Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018 18:07

Τοποθέτηση του βουλευτή ΝΔ Φλώρινας Γιάννη Αντωνιάδη επί του ψηφισθέντος "πολυνομοσχεδίου"

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξεκινώ με τα διόδια. Είναι απαράδεκτη η τεράστια αύξηση στα διόδια της Εγνατίας Οδού. Το παράδοξο είναι, η εξαφάνιση όλων αυτών των αγωνιστών, των επαναστατών χωρίς αιτία, του κινήματος «δεν πληρώνω». Προφανώς ξεκουράζονται για να εμφανιστούν αύριο όταν θα έρθει κυβέρνηση μη αρεστή σε αυτούς

Έρχομαι στο πολυνομοσχέδιο, στη μεγάλη αποτυχία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όταν μετά από 3 χρόνια αχρείαστης λιτότητας και μνημονίων φέρνουν νέο πρόγραμμα, νέο μνημόνιο, νέα μέτρα.

Μόνιμα και συνεχώς αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα σχεδόν 43 δισ. σωρευτικά την προσεχή πενταετία τα οποία -όπως έλεγε πριν τέσσερα ακριβώς χρόνια ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος «καμία χώρα δεν πέτυχε, πλην της Νορβηγίας που έχει πετρέλαια», αποδεικνύουν το «καθεστώς Μνημονίου» μετά το Μνημόνιο, που προσπαθεί να επιβάλει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή με το Πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Με το παρόν πολυνομοσχέδιο που αποτελεί την τελευταία πράξη του 3ου  «αριστερού» Μνημονίου και αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη, επιβεβαιώνεται ότι με τα νέα μέτρα, συνδυαστικά, αφαιρούνται ακόμη και τρεις συντάξεις το χρόνο από το εισόδημα των συνταξιούχων. 

Από τη μία οι καθαρές περικοπές στις συντάξεις που φτάνουν το 18% σε κύριες και επικουρικές και από την άλλη η επερχόμενη από 1/1/2019 κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος συζύγου σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου. Ένα εκατομμύριο μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες που ζουν με 400-500 ευρώ το μήνα και έμεναν ως τώρα αφορολόγητοι, θα υποστούν «για πρώτη φορά» μεγαλύτερη παρακράτηση φόρου και μείωση εισοδήματος, επειδή μειώνεται από 1/1/2020 το αφορολόγητο στα 5.600 ευρώ. Αρμαγγεδών οικονομικής αφαίμαξης στην ήδη άδεια τσέπη των πολιτών.

 Όσο για την πολυδιαφημισμένη παροχή της 13ης σύνταξης στα τέλη του έτους, αυτή αποτελεί «παρηγοριά στον άρρωστο». Δίνετε μία σύνταξη για μία φορά και παίρνετε τρεις συντάξεις για πάντα, γιατί κανείς δεν εγγυάται πως θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, καθώς είναι μια έκτακτη επιχορήγηση και όχι κάτι μόνιμο. Προφανώς αποτελεί μια κίνηση που εξυπηρετεί τις προεκλογικές σκοπιμότητες της παραπαίουσας κυβέρνησης και μόνο.


Νέος ΕΝΦΙΑ

Πάνω από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων, θα δουν από τον Αυγουστο φέτος, αυξήσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Οι αυξήσεις αυτές «μονιμοποιούνται» καθώς οι αντικειμενικές θα αλλάζουν πλέον ανά πάσα ώρα και στιγμή και όχι μια φορά τον χρόνο για όλη την Ελλάδα όπως γινόταν ως τώρα, μέσω ενός μηχανισμού υπολογισμού της τρέχουσας αξίας των ακινήτων.

Πλεονάσματα αντί «χαλάρωση» λιτότητας

Από το 2018 που τελειώνει το Μνημόνιο έως το 2022, το υπουργείο Οικονομικών προϋπολογίζει ότι τα μέτρα λιτότητας θα φέρουν πρωτογενή πλεονάσματα 43 δισ. ευρώ, αντί για 35 δισ. που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές για να θεωρηθεί βιώσιμο το χρέος. Για να τα επιτύχει, προβλέπει νέα λιτότητα 18,5 δισ. ευρώ, ενώ τα αντίμετρα (Προνοιακά επιδόματα, σχολικά συσσίτια, βρεφονηπιακοί σταθμοί κλπ) ανέρχονται σε 14 δισ. σωρευτικά ως το 2022.


