Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

iliopouloy2της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Τα Κάστρα της Θεσσαλονίκης είναι ένα σύμπλεγμα τειχών, πύργων και οχυρώσεων με μοναδική αρχαιολογική, αρχιτεκτονική και ιστορική σημασία. . Στην αρχική τους μορφή, τα τείχη και τα κάστρα της Θεσσαλονίκης περιέβαλλαν ολόκληρη την πόλη, συμπεριλαμβανομένης της πλευράς που βρέχεται από τη θάλασσα Υψώνονται στην Άνω Πόλη.

Η μοναδική τους αρχαιολογική, αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική σημασία τα κάνουν να ξεχωρίσουν στο Ελλαδικό χώρο. Χτισμένα με πέτρες και κονίαμα και με επαναλαμβανόμενες σειρές από πλατιές οριζόντιες ζώνες από τούβλα, που αυξάνουν τη στερεότητα τους και λειαίνουν τις επιφάνειες, έχουν ύψος που κυμαίνεται από 8,30 μέτρα ως 10,50 μέτρα. Σε μερικά τμήματα εκτός από τις ζώνες με τούβλα υπάρχουν και επαναλαμβανόμενα τυφλά τόξα πλινθόκτιστα, ενώ αλλού ολόκληρη η κατασκευή είναι με τούβλα. Κατά την διάρκεια των αιώνων έχουνε γίνει πολλά έργα συντήρησης ή και ανακατασκευής των τειχών .Είναι σχεδόν βέβαιο ότι στην ελληνιστική, ρωμαϊκή και βυζαντινή εποχή δεν κατοικήθηκαν, τουλάχιστον συστηματικά. Γειτονιές με κατοικίες δημιουργήθηκαν με την τουρκοκρατία, για να πυκνοκατοικηθεί η περιοχή στα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα, καθώς εκτιμήθηκαν οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν (μικροκλίμα) και η υπέροχη θέα που προσφέρει ο τόπο

Το περισσότερο τμήμα είναι απροσπέλαστα για τους τουρίστες. Εμείς φτάσαμε στο επίπεδο όπου υπήρχε η παλιά επιγραφή ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΕΥΣΕΒΙΟΥ ΕΓΕΝΕΤΟ ΟΡΙΣΜΩ ΑΥΤΟΥ. Αυτή πρέπει να έγινε προς τιμή του αρχιεπίσκοπο Ευσέβιο ο οποίος υπερασπίστηκε τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας του Μαυρίκιου (582-602), όταν η πόλη πολιορκούνταν από τους Αβάρους και τους Σλάβους. Ο νεαρός πήδηξε καμαρωτός κάτω από την γέφυρα πάνω στην εσοχή και μετά προχώρησε στην άκρη του πύργου. Μαζί και η κοπέλα του ,πολύ περήφανη για τον φίλο της που άλλωστε είχε επιδείξει ικανότητες γυμναστή αφού στην ουσία αυτός την κατέβασε από την γέφυρα. Κουρασμένοι από το δύσκολο εγχείρημα κάτσανε να κάνουν τσιγάρο. Όλα αυτά μπροστά στα μάτια των απλών τουριστών που είχανε σεβαστεί τον χώρο και τα απαγορευτικά της περίφραξης του χώρου. Μετά σηκώθηκαν .Όλοι αναρωτιόμασταν πως θα σκαρφαλώσουν για να γυρίσουν στο μηχανάκι τους .Είδαμε τον κύριο να ανοίγει το παντελόνι του και να κατουράει μπροστά στο μνημείο της ιστορίας του τόπου μας. Σε κοινή και δημόσια θέα. Είχαμε καρφώσει τα μάτια πάνω του αλλά ο ανάγωγος συνέχισε ακούραστα να αδειάζει την κύστη του. Με το τσιγάρο στο στόμα, και με την σιγουριά ότι κανείς δεν μπορεί να τον αγγίξει. Εκεί που είχε φτάσει κανένας φύλακας δεν θα μπορούσε να τον φτάσει και να τον συνετίσει .Θόλωσα. Ήμουνα έτοιμη να του φωνάξω αλλά βλέποντας την ΄΄μαγκιά΄΄ του κατάλαβα ότι δεν είχε νόημα. Τον περίμενα να έρθει κοντά μας για να τον ρωτήσω. Για τι το έκανε .Το κατάλαβε και επιβράδυνε τις κινήσεις του Ανέβασε την κοπέλα. Άνετος και σίγουρος ,για το σώμα του ,ανέβηκε και αυτός. Περίμενε να απομακρυνθούμε .Πήρε το μηχανάκι και την κοπέλα του και περνώντας από δίπλα μας, με ταχύτητα , μας έριξε ένα γεια.

Όλο το συμβάν μου χάλασε την διάθεση. αναρωτήθηκα για τι δεν αντιδράσαμε; Αιφνιδιαστήκαμε ή απλώς μας ΄΄μάγεψε΄΄ η εικόνα ; Καταλαβα πόσο απροστάτευτα είναι τα μνημεία μας. πόσο εύκολα μπορούν να βεβηλωθούν και πόσο πολύ λείπει η παιδεία σε μερικούς ανθρώπους. Ο ανάγωγος δεν σεβάστηκε ούτε τον κόπο να κτιστούν ,ούτε τον αγώνα να διατηρηθούν και ούτε την καλαισθησία που προσδίδουν αυτά τα τείχη στην Θεσσαλονίκη. Αυτό που ήθελε να αποδείξει(στον εαυτό του, στην κοπέλα του ) ήταν ότι μπορεί να κατουρήσει δημόσια όπου θέλει. Το έκανε ,εκ του ασφαλούς αφού φύλακες δεν υπάρχουν και ήταν και μακριά από την οργή του κόσμου .Ξέροντας ότι δεν θα τιμωρηθεί μας έριξε και ένα ειρωνικά γεια για να μας δείξει ότι δεν φοβάται τις συνέπειες των πράξεών του.