Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021 21:31

Ο λιγνίτης βρίσκεται στην κορυφή ως κύρια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Γερμανία για το α εξαμηνο του 2021

Αν και η Γερμανία προσπαθεί να ενισχύσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αιολική ενέργεια από άνθρακα ως κύρια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας φέτος Αν και η Γερμανία προσπαθεί να ενισχύσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αιολική ενέργεια από άνθρακα ως κύρια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας φέτος

Αν και η Γερμανία προσπαθεί να ενισχύσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ενέργεια από άνθρακα είναι η κύρια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας φέτος

Παρά τις προσπάθειες για ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ενέργεια από άνθρακα ως ο μεγαλύτερος ενεργειακός συνεισφέρων στο γερμανικό δίκτυο τους πρώτους έξι μήνες του 2021, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.

Τα δεδομένα έρχονται καθώς η Γερμανία φαίνεται να επιταχύνει την έξοδό της από μονάδες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα μετά από χρόνια αυξανόμενης πίεσης από ειδικούς και ακτιβιστές του κλίματος για την εξάρτηση της χώρας από τον άνθρακα και τις επιζήμιες επιπτώσεις του στην τροφοδότηση της κλιματικής κρίσης.

Αλλά τα τελευταία στοιχεία αποκαλύπτουν επίσης τις προκλήσεις που αναμένονται με την ενεργειακή στροφή της χώρας.

Τι έδειξαν τα δεδομένα;

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis) διαπίστωσαν ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από «συμβατικές» πηγές ενέργειας αυξήθηκε κατά 20,9% φέτος, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Συνολικά, οι συμβατικές πηγές ενέργειας - συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα, του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας - αποτελούν το 56% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτείται στο δίκτυο της Γερμανίας το πρώτο εξάμηνο του 2021.

 

Ο άνθρακας ήταν ο ηγέτης από τις συμβατικές πηγές ενέργειας, αποτελώντας πάνω από το 27% της ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας. 

Η συμβολή της αιολικής ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο, από την άλλη πλευρά, μειώθηκε σημαντικά σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος - από 29% σε 22%.

Η Wind ήταν ο κορυφαίος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά τώρα έχει καταγράψει τα χαμηλότερα ποσοστά από το 2018.

Γιατί έπεσαν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μειώθηκαν συνολικά κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους - από τους κορυφαίους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας στο 44%.

Τι οδήγησε όμως στην ξαφνική πτώση της αιολικής ενέργειας; Αξιωματούχοι της στατιστικής δήλωσαν ότι εν μέρει φταίει ο καιρός.

Η έλλειψη ανέμου από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους μείωσε σημαντικά την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τις ανεμογεννήτριες της Γερμανίας. Αντίθετα, ο θυελλώδης καιρός τα πρώτα τρίμηνα του 2019 και του 2020 αύξησε απότομα την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια.

Η Γερμανία επιδιώκει να έχει αιολικό, ηλιακό, βιοαέριο και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο, καθώς η χώρα κοιτάζει να σταματήσει εντελώς την πυρηνική ενέργεια έως το 2022 και τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα έως το 2038.

πηγη: https://www.dw.com

rs/wmr (AFP, Reuters)

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021 21:38