koutavasτου Σπύρου Κουταβά

Όπου και εάν στρέψεις το βλέμμα σου στην tv η σε κάποιο ραδιόφωνο θα πέσεις πάνω σε κάποιο συνδικαλιστή των ιδιοκτητών ταξί να επαναλαμβάνει το γνωστό τροπάριο. ''Χρυσοπληρώσαμε τις άδειες, επενδύσαμε τους κόπους και τις οικονομίες μας και ο Ραγκούσης μας καταστρέφει''. Άλλοι διατείνονται, όπως ο διοπτροφόρος πρόεδρος του συνδικάτου Θ. Λυμπερόπουλος (στέλεχος της ΝΔ), ότι ''θα χορέψουν το χορό του Ζαλόγγου με την κυβέρνηση..

εάν συνεχίσει να επιμένει (βλ. Ραγκούσης) στην απελευθέρωση του επαγγέλματος''. Δεν είναι της παρούσης να πούμε την ιστορία δηλαδή το πώς ξεκίνησε η πολιτεία να προσφέρει και σε ποιούς, άδειες ταξί, αγοραίου, λεωφορείου, η ακόμη και φορτηγού δημοσίας χρήσεως, στην περιφέρεια και τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, μετά την λήξη του εμφυλίου έως και την μεταπολίτευση.

 

Είναι όμως χρήσιμο να πούμε ότι υπάρχουν χιλιάδες πολίτες σε αυτή τη χώρα που μόλις απολύθηκαν -υπολογίζονται σε 250.000 το 2010- οι οποίοι δεν έχουν την ισχύ των γαλαζοκίτρινων οχημάτων και των ιδιοκτητών τους, δεν χαμουρεύτηκαν με την εκάστοτε κομματική νομενκλατούρα που μπαινόβγαινε στα υπουργεία, και οι σπαρακτικές φωνές απελπισίας των ιδίων και των οικογενειών τους δεν φθάνουν σε κανένα δελτίο ειδήσεων η τηλεπαράθυρο των οκτώ.

Επίσης υπάρχουν χιλιάδες επαγγελματίες που εξαιτίας της κρίσης έκλεισαν τα καταστήματα τους η κάποιοι άλλοι δεν άντεξαν και σφράγισαν τις μικρές οικογενειακές μεταποιητικές τους μονάδες. Οι περισσότεροι από τους τελευταίους επένδυσαν χρήματα τα οποία δεν πρόκειται κανένας να τους τα επιστρέψει. Ένας επαγγελματίας που έκλεισε το κατάστημα του στο εμπορικό κέντρο της πόλης της Κοζάνης η της Πτολεμαΐδας δαπάνησε για να το φτιάξει περί τα 100.000€. Κάποιοι –οι περισσότεροι-πλήρωσαν και τον περίφημο αέρα για να νοικιάσουν την επαγγελματική στέγη. Ήρθε η κρίση και οι περισσότεροι μη αντέχοντας έκλεισαν τα μαγαζιά τους, χάνοντας όλες τις οικονομίες που επένδυσαν. Οι ταξιτζήδες παρότι γνώριζαν ότι το επάγγελμα τους θα ανοίξει από 1/1/2009 (δέσμευση της χώρας στην ΕΕ) δεν φρόντισαν για τα παραπάνω. Και σήμερα με εντελώς αυθάδη τρόπο ζητούν από την κοινωνία, δηλαδή τους πολλούς, να συμπαρασταθεί στο δίκαιο αγώνα τους. Δηλαδή να υπερασπιστεί το γεγονός ότι αγόρασαν άδειες με 120.000 ~ 180.000 € ενώ στην εφορία δήλωσαν ποσά που δεν ξεπερνούν το 22% της πραγματικής αγοραπωλησίας.

Η δυστυχία δεν είναι τα παράλογα αιτήματα των ταξιτζήδων αλλά ότι υπάρχουν πολιτικοί και βουλευτές που συμπαραστέκονται και ζητούν από την κυβέρνηση να δείξει ''έλεος και πρόνοια'' στην ευλαβή κοινωνική ομάδα. Θα μου πείτε είναι μόνο οι ταξιτζήδες; Όχι, είναι κι άλλοι που δεν θέλουν να διαταραχτεί το προστατευόμενο επάγγελμα τους. όπως οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, ακόμη και οι μηχανικοί. Όσο για τους τελευταίους; ναί! οι αμοιβές τους καθορίζονται με διοικητικές αποφάσεις της πολιτείας και όσες φορές επιχειρήθηκαν ρυθμίσεις με το επάγγελμα και τις αμοιβές του μηχανικού, σταμάτησε η εκτέλεση των μεγάλων έργων της χώρας, η έκδοση και έγκριση πάσης φύσεως αδειών η μελετών. Ελλάς το μεγαλείο σου..