Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

koutavasτου Σπύρου Κουταβά

Εάν τους ακούσεις να ομιλούν σε δημοσιογραφικά μικρόφωνα η σε πολιτικοκοινωνικές συναθροίσεις, επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι επιθυμούν αρμοδιότητες επιπλέον από το κεντρικό κράτος, επιθυμούν πόρους, θέλουν διευρυμένες εξουσίες, θέλουν αποκέντρωση του κράτους και των υπηρεσιών του, θέλουν τους δήμους τους και τις περιφέρειες που διευθύνουν...

να τις μεταμορφώσουν σε πρότυπα γερμανικών η γαλλικών κωμοπόλεων.

Αυτά στα λόγια, γατί εάν πάμε στα έργα θα διαπιστώσουμε οικονομικά δράματα όπως αυτά περιγράφονται κατά καιρούς στις εκθέσεις ανεξάρτητων αρχών που αναφέρουν ότι η αυτοδιοίκηση αποτελεί πρώτης τάξης διαφθορείο της δημόσια ζωής.

Είναι οι δήμαρχοι λοιπόν της διπλανής πόρτας που όταν τους έδωσαν την αρμοδιότητα των σχολείων, με το πρώτο ελαφρύ χιονάκι τα κλείνουν προκειμένου να φανούν αρεστοί στο αγοραίο ακροατήριό τους.

Είναι οι δήμαρχοι που με τους συνδιοικούντες κομματικούς φίλοι τους, έβαζαν με τον γνωστό τρόπο από τα παράθυρα τους «κολλητούς τους» στα γραφεία των οργανισμών που διοικούσαν, στην αρχή με την μορφή του συμβασιούχου, και αργότερα με την πολιτική απόφαση κάποιου υπουργού τους μονιμοποιούσαν.

Μια ματιά να ρίξει κανείς στο δήμο Κοζάνης, να περπατήσει στα γραφεία της Τεχνικής υπηρεσίας, στα Εργοτάξια της καθαριότητας, στην ΔΕΥΑΚ, στην Πολεοδομία, ακόμη και στο υπερχρεωμένο δημοτικό Ωδείο θα διαπιστώσει τα παραπάνω και θα καταλάβει και ο πιο αδαής γιατί ο Λάζαρος Μαλούτας και το δημοτικό συμβούλιο είπαν όχι στην διαθεσιμότητα προσωπικού του Δήμου. Η απογραφή έδειξε ότι ο Καλλικρατικός δήμος Κοζάνης απασχολεί 650 μόνιμους υπαλλήλους δηλαδή ένας υπάλληλος ανά 100 κατοίκους και σύμφωνα με τον δήμαρχο κανένας από τους παραπάνω υπαλλήλους δεν είναι αργόσχολος. Μάλιστα ο κ. Μαλούτας προσπάθησε να πει ότι για τις νέες αρμοδιότητες των ΟΤΑ ίσως να χρειασθεί νέο προσωπικό που σήμερα δεν υπάρχει.

Είναι τόσο άσχημα τα πράγματα μόνο στο δήμο Κοζάνης; Όχι, έτσι είναι οι περισσότεροι δήμοι στην χώρα. Στην ίδια λογική αλλά με λιγότερους εργαζόμενους και ο έτερος μεγάλος δήμος της Π.Ε. Κοζάνης, ο δήμος Εορδαίας με την Δήμαρχο Παρασκευή Βρυζίδου να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να στείλει τις λίστες στο Υπουργείο Εσωτερικών. Μάλιστα στο VETOFM δήλωσε ότι δεν φταίνε οι δήμαρχοι που γέμισαν οι δήμοι με συμβασιούχους. Τους δικαίωσαν είπε η κ. Βρυζίδου τα δικαστήρια στα οποία προσέφυγαν.

Κι ενώ γνωρίζουν για τους υπεράριθμους υπαλλήλους τους, γνωρίζουν για τους κλασικούς αργόσχολους του δήμου τους αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη της δύσκολης απόφασης αποστολής στοιχείων – υπαλλήλων για διαθεσιμότητα. Αρνούνται ακόμη να βάλουν τάξη στα χρεοκοπημένα δημαρχεία τους να εφαρμόσουν προγράμματα, περιστολής δαπανών, αύξησης της παραγωγικότητας, νέας οργάνωσης των υπηρεσιών τους.

Δεν θέλουν να σπάσουν αυγά και δεν επιθυμούν να τα χαλάσουν με τους ανθρώπους που ευνόησαν και που σήμερα τους ακολουθούν πιστά υπηρετώντας τα πολιτικά τους σχέδια. Με λίγα λόγια δεν θέλουν να πειράξουν τα ρουσφέτια τους. Πως μπορεί κάποιος να εμπιστευθεί αυτό το αυτοδιοικητικό προσωπικό για αυξημένες  αρμοδιότητες οταν στην πρώτη δύσκολή στιγμή φυγοπονούν και αρνούνται να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί;

Δυστυχώς, αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων, και με την στάση τους στέλνουν τον λογαριασμό όπως και οι άλλοι του πολιτικού προσωπικού να τον πληρώσουν οι πιο αδύναμοι, αυτοί που δεν ανήκουν κρατικοδίαιτα λόμπυ, και σε ισχυρές ομάδες πίεσης. Στέλνουν το λογαριασμό σε αυτούς που είναι διάσπαρτοι ανά την χώρα και που αποτελούν τον κορμό της ιδιωτικής οικονομίας, τον πυλώνα της οικονομίας της χώρας.

Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι το 2014.