Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2018 10:30

Γιγάντιο Φωτοβολταϊκό πάρκο αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Μανώλης Παναγιωτάκης απο την Κοζάνη

του Σπύρου Κουταβα

Την δημιουργία Φωτοβολταϊκού πάρκου μαμούθ ισχύος 300 mw αναμένεται να εξαγγείλει σήμερα από την Κοζάνη ο  πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.  Ο πρόεδρος της ΔΕΗ θα βρίσκεται σήμερα στην περιοχή ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων που

πραγματοποιούνται στο λεκανοπέδιο  με αφορμή την ημέρα της Αγ. Βαρβάρας προστάτιδας των Λιγνιτορύχων και θα μιλήσει σε προγραμματισμένη συνάντηση με τους δημοσιογράφους της περιοχής όπου αναμένεται να προβεί στις παραπάνω ανακοινώσεις. 

Η ΔΕΗ, με βάση το το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που κατατέθηκε πρόσφατα από το ΥΠΕΝ,  έχει ήδη συμφωνήσει με τους στρατηγικούς στόχους που έχουν τεθεί ενώ για άλλους έχει υποβάλλει ήδη τις παρατηρήσεις της στην διαβούλευση, αναπτύσσει ταχύτητα σε ότι αφορά την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης των ΑΠΕ και πολύ περισσότερο των Φωτοβολταϊκών στα οποία έχει μείνει πίσω από όλους σχεδόν τους ανταγωνιστές της.

Το νέο Επιχειρηματικό Σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει ότι μέχρι το 2022 η επιχείρηση θα έχει αποκτήσει νέα ισχύ από  ΑΠΕ ύψους 600 MW, στόχος ο οποίος θα υλοποιηθεί με ίδια έργα ή με συμμετοχή σε επιχειρηματικά σχήματα με ιδιωτικές επιχειρήσεις. Έτσι επανενεργοποιείται η βασική δομή  του επενδυτικού σχεδίου του φωτοβολταϊκού  πάρκου ισχύος 200 MW που είχε εξαγγελθεί το 2011 από τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου με επιπλέον χαρακτηριστικά ισχύος που σύμφωνα με πληροφορίες του vetonews θα αγγίζουν η θα ξεπερνούν τα 300 Mw. Τις τελευταίες ημέρες στις τοπογραφικές υπηρεσίες του Λιγνιτικου κέντρου έχει σημάνει συναγερμός επαναβεβαιώνονται οι εκτάσεις τόσο στην περιοχή Κοζάνης Πτολεμαΐδας όσο και στην περιοχή του Αμυνταίου όπου έχουν ολοκληρωθεί οι λιγνιτικές δραστηριότητες εξόρυξης και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς αυτό το σκοπό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις  πρόκειται για 5000 έως 7000 στρέμματα γης που αναμένεται με διαδικασίες fast track να διαμορφωθούν κατάλληλα για να φιλοξενήσουν τις εγκαταστάσεις του νέου γιγάντιου Φωτοβαλταικου πάρκου.

Ο Παναγιωτάκης θέλοντας να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή της ΔΕΗ στις νέες συνθήκες που προβλέπουν οι αυστηρές διατάξεις της Ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας για τις εκπομπές CO2 και επίσης εκπομπές αέριων ρύπων αλλά και την στροφή που κάνει η εταιρία σε νέες μορφές πράσινης ενέργειας έλαβε την στρατηγική απόφαση, όχι όμως χωρίς τριγμούς και διαφωνίες εντός του ΔΣ,  να απορρόφηση την ΔΕΗ Ανανεώσιμες από τη μητρική ΔΕΗ.  Όπως ανακοίνωσε χθες στην ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ‘’29th The Greek Economy Conference’’ «η ΔΕΗ γίνεται πλέον πράσινη». 

Με την υλοποίηση αυτού του νέου Business Plan η ΔΕΗ στο ανταγωνιστικό χώρο των ΑΠΕ όπου ειδικά στα φωτοβολταϊκά έχει χάσει σημαντικό έδαφος φιλοδοξεί να καταστήσει τον εαυτό της ηγέτιδα δύναμη της αγοράς μετά το 2022:

- αυξάνοντας τη συμμετοχή της στην εγχώρια αγορά στο 9% (τριπλασιασμός σε σχέση με σήμερα).

- Θα κατέχει - την πρώτη θέση στα φωτοβολταϊκά

- θα κατεχει την τρίτη θέση στα Αιολικά

- θα έχει την πρώτη θέση και στα μικρά υδροηλεκτρικά

- επίσης την πρώτη θέση στη βιομάζα και στη γεωθερμία.

- Θα αυξήσει τη λειτουργική της κερδοφορία κατά € 85 εκατ. το χρόνο.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2018 11:01