Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022 18:38

Σε διάνοιξη νέων σημείων για εξόρυξη λιγνίτη στο νότιο Πεδίο προχωρά η διεύθυνση ορυχείων της ΔΕΗ. Εργοληπτικές εταιρίες θα σηκώσουν το βάρος της εξόρυξης

του Σπύρου Κουταβά

Δεν υπάρχει πρόβλημα με τον εφοδιασμό του ΑΗΣ Μελίτης από την πρόσφατη απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε.» που εκμεταλλευόταν

τα ορυχεία Αχλάδα 1και 2, τα οποία στο παρελθόν τροφοδοτούσαν με λιγνίτη την πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ. Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο διευθυντής του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Νίκου «εδώ και 1,5 χρόνο η τροφοδοσία του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού στην Φλώρινα γινόταν και συνεχίζει να γίνεται κατά 66% γίνεται από ορυκτό καύσιμο που εξορύσσει η ΔΕΗ από το ορυχείο της Μαυροπηγής στην Πτολεμαΐδα, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από τον λιγνίτη που εξορύσσει η ΜΕΤΕ ΑΕ από το ορυχείο του Προσηλίου Κοζάνης». Ο κ. Νίκου ανέφερε ότι τα αποθέματα λιγνίτη στην αυλή του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου «βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο», ενώ επεσήμανε ότι  εδώ και κάποιο διαστημα «έχει ξεκινήσει η διαδικασία τροφοδοσίας με λιγνίτη  της αυλής της 5ης μονάδας της Πτολεμαΐδας» όπου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία. Οι ποσότητες που θα αποθηκευτούν προς το παρόν θα κυμαίνονται στους 100.000 τόνους και αναμένεται να αυξηθούν λίγο πριν την έναρξη της δοκιμαστικής της λειτουργία της. Ο κ. Νίκου εξήγησε ότι «δεν μπορούν να παραμένουν επί μακρόν οι ποσότητες λιγνίτη στις αυλές των Σταθμών καθότι ελλοχεύει ο κίνδυνος  αυτανάφλεξης του καυσίμου».

Ο νέος προγραμματισμός της Διεύθυνση Ορυχείων εξαιτίας της αυξημένης συμμετοχής του λιγνίτη στο μείγμα του ενεργειακού καυσίμου τη χώρας προβλέπει την διάνοιξη νέων σημείων στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου  εργασίες που σύμφωνα με τον κ. Νίκου «σε μεγάλο μέρος θα γίνουν από Εργοληπτικές εταιρίες της περιοχής με μικρότερη την συμμετοχή εποχιακών που θα προσλάβει η ΔΕΗ».

Η ΔΕΗ το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στην προκήρυξη 6 μεγάλων έργων στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου για την μετακίνηση αγόνων και την εξόρυξη λιγνίτη ενώ πριν από μερικές ημέρες ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός της πρώτης εργολαβίας χωματουργικών.

Οι ενέργειες της ΔΕΗ δεν έχουν περάσει απαρατήρητες και στις Εργοληπτικές εταιρίες που ‘’έτρεχαν’’ μεγάλο μέρος της εξόρυξης στα ορυχεία της έχει σημάνει συναγερμός.

 Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης ιδιοκτήτης  μιας εκ των μεγαλύτερων εταιριών στο χώρο της εξόρυξης και των Χωματουργικών εργασιών που μετά από διαγωνισμό ανέλαβε το πρώτο έργο δήλωσε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους της  εταιρίας του αλλά και άλλων συνάδελφων εταιριών που δραστηριοποιούνταν στα ορυχεία της ΔΕΗ  «να συγκεντρώσουν μέρος του προσωπικού τους και ορισμένους να τους φέρουν πίσω στην χώρα».  Εξήγησε ότι «πολλοί εργαζόμενοι όλο το προηγούμενο διάστημα λόγω έλλειψης αντικειμένου έχασαν την δουλειά τους, ενώ οι χειριστές υπερβαρέων  σκαπτικών μηχανημάτων  εξαιτίας και των χαμηλών αμοιβών των τελευταίων ετών  αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για εργασία σε Τεχνικές εταιρίες στην Ευρώπη και στην Μέση Ανατολή». Ό κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι «με πολλούς από αυτούς μπορεί να πορευτήκαμε μαζί για πολλά χρόνια στα έργα της ΔΕΗ όμως για να επιστρέψουν  πίσω αυτοί οι εργαζόμενοι θα πρέπει να’χουν κίνητρο και αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από τις πολύ καλύτερες αμοιβές από εκείνες  που επικράτησαν στην περιοχή τα τελευταία χρόνια».  Η  κατάσταση φαίνεται να είναι επίσης δύσκολη και στο πεδίο των φορτηγών αυτοκινήτων όπου πριν την απολιγνιτοποίηση στα ορυχεία δραστηριοποιούνταν περί τα 2.100 φορτηγά, σήμερα έχουν παραμείνει ελάχιστα ενώ οι πολλοί ιδιοκτήτες τα πούλησαν η τα έθεσαν σε αδράνεια. Κι εδώ φαίνεται ότι γίνεται προσπάθεια να συγκροτηθεί ο αναγκαίος μεταφορικός στόλος φορτηγών αυτοκινήτων για να προχωρήσουν με ομαλότητα οι εργασίες προ πορείας διάνοιξης νέων σημείων στα ορυχεία της ΔΕΗ.  

«Το γεγονός ότι η ΔΕΗ επενδύει  περισσότερο στις εργοληπτικές εταιρίες στην εξόρυξη καυσίμου οφείλεται στην πρόωρη συνταξιοδότηση μεγάλου μέρους του  εξιδεικευμένου προσωπικού των ορυχείων όπως χειριστές των γιγάντιων καδοφόρων εκσκαφέων εργοδηγοί και άλλοι τεχνίτες που αξιοποιώντας τα κίνητρα που έδωσε η ΔΕΗ αποχώρησαν ενώ άλλοι μετακινήθηκαν σε νέους τομείς της επιχείρησης» αναφέρει ο πρόεδρος του πολυπληθέστερου Σωματείου «Σπάρτακος» της ΔΕΗ στην Δυτ. Μακεδονία Μόσχος Μόσχου και συμπληρώνει λέγοντας  ότι «η επιχείρηση μπορεί να έχει τα μηχανήματα αλλά δεν διαθέτει το προσωπικό  για να προχωρήσει με δικά της μέσα στην εξόρυξη».  Διευκρίνισε δε ότι ορισμένες κατηγορίες τεχνικού προσωπικού δεν μπορούν να αναπληρωθούν από τις προσλήψεις εργαζομένων εξάμηνης η δίμηνης  που έτσι η αλλιώς θα προχωρήσει η επιχείρηση.

 πηγη: ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022 17:00