Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2019 10:17

Καραλευθέρης: "Στα ύψη η ΟΤΣ, στο μέγιστο της ισχύος όλες οι λιγνιτικές μονάδες του λεκανοπεδίου" Κρούει το καμπανάκι σε συνδικάτα εργαζόμενους και επιχείρηση

Στις ημέρες που στο κρύο των ορυχείων της ΔΕΗ ουρλιάζουν οι λύκοι και οι εργαζόμενοι δουλεύουν κανονικά,

η ΟΤΣ στην προσφορά Ηλεκτρικού ρεύματος έφτασε στα 92€,

με το σύνολο των θερμικών μονάδων να είναι ενταγμένες στο σύστημα.

Στο δυναμικό συμπεριλαμβάνονται βέβαια και οι δυο μονάδες της Καρδίας όπως και αυτές του Αμυνταίου, γεγονός που αποδεικνύει πως ΡΑΕ και ΑΔΜΗΕ καλύπτουν την μέγιστη ανάγκη της ζήτησης ,αποδεχόμενες πλήρως την ρυθμιστική διάταξη του ΥΠΕΝ, περί παράτασης των ωρών λειτουργίας.

Ταυτόχρονα όμως προσαρμοσμένοι για άλλη μια φορά στην χειμερινή πραγματικότητα, αποδέχονται όλοι οι συμμετέχοντες στην λειτουργία της αγοράς, την ανάγκη συμμετοχής, των δυο αυτών λιγνιτικών μονάδων, για την επάρκεια και την ισχύ που απαιτείται λόγω της ζήτησης.

Γεγονός που έντεχνα αναδεικνύεται στα τελευταία δημοσιεύματα, περί σχετικά παράνομης συμμετοχής τους στην ημερήσια προσφορά, προφανώς γιατί οι ιδιώτες προετοιμάζουν περεταίρω οικονομικές απαιτήσεις, πέραν των όσων θα αποθησαυρίσουν από την ΟΤΣ.

Δυστυχώς όμως αυτές οι ομόθυμες παραδοχές περί αναγκαιότητας του λιγνίτη,

γίνονται πάντα με τον χιονιά ή τον καύσωνα σε εξέλιξη,

ή κάποιο γεωπολιτικό γεγονός, που ενίοτε δυσκολεύει την απρόσκοπτη διάθεση του εισαγόμενου και πανάκριβου Φυσικού Αερίου.

Στον αντίποδα παρατηρούμε πως το τελευταίο διάστημα, ακούγονται πολλές φωνές και παίρνονται αποφάσεις, περιορισμού της λιγνιτικές παραγωγής, επικαλούμενες τις διεθνείς εξελίξεις και την αλλαγή μοντέλου παραγωγής από την ΔΕΗ.

Η αιτιολογία αυτή για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, ενίοτε αλλάζει, προσθέτοντας και χρησιμοποιώντας νέα επιχειρήματα, όπως

- την έλλειψη προσωπικού η ακόμη και

- την έλλειψη καυσίμου λόγω του περιορισμού των κοιτασμάτων λιγνίτη!

Το λυπηρό όμως είναι πως τα επιχειρήματα αυτά εκπορεύονται κατά περίπτωση και συγκυρία, από το εσωτερικό της ιδίας της ΔΕΗ.

Επισήμως βέβαια η ΔΕΗ, πρόσφατα έχει παρουσιάσει και καταθέσει στην ΡΑΕ και στο ΥΠΕΝ ,

την μελέτη των 21 σεναρίων που καταδεικνύει περίτρανα, την ανάγκη της συμμετοχής αυτών των λιγνιτικών μονάδων στην ημερήσια ζήτηση,

έως και την καθυστερημένη έστω, ένταξη της νέας λιγνιτικές Πτολεμαΐδα 5.

Τι συμβαίνει λοιπόν;

Ποια είναι η ανάγκη της ανάδειξης

αυτών των αρνητικών επιχειρημάτων από τα στελέχη της ΔΕΗ ,

τα οποία αναγκάζουν φορές και την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ,

να τα χρησιμοποιεί στις δημοσιές τοποθετήσεις της ,μη μπορώντας να αποκρύψει πως υπάρχουν,

ειδικά στους μη μυημένους, που δεν μπορούν ευκολά να διακρίνουν την εποχιακή επάρκεια ,με την συνολική ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων;

Η τωρινή συγκυρία θυμίζει άλλες εποχές ,της προηγουμένης δεκαετίας, που κορυφαία ,ιστορικά στελέχη της ιεραρχίας των Ορυχείων, πιεζόμενα από την τότε πολιτική ηγεσία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που υπηρετούσε ενσυνείδητα την εξάπλωση του Φ.Α., επιχειρηματολογούσαν σε επιστημονικές ημερίδες, ότι δεν υπάρχει πλέον λιγνίτης και ότι δεν πρέπει να γίνει εξ ‘αυτού του λόγου η μονάδα Πτολεμαΐδα 5.

Όπως βέβαια και των προοδευτικών και οικολόγων κάθε είδους, που καθυστέρησαν με κάθε τρόπο, την απόφαση για την κατασκευή της.

