Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 13:08

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Φλώρινας: Η Νέα Δημοκρατία, θέλει να εξασφαλίσει πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια και τα Ιδ.Ι.Ε.Κ.

Τον Μάιο του 2018 πραγματοποιήθηκε στη Δυτική Μακεδονία μια πολύ σημαντική συγχώνευση δυο ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, από την οποία προέκυψε ένα νέο, ενισχυμένο και με πολύ καλές προοπτικές Πανεπιστήμιο

Δυτικής Μακεδονίας. Με νέα Τμήματα μαζί με τα ήδη καθιερωμένα, με σχεδιασμό για Διετή Προγράμματα Σπουδών εξειδίκευσης προσανατολισμένα στις τοπικές απαιτήσεις, με προτάσεις και σχέδια υλικοτεχνικής και ακαδημαϊκής ανάπτυξης σε κάθε μια από τις πέντε μεγάλες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.

Ταυτόχρονα το 2018 υπογράφτηκε στις Πρέσπες μια ιστορικής σημασίας συμφωνία με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (Π.Γ.Δ.Μ), η οποία συμφώνησε να κάνει διεθνώς αποκλειστική χρήση του ονόματος Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (αντί του Δημοκρατία της Μακεδονίας με το οποίο ήταν διεθνώς αναγνωρισμένη πλην των διμερών σχέσεών μας και της επίσημης συμμετοχής της σε διεθνείς φορείς). Η συμφωνία αυτή έλυσε μια σειρά από θέματα μείζονος ιστορικής σημασίας, διαμόρφωσε νέες γεωστρατηγικές ισορροπίες προς όφελος της πατρίδας μας και δημιούργησε τις προοπτικές ευρύτερης διεθνούς συνεργασίας στην περιοχή: την επαναλειτουργία και την ανάπτυξη σιδηροδρομικής σύνδεσης, τη λειτουργία νέου μεθοριακού σταθμού στην Πρέσπα και γενικότερα έλυσε ένα πρόβλημα που υπήρχε για πάνω από 30 χρόνια στην περιοχή, μετατρέποντάς το σε ευκαιρία για ανάπτυξη, συνεργασία και ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

Για το πρώτο θέμα του νέου Πανεπιστημίου όλοι οι βουλευτές της ΝΔ της Δυτικής Μακεδονίας, υπακούοντας στην κομματική γραμμή και όχι στις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής, είχαν καταψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο για τη συγχώνευση Πανεπιστημίου-ΤΕΙ και τη διατράνωση του Π.Δ.Μ.

Για το δεύτερο ζήτημα, η ΝΔ είχε ξεσηκώσει «θεούς και δαίμονες» προσπαθώντας να αποκομίσει τα μέγιστα κομματικά οφέλη, ενεργώντας πολωτικά και ενισχύοντας την πατριδοκαπηλία. Η πολιτική υποκρισία στο μεγαλείο της. Η επένδυση της ΝΔ στην πατριδοκαπηλία και στην υποκρισία, σε συνδυασμό με τη μεροληπτική στάση των μεγάλων ΜΜΕ, τα οποία επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν αναγκαστεί να έχουν άδειες λειτουργίας, να πληρώνουν φόρους και τέλη χρήσης δημοσίων συχνοτήτων, είχε ως αποτέλεσμα να κερδίσει τις πρόσφατες εκλογές. Στην Φλώρινα βέβαια δεν τα πήγε και τόσο καλά.

Δεν αρκεί όμως να φτάνει κανείς στην εξουσία εξαπατώντας και υποκλέπτοντας την ψήφο του κόσμου, αλλά θα πρέπει να έχει και την ικανότητα να κυβερνήσει και να μην ασχολείται αποκλειστικά με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που τον τοποθέτησαν στα κυβερνητικά έδρανα.

Ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας, από το πρώτο διάστημα διακυβέρνησης της ΝΔ, βιώνει το πιο εφιαλτικό σενάριο κυβερνητικής αχρηστίας που μπορούσε να υπάρξει. Το πρώτο πλήγμα της άμεσης κατάργησης των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών των ΕΠΑ.Λ στα Πανεπιστήμια με στοχευμένη ανά περιοχή εξειδίκευση και της αναστολής έναρξης λειτουργίας των νέων Τμημάτων του Πανεπιστημίου, όπως υπήρχε στο αρχικό νομοσχέδιο ήταν μόνο η αρχή. 

Παράλληλα, μέσα σε μια νύχτα και χωρίς ούτε οι ίδιοι οι βουλευτές του να το γνωρίζουν, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε με περισσή οικολογική υποκρισία, να σταματήσει μέσα στον χρόνο ρεκόρ των δυο ετών, όλη τη λιγνιτική δραστηριότητα παραγωγής ηλεκτρινής ενέργειας της περιοχής. Σε μια περιοχή όπου η ΔΕΗ αποτελούσε σχεδόν το 80% του τοπικού ΑΕΠ, αποφάσισε απλά να πάψει την λειτουργία της και οι «κάτοικοι της να βρούνε κάτι άλλο να κάνουν», όπως είπε επί λέξη σε συνέντευξή του σε γερμανικό κανάλι.

Η εξελισσόμενη βίαιη και απρογραμμάτιστη απολιγνιτοποίηση θα μπορούσε να ήταν ένα φαιδρό ανέκδοτο, αν δεν σηματοδοτούσε την έναρξη της τραγωδίας της σύγχρονης ιστορίας της Δυτικής Μακεδονίας. Με την εξόφθαλμη ικανοποίηση ιδιωτικών συμφερόντων εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του λόμπι του φυσικού αερίου, έρχεται τώρα το επόμενο χτύπημα. Αυτή τη φορά στο Πανεπιστήμιο που ήδη με τη νέα του μορφή διανύει το δεύτερο έτος λειτουργίας και βρίσκεται σε ανοδική πορεία ευελπιστώντας να αποτελέσει στρατηγικό πόλο ανάπτυξης της περιοχής. 

