Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 28 Μαϊος 2021 11:16

Μουσουρούλης: «Χωρίς τελική ημερομηνία απολιγνιτοποίσης η Δυτ. Μακεδονία δεν είχε Ε-65, λύσεις Φυσικού αερίου και επιπρόσθετα κίνητρα Επενδύσεων»

του Σπύρου Κουταβά

«Χωρίς την τελική ημερομηνία απολιγνιτοποίησης της χώρας πολλά από όσα έχουμε σήμερα έως δεδομένα και κατακτήσεις για την επομένη ημέρα δεν θα τα είχαμε» τόνισε ο Πρόεδρος του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Κωστής Μουσουρούλης στην εκδήλωση με θέμα: “Δυτική Μακεδονία Η δημιουργία ενός κόμβου Υδρογόνου στην Ευρώπη” που διοργάνωσε την Πέμπτη 27 Μάϊου ο Ευρωπαϊκός Βιομηχανικός Σύνδεσμος “Hydrogen Europe”.

Ο κ. Μουσουρούλης επεσήμανε ότι χωρίς την δεσμευτική ημερομηνία της απολιγνιτοποίησης η Ελλάδα «δεν θα είχε κερδίσει στην παρούσα συγκυρία την έγκριση χρηματοδότηση και ολοκλήρωσης του Ε-65» που θα συνδέεται με την Εγνατία οδό, «δεν θα είχαμε τις λύσεις με το Φυσικό αέριο για την δυτική Μακεδονία» και κατέληξε λέγοντας ότι «η Δυτική Μακεδονία δεν θα είχε κερδίσει επιπλέον ποσοστά επιδότησης από την ΕΕ για τις επενδύσεις».

Ερωτώμενος για το εάν το συνολικό εγχείρημα της απολιγνιτοποίησης θα συνοδεύεται από την  εκπόνηση ενός Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνου (Risk Management)  για την έκβαση του γιγάντιου πρότζεκτ που αφορά την Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη απάντησε ότι σύντομα «θα θεσμοθετηθεί ένα Παρατηρητήριο απολιγνιτοποίησης όπου θα παρακολουθεί την πρόοδο του εγχειρήματος, θα αξιολογεί θα προτείνει ακόμη θα κρούει και το καμπανάκι του κινδύνου προκειμένου τα πράγματα να επανέρχονται στην σωστή πορεία».

Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία με 615 υπέρ, 35 κατά και 46 αποχές τον κανονισμό για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης», που αποτελεί και το πρώτο νομοσχέδιο για την «πράσινη συμφωνία» από την ΕΕ.  Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής που ήταν ο γενικός εισηγητής του Κοινοβουλίου για την θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ) τόνισε ότι «έχουν δεσμευτεί πόροι ύψους 35 δις € (17,5 από το ΤΔΜ και  17,5 στο περιφερειακό ταμείο) για να στηρίξουν με άμεσο τρόπο την απολιγνιτοποίηση στην Ευρώπη ενώ συνολικοί πόροι ύψους 100 δις € θα αναμοχλευτούν για την υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας». Ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι «μέχρι το 2050  έχει προγραμματιστεί να επενδυθούν 1 τρις € για την πλήρη απανθρακοποίηση της Ευρώπης».

Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Βιομηχανικού Συνδέσμου “Hydrogen Europe” σημείωσε ότι η Ελλάδα – μετά την Πορτογαλία- «είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτει τόσο υψηλούς πόρους στην παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσω του ήλιου και του ανέμου ταυτόχρονα». Πρόσθεσε ότι με την ανάπτυξη της ελληνικής στρατηγικής υδρογόνου που βασίζεται στο Ευρωπαϊκό σχέδιο, «η χώρα θα μπορούσε να γίνει ανεξάρτητη από τον ενεργειακό εφοδιασμό και ταυτόχρονα να γίνει εξαγωγέας ενέργειας».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους το αρνητικό κλίμα που υπήρξε στο αρχικό στάδιο όταν γινόταν συζητήσεις για τις εφαρμογές του υδρογόνου ως μελλοντικού ενεργειακού καυσίμου και το πρασίνισμα που θα μπορούσε να προσφέρει στην οικονομία. «Σήμερα με τις εξελίξεις που διαδέχονται η μια την άλλη σε ότι αφορά το πρόγραμμα ανάπτυξης υδρογόνου ως περιφέρεια δυτικής Μακεδονία βρισκόμαστε στο μικροσκόπιο του ενδιαφέροντος σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, τόνισε ότι «στηρίζουμε το σχέδιο της Απολιγνιτοποίησης» εξέφρασε την διαφωνία του σε όσους μιλούν για βίαιη απολιγνιτοποίηση της Μεγαλόπολης και μίλησε για την μετατροπή  της Μεγαλόπολης από ενεργειακή περιοχή σε νέων τεχνολογιών.

Τέλος ο Νικόλαος Ντάβος από το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος δυτικής Μακεδονίας ανέλυσε τις λεπτομέρειες του Σχεδίου «White Dragon»  ύψους 8,06 δις € όπου προβλέπεται «παραγωγή υδρογόνου 250.000 τόνοι/έτος , 18.000 άμεσες νέες θέσεις; Εργασίας και εξοικονόμηση 11,5 εκ τόνους/έτος διοξειδίου του Άνθρακα CO2».

πηγη;ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Μαϊος 2021 11:24