Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

iliopouloy2της Ευγενίας Ηλιοπολούλου

Εμείς οι γυναίκες πάντα προκαλούμε. Είτε το θέλουμε είτε όχι τραβάμε την προσοχή του κόσμου. Ελεύθερες ή παντρεμένες. Έξυπνες ή χαζές. Όμορφες ή άσχημες. Το χέρι μας δεν είναι μόνο το καλύτερο εκφραστικό μέσο μας αλλά και ένα πολύ σημαντικό εργαλείο αυτοεξυπηρέτησης ,στήριξης και απόκτησης αντικειμένων.

Το χέρι μας έχει το ίδιο μέγεθος με το πρόσωπό μας αποτελώντας το 1% της ολικής επιφάνειας του σώματός μας. Μπορεί να είναι μικρό ή μεγάλο. Ελαφρύ η βαρύ. Λευκό ή μαύρο. Τεράστιο ή μικρό. Λεπτό ή χοντρό .Σε ΄΄στέλνει΄΄ ή σε κρατεί. Χαϊδεύει ή δέρνει. Αγγίζει τρυφερά ή χαστουκίζει. Κρατάει μαχαίρι ή μια καρδιά. Σε πολλούς αρέσει σε άλλους δεν. Πάντα αποτέλεσε πυγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες και απεικονίζεται σε πολλά έργα, ζωγραφικής ή γλυπτικής. Σαν θρησκευτικό σύμβολο σπανίζει αλλά σαν φυλακτό συναντιέται σε πολλά μέρη του κόσμου.

Το HAMSA είναι ένα φυλακτό σε σχήμα παλάμης. Οι άραβες το λένε khomsah, δηλαδή πέντε δάκτυλα στο χέρι και συναντιέται στην Βόρειο Αφρική και στην Μέση Ανατολή. Το φοράς στο λαιμό σου ή το κρεμάς στο τοίχο για να σε προστατέψει από το κακό μάτι. Γνωστό και σαν το χέρι της Fatima (http://en.wikipedia.org/wiki/Fatima_Zahra) πήρε το όνομα του από την κόρη του Μωάμεθ. Οι χριστιανοί το λένε το χέρι της Μαρίας ενώ οι σεφαραδίτες και οι Mezrahi εβραίοι το λένε το χέρι της Miriam αδερφή του Μωυσή και του Ααρόν. Οι ρίζες αυτού του φυλακτού είναι στην Μεσοποταμία (Qāt Ištar and the Qāt Inana) αλλά το βρίσκεις και στο άγαλμα του Βούδα στην χειρονομία mudrā όταν προστατεύει το πλήθος των πιστών και το προτρέπει να ασχοληθεί με την σπουδή και την μάθηση.

Για τι τόσες θρησκείες επέλεξαν το ίδιο φυλακτό talisman; Σε λαούς όπου διαπιστωμένα υποτιμάτε ,χλευάζεται και τιμωρείται αναίτια η γυναίκα το χέρι και μόνο το χέρι της αποκτάει άλλη διάσταση. Προστατεύει και δανείζεται ευτυχία στους κατόχους του. Διαφορετικές θρησκείες. Τι τις ενώνει αλλά και τι τις χωρίζει; Για τι είναι τόσο γεμάτο σύμβολα για αυτές; Μπορεί πράγματι να προστατέψει από το κακό μάτι ή και από τον Σατανά; Το νόημα είναι ευδιάκριτο ακόμα και στα μάτια ενός μισογύνη. Εβραίες ή Χριστιανές. Όμορφες ή άσχημες. Αραπίνες ή ινδές. Μαύρες ή λευκές. Δυνατές ή αδύναμες. Ψηλές ή κοντές. Νέες ή γριές .Παντού, σε όλο τον κόσμο οι γυναίκες έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Στα χέρια τους βασίζονται (σωματικά και ψυχικά)πολλές ψυχές. Αποτελούν την κολώνα του σπιτιού άσχετα, αν. επιφανειακά, αποτελούν το ασθενές φύλο. Μερικές ξέρουν την κρυφή τους δύναμη και την αξιοποιούν και θεραπευτικά. Μάνες αδερφές ,φίλες, συζύγους βρίσκονται πάντα κοντά στους άντρες. Βοηθάνε ,προστατεύουν ,χαϊδεύουν .Σε μερικές αναγνωρίζεται αυτή η δύναμη και δέχονται το σεβασμό και την πίστη των ανθρώπων. Στις περισσότερες συμβαίνει το αντίθετο και δέχονται επιθέσεις και χλευάζονται δημοσίως. Και όμως οι άντρες επιμένουν να κρεμάνε το χέρι της Φατίμα στο λαιμό ή στο τοίχο του σπιτιού τους. Ενάντια στο κακό μάτι !