Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2018 14:50

Σήμα κινδύνου από τον Αδαμίδη της ΓΕΝΟΠ, για την απόσυρση 6 μονάδων της ΔΕΗ σε Κοζάνη – Αμύνταιo

του Σπύρου Κουταβα

Τον κώδωνα του κινδύνου για την βίαιη αποβιομηχάνιση του ενεργειακού λεκανοπεδίου Κοζάνης Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου με τον πιθανό κλείσιμο  δύο Ατμοηλεκτρικών σταθμών του ΑΗΣ Καρδιάς με τέσσερις μονάδες και του ΑΗΣ Αμυνταίου με δύο μονάδες, έκρουσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης

σε έκτακτη συνέντευξη τύπου του προεδρείου της Ομοσπονδίας στην Κοζάνη.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ αναρωτήθηκε γιατί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φαίνεται σήμερα «να επεξεργάζεται σενάρια ώστε να άρει την αδειοδότηση των 32 000 ωρών λειτουργίας των δύο ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου  που έχει υπογράψει ο προκάτοχος του κ Σταθάκη και είχε αποστείλει στις 7 Δεκεμβρίου 2015 στην ΔΕΗ;

Ο κ. Αδαμιδης διευκρίνισε ότι «οι παραπάνω μονάδες μπορούν να σταματήσουν μόνο εάν το αρμόδιο υπουργείο ανακαλέσει την απόφαση του 2015, ειδάλλως θα συνεχίσουν να βρίσκονται συνδεδεμένες στο ενεργειακό σύστημα»

Η αρμόδια επιτροπή Ενέργειας της Κομισιόν είχε εγκρίνει το καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας των δύο Ατμοηλεκτρικών σταθμών έως το 2023 δίνοντας το περιθώριο των 17.500 ωρών λειτουργίας. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ οι ώρες λειτουργίας των μονάδων καταναλώθηκαν πολύ νωρίτερα εξαιτίας των αναγκών και της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Για τις δύο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου έχουν μείνει μόνο 35 ημέρες λειτουργίας ενώ για τις μονάδες 1 και 2 του ΑΗΣ Καρδιάς έχουν μείνει 58 και 62 ημέρες λειτουργίας αντίστοιχα. Επίσης για τις μονάδες 3 και 4 που είναι συνδεδεμένες με τα συστήματα Τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας έχουν μείνει 178 και 220 ημέρες αντίστοιχα. Ο Γιώργος Αδαμίδης προανάγγειλε ότι από τον  Μάιο του 2019 θα έχουμε μια βίαιη αποβιομηχανοποίηση της περιοχής όπου θα τεθούν εκτός λειτουργίας έξι μονάδες της ΔΕΗ συνολικής ισχύος 1800 ΜW.

Το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ τις προηγούμενες ημέρες περιόδευσε στα Ορυχεία και Σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο ενεργειακό κέντρο της χώρας από την εφαρμογή της Κοινοτικής οδηγίας για την μείωση των βιομηχανικών ρύπων  ενώ άσκησαν κριτική στον τρόπο που οι προηγούμενες κυβερνήσεις ενέταξαν τις ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, αφού τους στόχους που είχαν τεθεί με ορίζοντα το 2020 η χώρα τους έφτασε μόλις το 2014, μη αφήνοντας χώρο και χρόνο προσαρμογής στην ΔΕΗ.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ταύτιση  απόψεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τις θέσεις του συνδικάτου και δήλωσε ότι πάγια θέση της ΓΕΝΟΠ είναι τα ορυχεία και οι σταθμοί της ΔΕΗ να συνεχίσουν να  λειτουργούν μέχρι να εξαντληθεί το σύνολο των κοιτασμάτων λιγνίτη της περιοχής.

ΑΠΕ ΜΠΕ +VETONEWS

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2018 15:00