Σε μια εκ νέου υποκριτική κίνηση, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει η ΝΔ, δήθεν αγωνιώντας για την ποιότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά στην ουσία προσπαθώντας να εξασφαλίσει πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια και τα Ιδ.Ι.Ε.Κ., σκέφτεται να εφαρμόσει την περίφημη «Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής» για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η Υπουργός Παιδείας που σπούδασε στο εξωτερικό με βάση το απολυτήριο Λυκείου της, αποφασίζει ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις κατάταξης υποψηφίων αποτελούν αποκλειστικό γνώμονα ποιότητας. Ο βαθμός τεσσάρων αγχωμένων ημερών όπου κάθε χρόνο παρατηρούνται οι πιο αλλοπρόσαλλες συνθήκες εξέτασης σχετικά με τα θέματά τους, μπορεί να χαρακτηρίζει την ποιότητα των μαθητών και των μελλοντικών φοιτητών.  Ακόμα όμως και αν δεν τους επιτρέπει να περάσουν στη Γεωπονική Φλώρινας ή στη Λογιστική Κοζάνης, θα τους επιτρέπει επί πληρωμή πάντα, μια είσοδο σε κάποιο ιδιωτικό κολλέγιο, τα πτυχία των οποίων φρόντισε πάλι σε μια νύχτα να εξισώσει με αυτά των δημοσίων ΑΕΙ.

Η πρώτη καταστροφική επίδραση του σχεδίου αυτού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας υπολογίζεται ότι θα φέρει μείωση κατά περίπου 60% των εισακτέων (ενδεικτικά από 3.515 το 2020 μόλις 1.474 το 2021). Τα 10 από τα 22 τμήματά του, ουσιαστικά θα μπούνε σε τροχιά εκκαθάρισης μην έχοντας προλάβει καν να βγάλουν αποφοίτους τα περισσότερα από αυτά. Ίσως κάποιοι μπούνε στον πειρασμό της λογικής «αν κλείνει στην πόλη μου με πειράζει, αν όχι δεν με πειράζει». Μας έχει συνηθίσει στον κοινωνικό αυτοματισμό η πολιτική της ΝΔ και οι τηλεοπτικοί σπόνσορές της. Δυστυχώς όμως, αυτό που θα ακολουθήσει μετά θα είναι μια άνευ προηγουμένου διαμάχη μεταξύ ‘πολιτευτών’ και ‘παραγόντων’ για το μοίρασμα των Σχολών και των Τμημάτων του λαβωμένου Πανεπιστημίου. Οι βουλευτές της ΝΔ, που αύριο ίσως ψηφίσουν τη συρρίκνωση και το κλείσιμο τελικά του Πανεπιστημίου, θα διαγωνίζονται για το ποιος θα πάρει το Χ τμήμα από τη μία πόλη στην άλλη. Σε ένα ζοφερό μέλλον όμως κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, ούτε να μένει αδιάφορος. Αν κάτι δεν πάει καλά στον γείτονα, πολύ γρήγορα δεν θα πάει και σε όλους.

Τελικά τι σας ενδιαφέρει λοιπόν περισσότερο κυρία Κεραμέως; Η πελατεία των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων ή η μόρφωση και η πρόσβαση όλων των πολιτών της Ελλάδας στην ανώτατη δημόσια εκπαίδευση; 

Η αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης επενδύοντας σε αυτήν ή η δημιουργία αστυνομικών τμημάτων στα Πανεπιστήμια αντί για νέες βιβλιοθήκες, υποδομές,  εργαστήρια, σίτιση, στέγαση, μεταφορά;

Φτάνει πια με την υποκρισία, ήρθε η ώρα να τα μαζέψετε και να φύγετε, αρκετή ζημία κάνατε σε λιγότερο από δυο χρόνια διακυβέρνησης. Κοροϊδέψατε τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας, υφαρπάξατε την ψήφο τους με την τακτική της πατριδοκαπηλίας, βάλοντας εναντίον μιας Συμφωνίας που τώρα αναγνωρίζετε και εσείς οι ίδιοι ως ιστορική συμφωνία (κάτι που το ξέρατε ήδη αλλά φορούσατε περικεφαλαίες για να υφαρπάξετε ψήφους) προχωράτε σε μία εντελώς άδικη απολιγνιτοποίηση δίχως σχέδιο, αλλά για την εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων και μεγαλοεπενδυτών, με ψίχουλα για την τοπική κοινωνία. Οδηγείτε την περιοχή σε άμεσο οικονομικό μαρασμό και τώρα έχετε σκοπό να συρρικνώσετε και το Πανεπιστήμιο στο μισό από ότι είναι. Φτάνει πιά!

Καλούμε όλους τους φορείς, τους κατοίκους, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις συλλογικότητες της περιοχής μας να υπερασπιστούν το δημόσιο περιφερειακό Πανεπιστήμιο, τη δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους/ες. Να ορθώσουμε το ανάστημά μας έναντι στα αντιδημοκρατικά σχέδια κατάλυσης της ανώτατης εκπαίδευσης, την υπεράσπιση της πρόσβασης στην γνώση, κατά της υποχρηματοδότησης δια της επίπλαστης αξιολόγησης και της αστυνομοκρατίας. Στηρίζουμε την εκστρατεία «Όχι στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία» - https://www.facebook.com/NoUniPolice και υπογράφουμε-διακινούμε το ψήφισμα ενάντια στα σχέδια της ΝΔ: https://bit.ly/2LNjo5h 

 

Η Θεματική Παιδείας της Νομαρχιακής Επιτροπής 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 13:12