Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

koutavasτου Σπυρου Κουταβά

Πολλοί θα ζήλευαν να έχουν ως περιουσιακό στοιχείο το σύμπλεγμα της λίμνης Πολυφύτου μαζί με την νέα λίμνη του Ιλαρίωνα που θα ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε λειτουργία το αντίστοιχο φράγμα σε περίπου ένα χρόνο. Είναι γνωστό ότι όσοι «ξένοι» η αλλιώς «ειδικοί περί της Ανάπτυξης, ακόμη και άνθρωποι του τουρισμού, προκρίνουν την ανάπτυξη πέριξ της λίμνης Πολυφύτου σε συνδυασμό με τον ορεινό όγκο των Πιερίων, το Καταφύγι, το Βελβεντό και το αρχαιολογικό μουσείο της Αιανής ως μια πρόταση τουριστικού προϊόντος.

Είναι γνωστό ότι οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, η παλιά Περιφέρεια με τα τους μπλέ και πράσινους ενοίκους , ακόμη κα οι δήμοι, τα αναπτυξιακά σχέδια που πλήρωσαν όλοι οι παραπάνω και δεν είναι και λίγα, συνέτειναν στο ότι η παραλίμνια ζώνη είναι το στοιχείο που θα πρέπει τουριστικά να επενδύσει περιοχή. Μια βόλτα στην ΑΝΚΟ θα επιβεβαίωνε το παραπάνω.

Εσχάτως ο δήμαρχος Σερβίων Βελβεντού Β. Κωσταντόπουλος για ακατανόητους λόγους έβγαλε τη παραλίμνια ζώνη από την τουριστική τροχιά της και προσπαθεί με διάφορα τεχνάσματα να της προσδώσει ενεργειακά χαρακτηριστικά σαν και αυτά που έχει η Πτολεμαΐδα, η Κοζάνη και το Αμύνταιο. Ζήτησε προσφάτως από τον υφυπουργό κ. Μανιάτη και από το περιφερειακό συμβούλιο δυτικής Μακεδονίας να χαρακτηριστεί ο δήμος Σερβίων Βελβεντού ως Ενεργειακός και η παραλίμνια ζώνη ως πληττόμενη περιοχή (για τις απαλλοτριώσεις που υπέστην κατά την διάρκεια της χούντας όταν έγινε το Φράγμα και γιατί λέει η λίμνη τροφοδοτεί με νερό όλους τους ΑΗΣ της περιοχής). Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ισχυριστεί και ο Δημοσθένης Κουπτσίδης από τα Γρεβενά με το νέο φράγμα στον Ιλαρίωνα αφού τα νερά του θα γεμίζουν την λεκάνη του Πολύφυτου. Και φυσικά εάν παρακολουθεί το θέμα από το Λονδίνο η Δήμαρχος Βοΐου κ. Π. Ορφανίδου θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι και το Βόϊο ανήκει στους ενεργειακούς δήμους αφού τα νερά του από την Πραμόριτσα κατευθύνονται στην λίμνη Πολυφύτου.

Τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο για την παραλίμνια ζώνη; Κατ'αρχήν θα άλλαζε άμεσα το περιβαλλοντικό ΟΠΑΠ της περιοχής και από περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που είναι θα έμπαινε στον γκρίζο κουβά της Πτολεμαϊδας, της Κοζάνης και άλλων πόλεων που έχουν συνδέσει την εικόνα τους με τα φουγάρα της ΔΕΗ κα τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Ο χαρακτηρισμός του δήμου ως ενεργειακού πρακτικά σημαίνει ότι στο μέλλον η περιοχή θα ακολουθει τον οδικό χάρτη των άλλων δήμων -ακόμη και σε θέματα δημοσιότητας- με τα βεβαρημένα περιβαλλοντικά προβλήματα. Και η περιοχή της παραλίμνιας ζώνης με την πινακίδα της πληττόμενης, θα προξενούσε ανεπανόρθωτη ζημιά στο πιο ελπιδοφόρο κομμάτι του νομού, που μπορεί να φέρει χρήματα με την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος. Το περιφερειακό συμβούλιο θα πρέπει να επιμείνει στα σχέδια και στο μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής που έχει περιγραφεί στα αναπτυξιακά σχέδια του παρελθόντος, να στηρίξει τους πολίτες που έκαναν επενδύσεις στην περιοχή από το leader και άλλα προγράμματα και να απορρίψει την όποια ευκαιριακή μεταβολή του χαρακτήρα της παραλίμνιας ζώνης, γιατί ο νέος δήμαρχος της περιοχής οσμίστηκε το εύκολο χρήμα του τοπικού πόρου και τις προσλήψεις στη ΔΕΗ.