Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 31 Μαϊος 2021 07:30

Βουλευτικές εκλογές Κύπρου: Πρώτο το ΔΗΣΥ με απώλειες στη σκιά των σκανδάλων - Απώλειες επίσης και για ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ.

Με ποσοστό 27.77%, το κυβερνών κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού αναδείχθηκε νικητής των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στην Κύπρο. Οι εκλογές που έγιναν εν μέσω σκανδάλων που κυριάρχησαν στην

πολιτική ζωή δεν κατάφεραν ωστόσο να του στερήσουν την πρώτη θέση, παρά να του στοιχήσουν μικρές απώλειες. 

Δεύτερο ήλθε το ΑΚΕΛ με ποσοστό 22.34%, καταγράφοντας σημαντική πτώση και μη καταφέρνοντας να κερδίσει από τη φθορά του ΔΗΣΥ.

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων σε όλη την Κύπρο, η υπόλοιπη σειρά κατάταξης των κομμάτων έχει ως εξής:

ΔΗΚΟ: 11.29%

ΕΛΑΜ: 6.78%

ΕΔΕΚ: 6.72%

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ: 6.10%

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: 4.41%

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ: 3.27%

ΑΛΛΑΓΗ ΓΕΝΙΑΣ: 2.82%

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: 2.31%

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: 1.56%

ΑΦΥΠΝΙΣΗ 2020: 1.35%

ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ: 1.28%

ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ: 1.00%

Πηγή: sigmalive.com

Η κατανομή των εδρών

Σε σχέση με τις έδρες που καταλαμβάνουν τα κόμματα, 17 έδρες εξασφαλίζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ενώ 15 έδρες εξασφαλίζει το ΑΚΕΛ, χάνοντας από μια έδρα.

Εννιά έδρες εξασφαλίζει το ΔΗΚΟ, διατηρώντας τις έδρες του.

Τρεις εξασφαλίζει το Κίνημα Οικολόγων, αυξάνοντας κατά μία τις έδρες του.

Η πρωτοεμφανιζόμενη ΔΗΠΑ μπαίνει στη Βουλή με 4 έδρες, η ΕΔΕΚ αυξάνει κατά μία τις έδρες της, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον στις 4, ενώ το ΕΛΑΜ καταληκτικά διπλασιάζει τις έδρες του, κάνοντας τις 4.

Απώλειες για τα δύο μεγάλα κόμματα

Τα δυο μεγάλα κόμματα κατέγραψαν ποσοστιαίες απώλειες με το ΑΚΕΛ να καταγράφει τη μεγαλύτερη στο σύνολο των εκλογικών συνδυασμών η οποία ανήλθε στο κοντά στο 5% με τα στελέχη του κόμματος να κάνουν λόγο για ένα οδυνηρό αποτέλεσμα το οποίο θα μελετηθεί ενδελεχώς στα όργανα του κόμματος, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο Κύπρου.

Στους κερδισμένους η ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, που κατάφερε να έχει μία εντυπωσιακή πρώτη εκλογική παρουσία υπό τη νέα σύνθεση των αποχωρησάντων στελεχών του ΔΗΚΟ.

Τα ποσοστά τους είδαν να ανεβαίνουν και οι ακροδεξιοί του ΕΛΑΜ.

Διαβάστε επίσης: Κύπρος: Σκάνδαλο πλαστογραφίας φέρνει τα πάνω-κάτω

Σύγκληση των πολιτικών αρχηγών από τον Νίκο Αναστασιάδη

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως ο λαός έδωσε την ετυμηγορία του και το αποτέλεσμα των εκλογών είναι απόλυτα σεβαστό, αλλά και καθοριστικό της ευθύνης.

Έχω την πρόθεση να καλέσω τους αρχηγούς των κομμάτων, ώστε να αναζητήσουμε τον οδικό χάρτη για το αύριο της πατρίδας μας. Οφείλουμε να δράσουμε άμεσα για την προκοπή του κυπριακού λαού και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κάθε πολίτη», ανέφερε ο ΠτΔ.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο ΔΗΣΥ είχε μείωση των ποσοστών του και ερωτηθείς πώς το ερμηνεύει και αν αναθεωρεί την άποψη του και να θέσει υποψηφιότητα για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023 ώστε να συσπειρωθεί η παράταξη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «σήμερα είχαμε Βουλευτικές Εκλογές. Ο λαός αποφάσισε και επέλεξε και έδωσε εμπιστοσύνη ή τον βαθμό εμπιστοσύνης ανάλογα με τα έργα και τις ημέρες του καθενός. Πέραν τούτου δεν έχω να προβώ σε σχόλια».