Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 11:18

Ολική καταστροφή της παραγωγής φασολιού σε Πρέσπα και Καστοριά από τις βροχοπτώσεις.

Φωτογραφια αρχείου Φωτογραφια αρχείου

Σε ολικό αδιέξοδο βρίσκονται οι παραγωγοί φασουλιών της Πρέσπας και της ΠΕ Καστοριάς εξ αιτίας των συνεχόμενων σφοδρών βροχοπτώσεων των τελευταίων 12 ημερών που έχουν ως αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαθεί το

σύνολο της φετινής τους παραγωγής. Όπως σημειώνουν οι καλλιεργητές στο ΑΠΕ ΜΠΕ τα χωράφια σε πλείστες περιπτώσεις έχουν πλημμυρίσει η έχουν γίνει βάλτοι εξ αιτίας των μεγάλων ποσοτήτων νερού που έπεσε τις τελευταίες ημέρες. Ό πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Πελεκάνος»  της Πρέσπας Κώστας Ναπαλντίδης αναφέρει ότι «έπεσαν τουλάχιστον 160 χιλιοστά βροχής τις τελευταίες ημέρες κάνοντας αδύνατη την είσοδο στα χωράφια ενώ βρισκόμαστε στο στάδιο της συγκομιδής». Όπως μας εξηγεί «μόνο το 5% της παραγωγής έχει αλωνιστεί και είχε μπει στις αποθήκες ενώ τα υπόλοιπα φασόλια είναι στα χωράφια και λόγω της υγρασίας και των νερών κινδυνεύουν είτε να μουχλιάσουν είτε φουσκώσουν». Ο κ. Ναπαλντίδης είναι απογοητευμένος από την εξέλιξη των πραγμάτων, μας εξομολογείται ότι μετά τους καύσωνες του Ιουνίου και του Ιουλίου που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την καρποφορία των φασολιών ήρθαν οι βροχές για να  δώσουν στους παραγωγούς το τελειωτικό κτύπημα. «Παρατείναμε κάποιες ημέρες την περίοδο της συλλογής του φασολιού για να ανακτήσουμε κάτι από το χαμένο έδαφος της παραγωγής μας εξαιτίας του καύσωνά και μας βρήκαν οι βροχές. Ακόμη κα αύριο εάν άλλαζαν οι καιρικές συνθήκες και είχαμε ηλιοφάνεια ώστε να στεγνώσουν τα χωράφια και να μπορέσουμε να μπούμε να αλωνίσουμε, είναι ζήτημα εάν καταφέρναμε να μαζέψουμε 500 τόνους από τους 3.500 που συνήθως παράγουμε στην Πρέσπα. Πρόκειται για ολική καταστροφή».

Όπως αναφέρει για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει ενημερωθεί ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος  ενώ έχουν ήδη περιοδεύσει και κάποια συνεργεία εκτιμητών του Οργανισμού προκειμένου να σχηματίσουν εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στον κάμπο της ακριτικής Πρέσπας.

Ο κ. Ναπαλντίδης εξέφρασε και το παράπονό του γιατί το σύνολο των παραγωγών της Πρέσπας που παράγει βιολογικά φασόλια  με ενδείξεις γεωγραφικής προέλευσης ΠΓΕ και ονομασίας προέλευσης ΠΟΠ δεν έχουν λάβει ακόμη τις πρόσθετες αποζημιώσεις από τις καταστροφές του 2019.

Από την πλευρά του ο περιφερειακός σύμβουλος Καστοριάς αρμόδιος για θέματα αγροτικού χώρου κα παραγωγός φασολιών Θωμάς Μάνος, σημείωσε ότι χθες έγινε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για εκτίμηση της κατάστασης και  αποφασίστηκε ότι ο Οργανισμός θα προβεί σε οριζόντιες αποζημιώσεις ενώ τέθηκε  στόχος έως τον προσεχή Νοέμβριο οι παραγωγοί να έχουν λάβει τα χρήματα για την ζημιά της παραγωγής τους.  Στην δυτική Μακεδονία υπάρχουν 1520 παραγωγοί φασουλιών εκ των οποίων οι 1100 είναι στην Καστοριά και 350 στην Πρέσπα και ως εκ τούτου «η ενίσχυση τους κρίνεται άμεση γιατί θα υπάρχει πρόβλημα επιβίωση για τις οικογένειές τους» κατέληξε.

Ανέφερε ότι και στην Καστοριά εκτάσεις 12.000 στρεμμάτων με φασόλια, κατά πάσα πιθανότητα θα μείνουν στα χωράφια και πρόσθεσε ότι οι μετερεολογικοι σταθμοί που είναι εγκατεστημένοι στην περιοχή έχουν καταγράψει 200 χιλιοστά βροχής τις τελευταίες ημέρες γεγονός που έχει καταστήσει προβληματική έως αδύνατη κάθε απόπειρα να συλλεχθεί η φετινή παραγωγή. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 11:20