Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

iliopoyloy1Της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Όλοι ξέρουνε ότι είναι το σύμβολο της Αμερικής. Λίγοι ξέρουνε ότι αποτέλεσε το δώρο της Γαλλίας προς τον Θείο Σάμ. Ελάχιστοι ανακάλυψαν ότι είναι μία θηλυκή κόπια ενός αρχαίου αγάλματος. Ο φωτοφόρος Απόλλων βρίσκεται ,στο μουσείο Κορήνθου,σε μία τρίπτυχη πλάκα μαζί με άλλες δύο παραστάσεις. Η μία, στο αριστερό τμήμα, απεικονίζει έναν Άγγελο, μορφή όμοια και ίδια με αυτήν της Χριστιανικής πίστεως, και είναι κατά τους αρχαιολόγους η μορφή της θεάς Εκάτης.

Στο δεξιό τμήμα απεικονίζεται ρόδακας. Το κεφάλι ενός μικρού αγάλματος ,που βρίσκεται στο μουσείο Κορίνθου, είναι ίδιο με αυτήν του αγάλματος της Ελευθερίας! Η ομοιότητα των δύο μορφών δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Η πνευματική ιδιοκτησία είναι πασιφανές σε ποιόν ανήκει.

Πως γίνεται και το όγδοο θαύμα του κόσμου συνάμα και το εθνικό σύμβολο, των Η.Π.Α. να το οφείλουν στην Ελλάδα και στους Έλληνες; Η ιδέα του αγάλματος ανήκει στον Γάλλο ιστορικό Εντουάρ ντε Λαμπουλέ, ο οποίος πρότεινε να κατασκευαστεί ένα μνημείο προς τιμήν της γαλλο-αμερικανικής φιλίας. Η προτομή αυτή του αγάλματος θυμίζει την μορφή του Φωτοφόρου Απόλλωνος και η βάση του αγάλματος βασίζεται στο Κολοσσό της Ρόδου. Το 1874, ο Φρεντερίκ Μπαρτολντί, έμπειρος γλύπτης άρχισε ,στο Παρίσι την κατασκευή του αγάλματος ΄΄Η Ελευθερία που φωτίζει τον Κόσμο΄΄ και στην στατική δομή συνέβαλε δυναμικά ο έμπειρος Γουστάβος Άιφελ.

Όταν τελείωσε, το άγαλμα το αμερικανικό Κογκρέσο αποφάσισε να τοποθετηθεί στο νησί Ellis Island. Η βάση του αγάλματος φιλοξενεί από το 1972 το Μουσείο Μετανάστευσης και το άγαλμα είναι ορατό σε όποιον μπαίνει ή βγαίνει από το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Εγκαινιάστηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1886. Ενώ το άγαλμα διέσχιζε τον Ατλαντικό, στη νησίδα του Μπέντλοου, το βάθρο, το μόνο τμήμα του μνημείου του οποίου η κατασκευή είχε ανατεθεί εξ ολοκλήρου στους Αμερικανούς, δεν είχε ακόμα τελειώσει. Μετά την πομπώδη τελετή της κατάθεσης του θεμέλιου λίθου, τον Αύγουστο του 1884, τα έργα για το επιβλητικό βάθρο (46 μέτρα), σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Ρίτσαρντ Μόρις Χάντ, είχαν σταματήσει ελλείψει χρημάτων.

Ο Ιωσήφ Πούλιτζερ, εκδότη της καθημερινής νεουορκέζικης εφημερίδας , έσωσε την υπόληψη της Αμερικής. Άρχισε μια εκστρατεία συλλογής συνδρομών για το βάθρο, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει σε δύο μήνες πάνω από 52.000 δολάρια Το άγαλμα ζυγίζει 225 τόνους και καλύπτεται από ένα περίβλημα χαλκού. Το ύψος του, χωρίς τη βάση, είναι 46,5 μέτρα, ενώ με τη βάση διπλασιάζεται.

Στο εσωτερικό του, 168 σκαλιά επιτρέπουν την άνοδο στο κεφάλι και άλλα 54 στο χέρι, που κρατάει τον πυρσό.

Η μεγάλη φιλία ανάμεσα στους λαούς της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι, περίπου για έναν αιώνα είχαν αγωνιστεί από κοινού στον πόλεμο της αμερικανικής ανεξαρτησίας. Επιβεβαιώθηκε με αυτό το δώρο το 1886 και ακόμα και σήμερα αντιπροσωπεύει το όνειρο μιας καλύτερης ζωής και μία υπόσχεση ελευθερίας και σωτηρίας. Στο Παρίσι υπάρχουν 4 κόπιες αυτού του Αγάλματος(Jardin du Luxembourg , Pont de Grenelle, Musée des Arts et Métiers , Pont de L ;Alma) και στο Bordeaux. Η ελληνική γη της Κορινθίας μας διέσωσε μόνο μία εικόνα του φωτοφόρου Απόλλωνα .Περήφανοι γνωρίζουμε πλέον την αλήθεια για την ΄΄ πατρότητα ΄΄ και την πνευματική ιδιοκτησία του αγάλματος της Ελευθερίας.