Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 14 Απριλίου 2024 21:00

Εφημερίδα Haaretz: 191 ημέρες πολέμου. Τι συνέβη σήμερα. CNN και Wall Street Journal λένε οτι ο Μπάιντεν είπε στον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε καμία ισραηλινή αντεπίθεση εναντίον του Ιράν.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ: Το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ισραήλ τη νύχτα της Κυριακής, εκτοξεύοντας περισσότερους από 350 βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ και

επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το ιρανικό έδαφος καθώς και από τον Λίβανο, το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη.

  • Σειρήνες ήχησαν στο βόρειο, νότιο τμήμα του Ισραήλ, στην περιοχή της Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη. Μια στρατιωτική βάση στο νότιο Ισραήλ, το Nevatim, υπέστη μικρές ζημιές και ένα επτάχρονο κορίτσι Βεδουίνο στο νότιο Ισραήλ τραυματίστηκε σοβαρά από θραύσματα. Η κατάστασή της παραμένει ασταθής .

  • Το IDF είπε ότι το 99 τοις εκατό των πυραύλων και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ αναχαιτίστηκαν. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιορδανία επιβεβαίωσαν ότι βοήθησαν τις υποκλοπές.

  • Ο Πρόεδρος του Ιράν Ebrahim Raisi συμβούλεψε το Ισραήλ και τους συμμάχους του "να εκτιμήσουν αυτήν την υπεύθυνη και ανάλογη δράση ". Το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ ότι οποιαδήποτε αντίποινα θα οδηγούσε σε πολύ μεγαλύτερη επίθεση , προσθέτοντας ότι οι αμερικανικές βάσεις θα στοχοποιηθούν εάν η Ουάσιγκτον υποστηρίξει οποιαδήποτε ισραηλινή απάντηση κατά του Ιράν.

  • Το Ιράν ενημέρωσε την Τουρκία εκ των προτέρων για την σχεδιαζόμενη επιχείρηση κατά του Ισραήλ, είπε τουρκική διπλωματική πηγή στο Reuters, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ μετέφεραν στο Ιράν μέσω της Άγκυρας ότι η επιχείρηση του πρέπει να είναι « εντός ορισμένων ορίων ».

  • Η Χαμάς υπερασπίστηκε την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, αποκαλώντας την «φυσικό δικαίωμα».

  • Απευθυνόμενος στην ιρανική κρατική τηλεόραση, ο επικεφαλής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί είπε ότι η Τεχεράνη έχει εισέλθει σε μια νέα εξίσωση στην οποία οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση στα συμφέροντα, τα περιουσιακά στοιχεία, τους αξιωματούχους ή τους πολίτες της θα καλούσε μια ιρανική επίθεση στο έδαφός της.

  • Το Ισραήλ, η Ιορδανία, το Ιράκ και ο Λίβανος έχουν πλέον ανοίξει εκ νέου τον εναέριο χώρο τους . Πολλά αεροδρόμια του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ιμάμ Χομεϊνί της Τεχεράνης, ακύρωσαν πτήσεις μέχρι τη Δευτέρα, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

«Ακόμη και αν ο Νετανιάχου καταφέρει να αντέξει τις απαιτήσεις για άμεση, απρόσκοπτη τιμωρία, η αποτυχία να δώσει συνέχεια στην υποστήριξη που μόλις έλαβε το Ισραήλ από τους γείτονές του με μια απάντηση που περιλαμβάνει επίσης διπλωματικά στοιχεία, θα είναι χάσιμο μιας ιστορικής ευκαιρίας για μια πολύ πιο αποτελεσματική μέτωπο κατά του Ιράν " - Anshel Pfeffer

■ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΗΠΑ: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν μίλησε στον πρωθυπουργό Νετανιάχου μετά την επίθεση, λέγοντας ότι το Ισραήλ "επέδειξε μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αμύνεται και να νικάει ακόμη και πρωτοφανείς επιθέσεις - στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ».

  • Σύμφωνα με το CNN και την Wall Street Journal, ο Μπάιντεν είπε στον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε καμία ισραηλινή αντεπίθεση εναντίον του Ιράν.

  • Το NBC News ανέφερε ότι ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι το Ισραήλ θα βιαστεί να απαντήσει στην επίθεση χωρίς να εξετάσει τις πιθανές συνέπειες, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε ιδιωτικά την ανησυχία του ότι ο Νετανιάχου προσπαθεί να σύρει τις ΗΠΑ βαθύτερα σε μια ευρύτερη σύγκρουση , σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν. το θέμα.

  • Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η « δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι σιδερένια », επαναλαμβάνοντας τα πρόσφατα σχόλια του Προέδρου Μπάιντεν.

  • Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι θα συζητήσει τη διαμόρφωση μιας ενιαίας διπλωματικής απάντησης στην επίθεση με τους ηγέτες της G7. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση την Κυριακή μετά από αίτημα του Ισραήλ.

  • Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα «συνεχίσουν να συνεργάζονται» και να «συμβουλεύουν» τον πρωθυπουργό Νετανιάχου σχετικά με μια πιθανή απάντηση στην επίθεση του Ιράν, προσθέτοντας ότι «ο πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος: Δεν θέλουμε να δούμε αυτή την κλιμάκωση . «Δεν ψάχνουμε για έναν ευρύτερο πόλεμο με το Ιράν , νομίζω ότι οι επόμενες ώρες και μέρες θα μας πουν πολλά».

■ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν .

  • Η Ισπανία, η Σαουδική Αραβία και η Κίνα εξέφρασαν ανησυχία για μια πιθανή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και ζήτησαν αυτοσυγκράτηση .

  • Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy καταδίκασε την επίθεση του Ιράν, λέγοντας: «Εμείς στην Ουκρανία γνωρίζουμε πολύ καλά τη φρίκη παρόμοιων επιθέσεων από τη Ρωσία, η οποία χρησιμοποιεί τα ίδια drones «Shahed» και ρωσικούς πυραύλους, τις ίδιες τακτικές μαζικών αεροπορικών επιδρομών… την προφανή συνεργασία μεταξύ των δύο καθεστώτα που διασπείρουν τον τρόμο πρέπει να αντιμετωπίσουν μια αποφασιστική και ενωμένη απάντηση από τον κόσμο».

"Στρατηγικά, το αδιέξοδο παραμένει άθικτο. Το Ιράν απέδειξε ότι έχει ικανότητες, αλλά ότι είναι επίσης αποτρεπτικό. Η ιρανική απειλή δεν οδηγεί πουθενά. Η χορηγία του Ιράν στην τρομοκρατία και την αποσταθεροποίηση αναμφίβολα θα συνεχιστεί. Αλλά αυτή τη στιγμή, η αποτροπή Η κλιμάκωση απαιτούσε από τον Μπάιντεν να αντιστρέψει τους ρόλους Το «Μην» έχει πλέον εφαρμοστεί στο Ισραήλ » - Άλον Πίνκας

■ ΙΣΡΑΗΛ: Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίασε για να συζητήσει μια απάντηση στην επίθεση του Ιράν, αφού οι υπουργοί ασφαλείας ενέκριναν τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γκάλαντ και τον υπουργό. Benny Gantz να αποφασίσει τι απάντηση θα δώσει.

  • Το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Gantz είπε ότι η Τεχεράνη « συνάντησε τη δύναμη του ισραηλινού αμυντικού συστήματος », προσθέτοντας ότι «ο κόσμος στάθηκε ηχηρά στο πλευρό του Ισραήλ μπροστά στον κίνδυνο». Χαρακτήρισε τα γεγονότα της νύχτας «ένα στρατηγικό επίτευγμα που πρέπει να αξιοποιήσουμε για χάρη της ασφάλειας του Ισραήλ». Ο υπουργός Άμυνας Gallant είπε ότι υπάρχει μια ευκαιρία να σχηματιστεί μια συμμαχία ενάντια στην ιρανική απειλή.

  • Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε ότι το Ιράν πρέπει να πληρώσει το τίμημα για την επίθεση χθες το βράδυ, προτρέποντας ότι «το αρχικό τίμημα πρέπει να είναι η άμεση ανακήρυξη των Φρουρών της Επανάστασης ως τρομοκρατικής οργάνωσης».

  • Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Itamar Ben-Gvir, δήλωσε ότι το Ισραήλ " πρέπει να τρελαθεί " στην απάντησή του προκειμένου "να δημιουργήσει αποτρεπτικό τρόπο στη Μέση Ανατολή". Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich δήλωσε ότι «αν η απάντησή μας έχει απήχηση σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή για τις επόμενες γενιές - θα νικήσουμε».

■ ΟΜΗΡΟΙ/ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΥΡΟΣ: Η Χαμάς απέρριψε μια συμφωνία ομήρων/εκεχειρίας που πρότειναν οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή από τη Μοσάντ. «Απορρίπτοντας τη συμφωνία, στην οποία το Ισραήλ επέδειξε ευελιξία, ο [ηγέτης της Χαμάς Γιαχία] Σινγουάρ απέδειξε ότι δεν επιθυμεί μια ανθρωπιστική συμφωνία και την επιστροφή των ομήρων», ανέφερε η Μοσάντ σε ανακοίνωσή της .

■ ΓΑΖΑ: Σύμφωνα με παλαιστινιακές εκθέσεις, ο Ισραηλινός Στρατός πυροβόλησε εναντίον εκτοπισμένων αμάχων που κατευθύνονταν προς τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας σε κεντρικό δρόμο κατά μήκος της ακτής της Γάζας, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους.

  • Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς, τουλάχιστον 33.729 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 76.371 τραυματίστηκαν από την έναρξη του πολέμου.

■ ΛΙΒΑΝΟΣ: Ο IDF είπε ότι μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας έπληξαν εργοστάσιο όπλων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

  • Πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο έπεσε στο χωριό Κατζρίν στο βόρειο Ισραήλ, προκαλώντας υλικές ζημιές.
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 14 Απριλίου 2024 21:10