Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2018 18:39

Παναγιωτάκης στην Πτολεμαΐδα: Με το πάρκο λιγνιτικής και βιομηχανικής κληρονομιάς θα αναδείξουμε το βιομηχανικό πλούτο του παρελθόντος (φωτο)

Στην δημιουργία του Πάρκου Λιγνιτικές Βιομηχανικής κληρονομιάς στους χώρους  των παλιών εγκαταστάσεων  του συγκροτήματος της ΛΙΠΤΟΛ προχωρά η ΔΕΗ.  Ο πρόεδρος της Επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης

μιλώντας στην επιστημονική ημερίδα  με θέμα την διαχείριση της τεχνολογικής κληρονομιάς του βιομηχανικού συγκροτήματος της ΛΙΠΤΟΛ τόνισε ότι «η διάσωση του ενεργειακού και βιομηχανικού αποτυπώματος  που άφησε η πρώτη λιγνιτική δραστηριότητα στις αρχές της δεκαετίας του ’50 στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, είναι στις προτεραιότητες της ΔΕΗ. Διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση  σε συνεργασία με εξιδεικευμένους  επιστήμονες θα αναδείξει τον βιομηχανικό πλούτο του παρελθόντος ως  ένα από τους πολύτιμους πόρους για την ιστορία της πόλης και της περιοχής.

Στο συγκρότημα της ΛΙΠΤΟΛ που θεωρείται ένα από τα εμβληματικότερα δείγματα του τεχνολογικού παραγωγικού και πολιτιστικού αποθέματος  της ΔΕΗ, εξιδεικευμένοι επιστήμονες μετά από πρωτοβουλία της επιχείρησης  έχουν ήδη ξεκινήσει την καταγραφή και την ψηφιακή αποτύπωση των ιστορικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων, την επιλογή μηχανημάτων και εξοπλισμού που θα μπορούσαν να προστατευθούν. Μέρος του έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη παρουσιάστηκε ενώπιον των στελεχών του Λιγνιτικου κέντρου και του συμβουλίου διοίκησης της επιχείρησης.

Η Όλγα Κουρίδου από την Γενική διεύθυνση Ορυχείων ανέφερε ότι «η δημιουργία του πάρκου θα αποτελέσει πόλο έλξης βιομηχανικού τουρισμού και θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής». Ανακοίνωσε ότι στην διαδρομή υλοποίησης του φιλόδοξου αυτού έργου «η καταγραφή η αποτύπωση και η τεκμηρίωση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού θα είναι προσβάσιμη μέσω του διαδικτύου στο ευρύ κοινό».  

 Να υπενθυμίσουμε ότι με πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού χαρακτηρίστηκαν  ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία 21 αντιπροσωπευτικά στοιχεία του μηχανολογικού εξοπλισμού από το βιομηχανικό συγκρότημα και την ΛΙΠΤΟΛ «ως μοναδικά δείγματα της πρώτης λιγνιτικής τεχνολογίας στην Ελλάδα και λόγω της μοναδικότητας τους αποτελούν πολύτιμη μαρτυρία για τη ραγδαία βιομηχανική ανάπτυξη των τελευταίων πενήντα ετών στην χώρα»

Ο Μανώλης Παναγιωτάκης περιηγήθηκε στους χώρους της ΛΙΠΤΟΛ και είδε από κοντά την πρώτη ντιζελαμαξα της εταιρίας που συντήρησαν και αποκατέστησαν από τις φθορές του χρόνου οι τεχνικοί της επιχείρησης και η οποία θα συμπεριλαμβάνεται στα μουσειακά αντικείμενα του νέου βιομηχανικού πάρκου.

Σπύρος Κουταβας

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2018 18:46