετικά με το θέμα του ονόματος της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας, έκανε επιδρομές ισχύος στα Σλαβόφωνα χωριά της απειλώντας βρίζοντας και αμφισβητώντας το φρόνημα των κατοίκων, ενώ την ίδια περίοδο υπό την πολιτική ανοχή πλειάδας βουλευτών  της ΝΔ, τα μέλη της σε στρατιωτική παράταξη έκαναν παρέλαση στις γιορτές και τα μνημόσυνα στο Βίτσι.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις πομπές με πυρσούς κα σημαίες μέσα στην πόλη της Φλώρινας η ότι με την ανοχή της ΕΛΑΣ απέκλεισαν δύο φορές το συνοριακό τελωνείο της Νίκης και προπηλάκιζαν οδηγούς από την Βόρεια Μακεδονία που είχαν κολλημένο στις πινακίδες των οχημάτων τους το λογότυπο ΜΚ της χώρας τους. Επίσης την παρουσία των μελών της με τις καταδρομικές ενέργειες στην συγκέντρωση στο Πισοδέρι για την "Συμφωνία των Πρεσπώ" όπου έγιναν σοβαρά επεισόδια με την αστυνομία. 

 Η συγκέντρωση των Φοιτητων και φορέων της πόλης 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022 22:38

Πολυμέσα