Δεν βγαίνει ο λογαριασμός

Παρά την υπερ-αφαίμαξη των νοικοκυριών,  για επόμενη πενταετία η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση της εσωτερικής ζήτησης και της ιδιωτικής κατανάλωσης, για να στηρίξει τις προβλέψεις της ότι θα συνεχιστεί η αύξηση του ΑΕΠ. Η Έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, που συνοδεύει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, περιγράφει ως υπερ-αισιόδοξες όλες σχεδόν τις βασικές παραδοχές της.

Η «καθαρή» έξοδος από τα μνημόνια που ονειρεύεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός, μιας και βρισκόμαστε στο καλοκαίρι καθότι

  • έχει ήδη ψηφίσει πρόσθετα μέτρα λιτότητας για μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος,
  • έχει δεσμευτεί στην επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια μετά το 2018,
  • έχει δεσμεύσει τη δημόσια περιουσία της χώρας για έναν αιώνα,  

     
  • έχει συμφωνήσει η υλοποίηση των παρεμβάσεων για το χρέος να γίνει μετά το καλοκαίρι και στο βαθμό που αυτό κριθεί τότε αναγκαίο από τους θεσμούς, ενώ
  • έχει αποδεχθεί τον μηχανισμό ενισχυμένης και όχι μετα-προγραμματικής εποπτείας, ο οποίος συνοδεύεται από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

     

    Είναι λοιπόν ξεκάθαρο σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, πως το τέλος του προγράμματος επιτήρησης, δεν σημαίνει και το τέλος της λιτότητας για τους πολίτες.  ούτε το τέλος των μνημονιακών πολιτικών που θα συνεχιστούν με άλλο όνομα, πιο «επικοινωνιακό», καθότι –για να μην ξεχνιόμαστε- βρισκόμαστε και σε προεκλογική περίοδο. Κάτι αντίστοιχο έγινε και με την «Τρόικα» που έγινε «Θεσμοί». 

    Παράλληλα, η πολυδιαφημισμένη «ανάπτυξη» που η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως ήρθε, ακόμη αναζητά το δρόμο της προς την Ελλάδα. 

    Η πραγματικότητα διαψεύδει και αυτές τις ψευδαισθήσεις.

    Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ:
  • επέστρεψε την οικονομία στην ύφεση το 2015 και το 2016,
  • απέτυχε, και μάλιστα σημαντικά, στους αναπτυξιακούς στόχους για το 2017,
  • αναθεώρησε «προς τα κάτω» την εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2018 και
  • προβλέπει συρρικνωμένους ρυθμούς μεγέθυνσης μέχρι το 2022.

    Το αποτέλεσμα είναι να έχει χαθεί δυνητικός πλούτος ύψους 34 δισ. ευρώ την περίοδο 2015-2018, ή 8.220 ευρώ από το κάθε Ελληνικό νοικοκυριό. 

     

    Η ίδια Κυβέρνηση που υποστήριζε πως τα πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα «σκοτώνουν την κοινωνία» και «πνίγουν την οικονομία», πλέον θριαμβολογεί ότι θα επιτύχει πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, πολύ υψηλότερα από τους στόχους, μεγέθους 5,2% του ΑΕΠ το 2022, αδιαφορώντας για την αρνητική επίδραση που αυτά έχουν στην πραγματική οικονομία επιβάλλοντας μια λιτότητα δίχως τέλος. 

     

    Διαβάζοντας το πολυνομοσχέδιο, βγαίνουν τα εξής απλά συμπεράσματα:
  • Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος από τα μνημόνια. Η επιτήρηση θα συνεχιστεί και θα είναι ακόμη πιο σκληρή.
  • Η λιτότητα θα συνεχιστεί για τους Έλληνες πολίτες και νέα μέτρα τους περιμένουν τους αμέσως επόμενους μήνες που θα μειώσουν ακόμα περισσότερο το εισόδημά τους.
  • Η πραγματική οικονομία βρίσκεται βαλτωμένη και δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα σημάδια ανάκαμψης.
  • Η δημόσια περιουσία της χώρας μπαίνει υποθήκη για ένα αιώνα.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

  • Θα απολογηθείτε για τα νέα μνημόνια, τα νέα μέτρα και τη νέα λιτότητα που φορτώνετε στον ελληνικό λαό.
  • Θα απολογηθείτε για τις περικοπές στις συντάξεις και στους μισθούς.
  • Θα απολογηθείτε για την ανεργία και την ύφεση.
  • Θα απολογηθείτε για την κάκιστη λύση στο Μακεδονικό και το ξεπούλημα.
  • Τέλος, θα απολογηθείτε γιατί μετατρέψατε την Ελλάδα σε Βενεζουέλα και από κυρίαρχο κράτος σε αποικία των ξένων.
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018 18:11