Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 25 Μαϊος 2020 10:54

Παναγιωτάκης για την απολιγνιτοποίηση της κυβέρνησης: Το δίλημμα είναι λιγνίτης η φυσικό αέριο.

Ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης  στην τοποθέτησή του ανέφερε:

α)Το κύριο ζήτημα σήμερα για τη χώρα, σε ότι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια είναι η διασφάλιση του χαμηλότερου

δυνατού κόστους και η μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές. Είμαστε απολύτως σύμφωνοι για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και με τους ευρωπαϊκούς στόχους για την κλιματική ουδετερότητα το 2050. Στην κατεύθυνση αυτή το πραγματικό δίλημμα δεν είναι λιγνίτης η ΑΠΕ όπως καλλιεργείται έντεχνα και σκόπιμα απο ορισμένες πλευρές αλλά λιγνίτης η φυσικό αέριο. Πιο σωστά πόσος λιγνίτης και πόσο φυσικό αέριο. Απ’ αυτή την άποψη η βεβιασμένη, χωρίς καμιά μελέτη απόφαση για πρόωρη απολιγνιτοποίηση, είναι απαράδεκτη. Έστω και τώρα επιβάλλεται να γίνει μελέτη και διάλογος ώστε να προσδιοριστεί το βέλτιστο για τη χώρα μείγμα καυσίμου. Στο μεταξύ τόσο η ΔΕΗ όσο και η κυβέρνηση οφείλουν να μη δημιουργούν τετελεσμένα όπως η ματαίωση της περιβαλλοντικής αναβάθμισης των μονάδων 3,4 του Αγ. Δημητρίου.

β) Σε ότι αφορά στο αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής Δυτικής Μακεδονίας ο ρόλος της ΔΕΗ είναι εκ των ων ουκ άνευ, καθώς η επιχείρηση είναι μακράν ο ισχυρότερος παραγωγικός φορέας στην περιοχή, με τεράστιες εγκαταστάσεις, υποδομές, οργάνωση, τεχνογνωσία και έμψυχο δυναμικό που μπορεί με κατάλληλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, σε συνεργασία και με τοπικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμβάλει ουσιαστικά στην ομαλή και επιτυχημένη μετάβαση στη νέα εποχή. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η ΔΕΗ να παραμείνει ισχυρή, υπό δημόσιο έλεγχο, και βέβαια να αποφεύγονται απαράδεκτες πρακτικές και φαινόμενα σαν αυτά που ανέδειξαν οι 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την πρόσφατη ερώτησή τους.

Στη συζήτηση διατυπώθηκε πλούσιος προβληματισμός που περιστράφηκε γύρο από τα θέματα της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το ΕΣΕΚ που είχε διαμορφώσει και είχε την έγκριση της ΕΕ, τις αναμενόμενες συνέπειες της βίαιης απολιγνιτοποίησης, την υποτίμηση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της – που δείγματα ικανότητας και υπευθυνότητας στη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων έδειξαν εδώ και 25 χρόνια – ενώ σήμερα υποεκπροσωπούνται και στο σχεδιασμό και τη διαμόρφωση του σχεδίου και πιθανόν θα απουσιάζουν από την υλοποίηση της Μετάβασης. Κριτικά στάθηκαν επίσης στις σχεδιαζόμενες επενδύσεις ΑΠΕ στην περιοχή, που δε θα συμβάλλουν στην ανάπτυξή της, ενώ επικεντρώθηκαν στο μεγάλο πρόβλημα της μείωσης της απασχόλησης – αύξηση της ανεργίας που διαφαίνεται. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις ενεργειακές κοινότητες, θεσμικό πλαίσιο που ο ΣΥΡΙΖΑ εισήγαγε και αλλάζει το ιδιοκτησιακό πλαίσιο στην παραγωγή ενέργειας και στην ανάγκη δημιουργίας φορέα που θα εδρεύε στην περιχή και θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα τη Δίκαιη Μετάβαση.

Η ΝΕ με βάση τη συζήτηση θα διαμορφώσει το κείμενο θέσεων που θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τα κεντρικά όργανα επεξεργασίας της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και θα προτείνει στην τοπική κοινωνία ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25 Μαϊος 2020 11:00