Από τότε που λέγονταν αυτά η ΔΕΗ κατασκεύασε την μονάδα 5,διανοιξε δυο ορυχεία απαλλοτριώνοντας δυο μεγάλα χωριά και επένδυσε σχεδόν 2 δις€ συνολικά στην Δυτ. Μακεδονία.

Γνωρίζοντας κάποιος τα κοιτάσματα στην περιοχή αναρωτιέται εύκολα

-ποια είναι η ανάγκη της ανάπτυξης νέων επιχειρημάτων περί της μη ύπαρξης εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων;

-ποια ανάγκη επιβάλλει την προώθηση τέτοιων απόψεων;

Αν η κυβέρνηση πολιτικά έχει επιλέξει τη άμεση αντικατάσταση του λιγνίτη ως καυσίμου βάσης από το Φ.Α. θα πρέπει να το κάνει ευδιάκριτα τώρα και όχι μακροπρόθεσμα όπως εν μέρει διαφαίνεται από τον μακροχρόνιο σχεδιασμό.

Θα πρέπει τώρα να δηλώσει ο ΥΠΕΝ ,πως τις ανάγκες του συστήματος θα τις καλύπτει πρώτα το ΦΑ και όχι ο λιγνίτης .

Η επιλογή αυτή όμως προϋποθέτει την διασφάλιση των ΑΔΙ για να μπορεί να έχει στις ιδίες με τις τωρινές χειμωνιάτικες ημέρες, τις λιγνιτικές μονάδες σε διαθεσιμότητα .

Κάθε άλλη επιλογή σημαίνει την παθητική διάλυση και απαξίωση της δυναμικότητας των μονάδων της ΔΕΗ έτσι ώστε το ΦΑ να καλύπτει πανάκριβα και επισφαλώς, τις ανάγκες του συστήματος με εκατοντάδες ευρώ στην ΟΤΣ.

Όσο για την ιεραρχία της ΔΕΗ θα πρέπει να καταλάβει πως ο ρόλος της δεν είναι να αναμασά επιχειρήματα, για να καλύψει την πολιτική της κυβέρνησης.

Αυτό το έκαναν και άλλοι στο παρελθόν και διαψευσθήκαν για να μην πω πως γελοιοποιήθηκαν επιστημονικά.

Ρόλος της είναι να στρώσει (ρόλο) όπως λέει ο λαός, να διαμορφώσει σχέδιο βασιζόμενο στον πάγιο εξοπλισμό, την τεράστια τεχνογνωσία των στελεχών και τον δυναμισμό των εργαζομένων ,

-να διεκδικήσει σοβαρά από την κυβέρνηση νέες προσλήψεις που θα μειώσουν το μεσοσταθμικό κόστος και όχι να μετέρχεται ευκαιριακών σχεδίων μετακινήσεων και εθελουσίας εξόδου προσωπικού με κίνητρα ευτελή ,

-να δουλέψει και να μην επιστατεί μόνο τους εργολάβους και

-να υπερασπισθεί δυναμικά την ανταγωνιστικότητα του λιγνίτη έναντι του Φ.Α.

Αυτός είναι ο πρώτος στόχος των ορυχείων η ανταγωνιστικότητα του λιγνίτη.

Αυτός είναι και ο ρόλος της ιεραρχίας και όχι να διαμορφώνει την κοινή γνώμη των κοινωνιών της Δυτ.Μακεδονιας και της Μεγαλοπολης υπερ των κυβερνητικών επιλογών και των συμφερόντων που προωθούν.

Θα πρέπει να υπηρετήσουμε όλοι την ανταγωνιστική συμμετοχή του λιγνίτη στο μείγμα καυσίμου,

για όλους εκείνους τους λογούς που χρονιά τώρα και σταθερά η ΓΕΝΟΠΔΕΗ και τα συνδικάτα έχουν με αγώνες καταδείξει.

Να βοηθήσουμε για μια ακόμη φορά την οικονομία της χωράς με φθηνότερο και ασφαλές ρεύμα στην βιομηχανία και τα νοικοκυριά.

Να μειώσουμε την αιμορραγία συναλλάγματος από την εισαγωγή του Φ.Α.

Να επιβεβαιώσουμε τις θέσεις εργασίας στα λιγνιτικά κέντρα , με τον εγχώριο λιγνίτη ανταγωνιστικό.

Να υπερασπισθούμε την ταυτότητα μας που δεν είναι άλλη από την λιγνιτικη δυναμική της ΔΕΗ.

Κάθε άλλη επιλογή θα αφορά μια άλλη ΔΕΗ ,χωρίς τους εργαζομένους και τα στελέχη της.

Για όσους νομίζουν πως οι ίδιοι θα παραμείνουν χωρίς τους πολλούς εργαζομένους και χωρίς λιγνιτικη τεχνογνωσία,

να διοικούν αυτήν την νέα μικρή και ευέλικτη ΔΕΗ,

«πλανώνται πλάνη οικτρά».

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2019 10:34