Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2022 08:09

Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Υδρογόνου, κι ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου

Εκδήλωση με θέμα: Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Υδρογόνου, ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και η Ελληνική Στρατηγική Υδρογόνου θα πραγματοποιηθεί στις 7 Νοεμβρίου 2022 (10:30-16:00) στο Ζάππειο Μέγαρο στην

Αθήνα. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Γιώργου Χατζημαρκάκη, Διευθύνοντα Σύμβουλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υδρογόνου (HydrogenEurope) και συνδιοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Υδρογόνου, την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Επιτροπή για τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για το Υδρογόνο.

Πρόσφατα, στην ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λήφθηκε ιστορική απόφαση να οριστούν φιλόδοξοι και δεσμευτικοί στόχοι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να απλοποιηθεί το αντίστοιχο ρυθμιστικό πλαίσιο.Επίσης, κατά την ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης (State of the Union Speech), η Ursula von der Leyen, Πρόεδρος της Επιτροπής, ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου. 

Στα πλαίσια αυτών των εξελίξεων, η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το υδρογόνο, ενισχύεται περεταίρω και αναδεικνύει τον ρόλο του στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης σε καθαρές μορφές ενέργειας αλλά και την ενεργειακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. 

Η Ελλάδα, κατέχει πλεονεκτική θέση να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στις εξελίξεις αυτές. Τα σχέδια της κυβέρνησης να καταστεί ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα, αναπόφευκτα θα περιλαμβάνουν στην εξίσωση τους και το υδρογόνο. Η Ελληνική Στρατηγική για Υδρογόνο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της προοπτικής καθώς αποτυπώνει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσαν να αναπτυχθούν οι τεχνολογίες αυτές. 

Οι συντελεστές της ελληνικής αγοράς ήδη αναπτύσσουν δικά τους έργα, τα οποία σκοπό έχουν να αναδείξουν την εφαρμοσιμότητα των επί μέρους τεχνολογιών σε διάφορους τομείς της αγοράς. 

Η παραγωγή υδρογόνου διαδραματίζει βασικό ρόλο σε κάθε βιομηχανική κοινωνία, καθώς το υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλές βασικές χημικές διεργασίες, ως καύσιμο για τις μεταφορές μέσω κυψελών καυσίμου, ως εισροή για την παραγωγή συνθετικών καυσίμων, βιοκαυσίμων και άλλων φορέων υδρογόνου, όπως η αμμωνία, ή για την μακροχρόνια αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Το White Dragon και το HYCRETE είναι δύο παραδείγματα έργων εθνικής εμβέλειας, τα οποία έχουν την ικανότητα να αποτελέσουν έναυσμα για την ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας έργων στο τομέα του υδρογόνου. 

Παρεμβάσεις στην εκδήλωση θα πραγματοποιήσουν οι

Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Χρήστος Στυλιανίδης, Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βίντεο παρέμβαση

Μιχάλης Παπαδόπουλος, Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών

Γιώργος Χατζημαρκάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υδρογόνου «HydrogenEurope»

Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής ΝΔ, Μέλος επιτροπών ENVI και ITRE

Παντελής Κάπρος, Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Πρόεδρος της Επιτροπής για την χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για το Υδρογόνο

Μελίσσα Βερύκιος, Πρόεδρος Metacon - Helbio, Μέλος ΔΣ ΕΛΒΙΟ Α.Ε., Mέλος ΔΣ Hydrogen Europe, Governing Board Chair CHJU

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Γιώργος Κασαπίδης, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας 

Γιώργος Αλεξάκης, Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης

Βασίλης Γρηγορίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Advent Technologies Holdings

Νίκος Ντάβος, Συνιδρυτής και Διαχειριστής του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) 

Κωστής Μουσουρούλης, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. 

Aθανάσιος Στούμπος, Συνιδρυτής CYRUS A.E. και Εθνικός Εκπρόσωπος στο Clean Hydrogen JU.

Ιωάννης Μπούκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 

 

Την εκδήλωση συντονίζει ο Δημοσιογράφος Τάκης Σαράντης και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν ζωντανές συνδέσεις με Περιφερειακά ΜΜΕ ώστε να έχουν τη δυνατότητα Δημοσιογράφοι τους να θέσουν ερωτήματα στους ομιλητές. 

 

 

Η συζήτηση θα μεταδίδεται ζωντανά από το διαδίκτυο https://youtu.be/EhiKYo1_qs0 από τα SocialMedia και από πολλά τηλεοπτικά Κανάλια ανά την Ελλάδα.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2022 08:12