Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2020 08:46

Οι λιγνιτικές μονάδες "έσωσαν" την κάλυψη της ζήτησης για ηλεκτρικό ρεύμα

Τον «βρώμικο» και ακριβό λιγνίτη επιστράτευσε ο ΑΔΜΗΕ χθες για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση σε ηλεκτρισμό, καθώς οι καταναλωτές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών καταφεύγουν στην αδιάλειπτη

χρήση των κλιματιστικών για να δροσιστούν. Τα φορτία από τα 7,2 χιλιάδες μεγαβάτ στις 10 το πρωί ανέβηκαν κατά 500 μεγαβάτ (ισχύς που αντιστοιχεί σε μία μεγάλη μονάδα βάσης) στις 11 και συνέχισαν να αυξάνονται ακολουθώντας την άνοδο της θερμοκρασίας φτάνοντας στο πικ στις 2 το μεσημέρι στα 8,5 χιλιάδες μεγαβάτ. Μέχρι και τις 5 το απόγευμα η ζήτηση παρέμεινε πάνω από 8 χιλιάδες μεγαβάτ.

Η αυξημένη ζήτηση πίεσε σημαντικά το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, καθώς εκτός λειτουργίας βρίσκονται για προγραμματισμένη συντήρηση η μονάδα φυσικού αερίου της «Ηρων» και η μονάδα φυσικού αερίου Μεγαλόπολη 5 της ΔΕΗ.  Για να ανταποκριθεί το σύστημα στις αυξημένες ανάγκες της ζήτησης και να μην υπάρξουν προβλήματα ηλεκτροδότησης, ο ΑΔΜΗΕ επιστράτευσε τρεις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ για εφεδρεία και συγκεκριμένα τις μονάδες 1 και 3 του Αγ. Δημητρίου και τη Μεγαλόπολη 3. Στο μεταξύ, δύο ακόμη λιγνιτικές μονάδες, τη Μεγαλόπολη 4 και τη Μελίτη είχε ήδη εντάξει στο σύστημα η ΔΕΗ (με όρους αγοράς).

Τη συγκυρία της στενότητας ισχύος αξιοποίησαν τόσο οι ΔΕΗ όσο και οι ιδιώτες παραγωγοί και εισαγωγείς, με αποτέλεσμα η οριακή τιμή συστήματος (χονδρική τιμή ρεύματος) να ανέβει στα 60,3 ευρώ η μεγαβατώρα. Οι μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ κάλυψαν το 19% της ζήτησης και όρισαν τιμή για τρεις ώρες στα 47,9 ευρώ η μεγαβατώρα. Οι μονάδες φυσικού αερίου ιδιωτών όρισαν τιμή επίσης για τρεις ώρες στα 72,1 ευρώ η μεγαβατώρα και οι εισαγωγές που κάλυψαν το 25% της ζήτησης όρισαν τιμή για 15 ώρες στα 55,5 ευρώ η μεγαβατώρα. Η συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη της ζήτησης χθες ήταν 16%, ενώ σε ποσοστό 5% συνέβαλαν και τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ.

πηγηΑ Χ Λιαγγου ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για συνεχεια πατηστε εδω 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2020 08:52