Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020 18:48

Μουσουρούλης στον Δήμο Κοζάνης: “Δεν πρόκειται να γίνουν πειράματα με το master plan” Μαλούτας: να γίνει μονάδα ΣΗΘΥΑ ΦΑ για την Τηλεθέρμανση

«Δεν έχουμε και πολλές επιλογές για να προβληματιστούμε σε ότι αφορά την μελλοντική λειτουργία της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης μετά το 2023 που εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου,

πάρα μόνο την δημιουργία σύγχρονης μονάδας Συμπαραγωγή Hλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) με ΦΑ που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της πόλης» τόνισε ο δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας, αμέσως μετά την πολύωρη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο με τον Συντονιστή του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης Κωστή Μουσουρούλη. Ο κ. Μαλούτας τόνισε ότι ως προς την  συγκεκριμένη λύση μπορεί «να υπάρχουν ορισμένες διαφοροποιήσεις σε ότι αφορά το εταιρικό σχήμα λειτουργίας» αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι αυτά «θα ξεπεραστούν γρήγορα». Συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν καλά και κακά νέα στην απολιγνιτοποίηση». Στα καλά, κατέταξε την επάρκεια πόρων που έχουν εξασφαλιστεί από τις χρηματοδοτήσεις του ΤΜΔ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ, αλλά στα δύσκολα που θα αντιμετωπίσει ο δήμος ανέφερε ότι «δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ και τους πόρους του ΤΜΔ οι αναγκαίες επενδύσεις που χρειάζεται η Τηλεθέρμανση Κοζάνης ώστε να λειτουργήσει με ΦΑ».

Δήλωσε ότι ο χρόνος που απομένει έως το 2023 που θα σταματήσει να λειτουργεί ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου που τροφοδοτεί την Τηλεθέρμανση της πόλης είναι ελάχιστος και επεσήμανε ότι «πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες για την δημιουργία των νέων υποδομών για την τηλεθέρμανση».

«Δεν πρόκειται να γίνουν πειράματα με το master plan» υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Κωστής Μουσουρούλης, τονίζοντας ότι  «είμαστε εδώ για συζητήσουμε με όλους τους φορείς» και επανέλαβε ότι «μαζί θα γράψουμε το σχέδιο μετάβασης στην επόμενη ημέρα».  Δήλωσε ότι το Master plan έχει την δυνατότητα και τα  εργαλεία «να δώσει βιώσιμες λύσεις στην λειτουργία των υφιστάμενων Τηλεθερμάνσεων και να επεκτείνει άλλες με την χρήση του ΦΑ σε περιοχές που δεν διαθέτουν Τ/Θ, όπως η Φλώρινα».

Πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός λαμβάνει υπόψιν και τους χρόνους από το ΕΣΠΑ 2014-20, τις αναγκαίες προσαρμογές στα έργα που πρέπει να γίνουν, ώστε «όλοι οι κάτοικοι να εξασφαλίσουν βιώσιμη θέρμανση και αυτό εκτός από μέλημα των δημοτικών επιψχειρησεων αλλα και του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος».

Την Τετάρτη ο Κωστής Μουσουρούλης θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο και τους αυτοδιοικητικούς στο Δήμο Εορδαίας ενώ την Παρασκευή θα ακολουθήσει η συνάντηση του με τις Πρυτανικές αρχές του ΠΔΜ. 

πηγη: ΑΠΕ ΜΠΕ Σ.Κουτ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020 19:29