Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 koutavasτου Σπύρου Κουταβά

H υπόθεση του Μποδοσάκειου Nοσοκομείου Πτολεμαΐδας και το ενδεχόμενο υποβάθμισης του προκαλεί τριγμούς στο εγχώριο πολιτικό τοπίο. Η ανακοίνωση του εμπορικού συλλόγου της πόλης που χαρακτηρίζει ως ανεπιθύμητο πρόσωπο τον βουλευτή και υφυπουργό Π. Κουκουλόπουλο δεν περνά απαρατήρητη.

 

Στην Πτολεμαΐδα ακόμη και στις ψύχραιμες φωνές κυριαρχεί η οργή για το πολιτικό σύστημα και τις αποφάσεις της πολιτείας. Γίνεται λόγος για μια μίζερη πολιτεία που δεν σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες της. Είναι εμφανές ότι ο υπουργός Υγείας μετά την διαβούλευση άλλαξε τα νούμερα στις κλίνες των δύο νοσοκομείων. Έτσι το Μποδοσάκειο από τα 186 κρεβάτια της διαβούλευσης βρίσκεται στα 200, ενώ το Μαμάτσειο από τα 160 της διαβούλευσης σκαρφαλώνει επίσης στα 200. Αρχικά τα οργανογράμματα των δύο νοσοκομείων προβλέπουν για το μεν Μποδοσάκειο 250 κλίνες για το δε Μαμάτσειο 200 κλίνες. Επίσης στην διαβούλευση προβλεπόταν η διοίκηση να είναι στο Μποδοσάκειο και ο αναπληρωτής να βρίσκεται στην Κοζάνη. Φαίνεται λοιπόν ότι κάποιοι στο υπουργείο με εντολές άνωθεν για λόγους τοπικής κομματικής ισορροπίας αποφάσισαν να παίξουν με τα νούμερα και τις κλίνες για δικούς τους λόγους που αυτή την ώρα δεν είναι πλήρως ορατοί.

Για τους φυσιολογικά σκεπτόμενους ανθρώπους, ακόμη και από τους ειδικούς που είδαν την γεωγραφία της περιοχής, το προφίλ των δύο νοσοκομειακών μονάδων, τις κλινικές τους και άλλα οικονομοτεχνικά στοιχεία, κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η ναυαρχίδα στην υγεία στην δυτική Μακεδονία αποτελεί το Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και με την συγχώνευση του με το Μαμάτσειο της Κοζάνης θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα δίδυμο που θα παρείχε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στην Δυτική Μακεδονία. Στους παραπάνω δεν συγκαταλέγονται οι δήμαρχοι, οι σύμβουλοι, τα κομματικά κονκλάβια και τα παράσιτα των δύο κομμάτων που ενδημούν στις δύο πόλεις.

Από πολύ νωρίς στο vetonews είπαμε και φωνάξαμε (πατηστε εδω) ότι το πολιτικό προσωπικό της περιοχής πρέπει να αψηφήσει τους τοπικισμούς και να στηρίξει το εγχείρημα της συγχώνευσης κλινικών των δυο νοσοκομείων και την ύπαρξη μίας διοίκησης για τα δύο ιδρύματα . Ακόμη και εάν στην παρούσα φάση λόγο υποδομών, στρατηγικής θέσης, δυνατότητα ανάπτυξης στο μέλλον, προκρίνεται το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο έναντι της Κοζάνης, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί πρόβλημα γιατί οι πολίτες τρέχουν για το πρόβλημα υγείας στην Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα.

Με ξεκάθαρο και σαφή τρόπο για την συγχώνευση μίλησε αρχικά ο Π. Κουκουλόπουλος ο οποίος δέχθηκε ουκ ολίγες επιθέσεις από στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την στάση του. Μετά από καιρό θετικά στο θέμα των συγχωνεύσεων ήταν ο Α. Αθανασιάδης, ο Μ. Παπαδόπουλος,και ο Γ. Κασαπίδης. Μόνο ο Γ. Βλατής προέταξε ως ύψιστη προτεραιότητα την δημιουργία περιφερειακού νοσοκομείου με έδρα την Κοζάνη. Για περιφερειακή μονάδα υγείας μιλούσαν και οι άλλοι αλλά σε διαφορετική προτεραιότητα.

Βέβαια εκτός από το διακύβευμα της υγείας υπάρχουν και άλλες προτεραιότητες που πολλές φορές επηρεάζουν τις πολιτικές αποφάσεις. Για παράδειγμα στην θέση του διοικητή των δύο μονάδων. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αρμόδια ΥΠΕ η κ. Τ. Μπούρτζου φαίνεται να είναι στις προταιρεότητες της υπηρεσίας για να αναλάβει το εγχείρημα της διοίκησης με υποδιοικητή τον κ. Αμπάζη. Όμως δεν θα εκπλαγώ καθόλου εάν οι ρόλοι αντιστραφούν και ο δεύτερος, ελέω στενής προσωπικό-οικογενειακής σχέσης με την Α. Διαμαντοπούλου αναλάβει την ηγεσία των δύο μονάδων και η έδρα τους να είναι η Κοζάνη.

Πάντως την δευτέρα ο αρμόδιος υπουργός, θα ανακοινώσει το όνομα του διοικητή, την έδρα της διοίκησης των δύο νοσοκομειακών μονάδων και φυσικά τις συγχωνεύσεις των κλινικών.