Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 17:42

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ για τους λιγνίτες: "Αντιμετωπίζουμε αυτήν την αποεπένδυση σαν ευκαιρία. Θέλουμε να πουληθούν με τους καλύτερους δυνατούς όρους"

 Η πιο σημαντική ομιλία της εκδήλωσης του Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών ήταν του προέδρου της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη, που ανάπτυξε τις θέσεις της εταιρίας

στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.

 Χαρακτηριστικά σημεία στην ομιλία του ήταν :

1)      Οι κοινές προσπάθειες της Ομοσπονδίας με την ΔΕΗ για την εξεύρεση λύσεων μέσω λεπτών ισορροπιών στις δύσκολες συνθήκες που βιώσαμε όλοι μας το 2017. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων του ενεργειακού χώρου ως ολότητα μακριά από συντεχνιακές και επικίνδυνες πρακτικές οι οποίες διέβαλαν τις ΑΠΕ στο κοινωνικό σύνολο της χώρας.

2)      Ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΔΕΗ, ο οποίος έχει ως κεντρικούς πυλώνες τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ σε μια εξωστρεφή ανταγωνιστική επιχείρηση και την αλλαγή του ενεργειακού μίγματος της ΔΕΗ μέσω της αποεπένδυσης από τον λιγνίτη και της επένδυσης πολύ μεγάλων κεφαλαίων στις ΑΠΕ τα επόμενα 5-6 χρόνια.

3)      Η πρόσκληση του Προέδρου της ΔΕΗ, στην Ομοσπονδία αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο, για συνεργασία στον ιδιαίτερα απαιτητικό επενδυτικό τομέα των ΑΠΕ.

Σε οτι αφορά τους λιγνίτες τόνισε: 

Και τέλος θα σταθώ σε ένα τελευταίο ζήτημα : Αυτό που αφορά στην λεγόμενη αποεπένδυση, που είμαστε υποχρεωμένοι μετά την απόφαση και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, να πουλήσουμε το 40% του λιγνιτικού μας δυναμικού (σταθμούς και ορυχεία). Από κάποιες πλευρές έχει ακουστεί ότι αυτό είναι ξεπούλημα. Κάποιοι είναι δικαιολογημένοι και για ιδεολογικούς αν θέλετε λόγους αλλά και συναισθηματικούς - αν ήμουνα εργαζόμενος, αν ήμουνα κάτοικος της Δυτικής Μακεδονίας που έχω συνηθίσει να ζω μαζί με την ΔΕΗ και λοιπά. Από άλλες πλευρές μου κάνει εντύπωση που ακούγεται αυτή η φράση. Ποιά είναι η πραγματικότητα : εμείς σαν ΔΕΗ το αντιμετωπίζουμε σαν ευκαιρία. Και το λέω ξεκάθαρα : ο λιγνίτης δεν χρειάζεται στην ΔΕΗ, ο λιγνίτης χρειάζεται σε ένα ποσοστό στην χώρα. Και δεν μπορεί η ΔΕΗ στις σημερινές συνθήκες να φέρει όλο το βάρος της λιγνιτικής παραγωγής. Έχουμε κάνει τα χρόνια από τότε που ανέλαβα μέχρι σήμερα πάνω από 750 εκατομμύρια επενδύσεις στον λιγνίτη, τα οποία θα αρχίσουμε να τα παίρνουμε μετά από 5 χρόνια.

Δεν είναι δυνατόν ποιά σε συνθήκες μονοπωλίου η ΔΕΗ να διαχειρίζεται μόνη της τον λιγνίτη. Άρα λοιπόν αντιμετωπίζουμε αυτήν την αποεπένδυση σαν ευκαιρία. Θέλουμε να πουληθούν με τους καλύτερους δυνατούς όρους, πράγμα το οποία θα μας επιστρέψει να αλλάξουμε το ενεργειακό μας μείγμα, τον ενεργειακό μας προσανατολισμό, τον ενεργειακό μας στόλο αν θέλετε όπως κάνουν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις της Ευρώπης. Σύμφωνα με το στρατηγικό μας σχέδιο πρέπει να ξέρετε, είμαστε υποχρεωμένοι αν θέλουμε να σταθούμε και πρέπει να σταθούμε, να αναπτύξουμε τις ανανεώσιμες πηγές και να έχουμε πάνω από 2GW εγκατεστημένη ισχύ στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ τα επόμενα 5-6 χρόνια. Και βέβαια καταλαβαίνετε τί σημαίνει αυτό και από πλευράς κεφαλαίων και από πλευράς οργανωτικής και από πλευράς τεχνικής και από όλες τις απόψεις.

Έτσι λοιπόν κυρίες και κύριοι θα ήθελα να τελειώσω με 2 αισιόδοξα μηνύματα :  Πρώτον ότι θέλω να πιστεύω ότι καταστάσεις σαν την περσινή δεν θα τις ξαναζήσουμε. Θα έχουμε την σημερινή ισορροπία και ελπίζω καλύτερη στο μέλλον. Και το δεύτερο : ότι στο νέο περιβάλλον των Ανανεώσιμων πηγών που διαμορφώνεται, που είναι πολύ πιο απαιτητικό - απαιτεί γνώση, τεχνογνωσία, συγκεντροποίηση σε μεγάλο βαθμό, συνεργασία ..... η ΔΕΗ θα είναι παρούσα, θα διευκολύνει και μάλιστα τείνει το χέρι και σε εσάς, θα βρούμε τους τρόπους και με το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, να συνεργαστούμε να σας στηρίξουμε για το κοινό συμφέρον.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 17:55