Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 05 Απριλίου 2022 10:11

Ο πόλεμος επιταχύνει τα Ευρωπαϊκά σχέδια Υδρογόνου, έως τον Ιούνιο η ολοκλήρωση της αξιολόγησης για τον White Dragon

του Σπύρου Κουταβά

Ως «Οικολογικό γκάζι» για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το ΦΑ, χαρακτήρισε το «Πράσινο υδρογόνο» ο Ευρωβουλευτής

της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης στην ομιλία του σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Δυτικής Μακεδονία-Ευρωπαϊκός κόμβος Υδρογόνου- Ενεργειακή κρίση» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ο κ. Κεφαλογιάννης  δήλωσε ότι «η Πράσινη συμφωνία ψηφίστηκε από σχεδόν όλες τις πτέρυγες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και περιλαμβάνει 150 δις € για την δίκαιη μετάβαση της Ευρώπης σε οικονομία χωρίς άνθρακα. Τόνισε ότι «λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης», υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να’μαστε προσεκτικοί στις επόμενες κινήσεις μας». Εξέφρασε την ικανοποίηση τους  για το σχέδιο της Ελλάδας στην ανάπτυξη υδρογόνου λέγοντας ότι «είμαστε σε καλό δρόμο και είμαι θερμός συμπαραστάτης και υποστηρικτής της πρωτοβουλίας της Ελληνικής κυβέρνησης».

 Από την πλευρά του ο CEO Hydrogogen Europe και πρώην ευρωβουλευτής της Γερμανίας Γιώργος Χατζημαρκάκης ανέφερε ότι «η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία επιταχύνει τις εξελίξεις» σε ότι αφορά το Υδρογόνο σημειώνοντας ότι με έγκριση των  Κρατών μελών, η ΕΕ προχωρά στην άμεση υλοποίηση ενός σχεδίου που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Παρίσι όπου προβλέπει, «την επιτάχυνση των αξιολογήσεων των μεγάλων Ευρωπαϊκών πρότζεκτ  της λίστας IPCEI στα οποία περιλαμβάνεται και ο White Dragon  της δυτικής Μακεδονίας συνολικού προϋπολογισμού 8 δις €, να έχει ολοκληρωθεί έως τον προσεχή Ιούνιο». Επίσης η Κομισιόν ζητά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προχωρήσει άμεσα στην ολοκλήρωση θεσμικού πλαισίου για την αγορά του υδρογόνου και την ψήφισή του ώστε σύντομα «να έχουμε στα χέρια μας τους πρώτους κανόνες για την αγορά, διακίνηση, τροφοδοσία, εμπορία και χρήση του από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις». 

«Το στοίχημα που έχουμε μπροστά μας»- συνέχισε ο κ. Χατζημαρκάκης- είναι μεγάλο καθότι «μέχρι το 2030 θα πρέπει να παράγουμε μέσω των υποδομών μας 20 εκ m3 Υδρογόνου που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε για τους ηλεκτρολύτες ενέργεια λίγο πάνω από 300GW».

Ο περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης υπενθύμισε τα εμβληματικά έργα της Περιφέρειας που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του «Λευκού δράκου» και που είναι:  η παραγωγή υδρογόνου από την λυματολάσπη των Βιολογικών καθαρισμών της δυτικής Μακεδονίας που σήμερα ενταφιάζεται, η μετατροπή του δημόσιου Κτηνιατρείου της ΠΕ Κοζάνης σε «Πράσινο κτίριο» με την δημιουργία του πρώτου υδρογονάδικου για τις ενεργειακές του ανάγκες καθώς και την ενεργειακή αυτονομία με υδρογόνο ενός σύγχρονου τυροκομείου της περιοχής που προορίζεται να μετατραπεί σε τυροκομική σχολή.

Ο κ. Κασαπίδης σημείωσε ότι «ορισμένες από τις παραπάνω δράσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν  άμεσα, αλλά έχουμε ανυπαρξία στο θεσμικό πλαίσιο γύρω από την χρήση υδρογόνου». Πρόσθεσε ότι «συμβάλλουμε και εμείς από την πλευρά μας στην δημιουργία του θεσμικού πλαισίου, αξιολογώντας διεθνής πρακτικές και την θεσμική εμπειρία άλλων χωρών που έχουν προχωρήσει περισσότερο από εμάς.

Η αναπληρωτής Διευθύνων σύμβουλος hebio – Υδρογόνο κ. Μέλισσα Βερύκιος, τόνισε ότι «ξένες  ενεργειακές εταιρίες έχουν στρέψει τα ραντάρ τους στην Ελλάδα, στοχεύουν στις ενεργειακές εξελίξεις θέλοντας να επενδύσουν στην χώρα». Πρόσθεσε ότι πρέπει «να υπάρξει ευρεία πολιτική συναίνεση στο προτζεκτ υδρογόνου καθώς κα υποστήριξη στην αλυσίδα αξιών που φέρνει η χρήση του».

Τέλος ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» κ. Αθανάσιος Στούμπος, επεσήμανε ότι το υδρογόνο αποτελεί «την μεγαλύτερη πρόκληση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας και ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το απαντήσουμε θετικά συμβάλλοντας με την δουλειά μας στην επιτάχυνση των εξελίξεων».

Στην εκδήλωση έθεσαν ερωτήματα δημοσαιογράφοι απο Ενεργειακά portal εφημερίδες και Περιφερειακά μέσα ενημέρωσης.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Απριλίου 2022 10:18