Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 16 Μαϊος 2022 10:50

Συμμετοχή του Κώστα Φιλιππίδη απο τον ΟΕΝΕΦ στο 5ο Just Transition Platform

το 5th Just Transition Platform Meeting, Coal Regions in Transition virtual week and Carbon-intensive regions seminars, από τις 10 έως 12 Μαΐου 2022, στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Κώστας Φιλιππίδης, αποδεχόμενος την πρόσκληση της DG REGIO, συμμετείχε στο πάνελ των κεντρικών ομιλητών στην εκδήλωση που άνοιξε τις εργασίες του JTP με θέμα: “Ο ρόλος της Δίκαιης Μετάβασης σε καιρούς κρίσης”, παρουσία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ενέργειας Kadri Simson, και του Γενικού Διευθυντή Marc Lemaître. Το πάνελ των ομιλητών συμπλήρωναν και οι Malte Gallée - European Parliament, Miłosława Stępień - Just Transition Campaign Coordinator for CEE - CEE Bankwatch Network και Michał Bieda - Vice-Mayor Bytom.

Η ατζέντα της εν λόγω συνάντησης συμπεριλάμβανε τον σημαίνοντα ρόλο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Συνοχής και του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης σε περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά και την ανάπτυξη ενός βιώσιμου οικονομικού μοντέλου που θα διασφαλίσει τη δίκαιη μετάβαση των περιφερειών, που πλήττονται άμεσα από την αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου. Επιπλέον επισημάνθηκαν οι προκλήσεις και οι ενεργειακές προοπτικές της Ευρώπης, με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τονίστηκε η αναγκαιότητα για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης. Κεντρικός στόχος της συνάντησης ήταν να υπογραμμιστεί η επιτακτική ανάγκη επιτάχυνσης της κλιματικής ουδετερότητας σε ευθυγράμμιση με τους στόχους της  Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (EU Green Deal).

Στη διάρκεια του τριήμερου φόρουμ οι εποικοδομητικές συζητήσεις και ομιλίες οδήγησαν  στην ανταλλαγή καλών πρακτικών, εμπειριών και εμπεριστατωμένων απόψεων σχετικά με την πράσινη μετάβαση. Το ενδιαφέρον της Ευρώπης, της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, των εθνικών κυβερνήσεων, των φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών και άλλων φορέων βρίσκεται ως κεντρικό ζήτημα στην πράσινη μετάβαση. 

Ο Κώστας Φιλιππίδης, στην εισήγηση του παρέθεσε στοιχεία για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στους υψηλούς δείκτες νεανικής ανεργίας, στο brain drain και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, καθώς η μετάβαση και η παύση της λιγνιτικής παραγωγής προκαλούν ήδη οξυμένα προβλήματα σε όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. 

Υπογράμμισε, ακόμη, την ανάγκη για την ενεργή ανάμειξη των νέων και την αναβάθμιση του ρόλου τους κατά την πολυδιάστατη διαδικασία της αναπτυξιακής μετάβασης. Οι προτάσεις του, εστίασαν σε δράσεις που μπορούν να εφαρμόσουν οι οργανισμοί της Κοινωνίας των Πολιτών, όπως ο ΟΕΝΕΦ, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες περιφερειακές αρχές. Επιπροσθέτως, ενθάρρυνε την ανάπτυξη συγκεκριμένων πολιτικών ή οδηγιών που να εμπλέκουν ουσιαστικά τους νέους και τους φορείς νεολαίας στην Δίκαιη Ενεργειακή Μετάβαση. Η επιτυχία των παραπάνω εγχειρημάτων, όπως επεσήμανε ο Δρ. Φιλιππίδης, βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την ανταλλαγή καλών πρακτικών και τη συνεργασία των νέων που δραστηριοποιούνται στις προς μετάβαση περιοχές αλλά και την ουσιώδη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Στον γόνιμο διάλογο που ακολούθησε, ο Δρ. Φιλιππίδης, έκανε αναφορά στο ρόλο που διαδραματίζουν οι Μη Κυβερνητικές/Κερδοσκοπικές Οργανώσεις, αλλά και στη σημασία της διασυνοριακής και διακρατικής συνεργασίας των χωρών για τη μετάβαση στην εποχή μετά το λιγνίτη που οφείλει να είναι πιο δίκαιη, πιο πράσινη και χωρίς αποκλεισμούς. Η παρέμβαση του επικεντρώθηκε στις προοπτικές που εκτείνονται στον τομέα της σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης και τέλος πρότεινε την ανάληψη άμεσης δράσης από την πλευρά των πολιτών κατά τον πράσινο μετασχηματισμό της Ε.Ε για μια ευημερούσα και δίκαιη κοινωνία. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, εξήρε τις πρωτοβουλίες που στοχεύουν σε διαβουλεύσεις υψηλού επιπέδου και έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη πολιτικών που προέρχονται από τους ίδιους τους πολίτες.

Μπορείτε να παρακολουθήστε απόσπασμα από την εισήγησή του Κώστα Φιλιππίδη στο επίσημο κανάλι του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας στο YouTube.