Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2017 08:08

Πρόσκληση Παναγιωτάκη στην ελληνική βιομηχανία "να συμμετάσχει στην εξαγορά μονάδων της ΔΕΗ. - Τα σχέδια μας λένε όχι άλλες επενδύσεις στον Λιγνίτη!!

Πρόσκληση προς την ελληνική βιομηχανία και δη την ενεργοβόρα να συμμετάσχει στην εξαγορά λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ απηύθυνε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού επιμελητηρίου όπου ανακοίνωσε παράλληλα ότι εξετάζει από κοινού με την κινεζική Shenhua

την κατασκευή λιγνιτικού σταθμού ισχύος 1000 μεγαβατ στην Τουρκία.

"Το ζητούμενο για τη βιομηχανία είναι το χαμηλό μακροχρόνιο κόστος. Η ΔΕΗ δεν θα μπορεί στο μέλλον να παίζει αυτόν το ρόλο", τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ και πρόσθεσε:

"Η βιομηχανία δεν μπορεί να παραμείνει παθητικός καταναλωτής αλλά να γίνει ενεργός παίκτης στην ενέργεια. Η ενεργοβόρος βιομηχανία πρέπει να δει με προσοχή και να λάβει μέρος στην αποεπένδυση με όρους στρατηγικής και με τους κατάλληλους συμμάχους. Υπάρχουν οι προυποθέσεις".

Ο κ. Παναγιωτάκης τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας που επιτεύχθηκε για τα λιγνιτικά, λέγοντας ότι διασφαλίζει επενδύσεις, θέσεις εργασίας, προστασία του περιβάλλοντος κλπ. Ενώ σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ όπως είπε το ζητούμενο είναι να γίνει με συμφέροντες όρους, δηλαδή με το καλύτερο δυνατό τίμημα. Ειδικότερα, οι εξελίξεις ανά σταθμό ηλεκτροπαραγωγής όπως τις περιέγραψε ο κ. Παναγιωτάκης έχουν ως εξής:

-Στη Φλώρινα θα δημιουργηθεί η δεύτερη μονάδα, μια επένδυση της τάξης των 750 εκατ, ευρώ (αν και όπως είπε ένας ιδιώτης μπορεί να την κάνει φθηνότερα), μια επένδυση που δεν θα μπορούσε να κάνει η ΔΕΗ. Ήδη, ανέφερε χαρακτηριστικά η Πτολεμαίδα 5 μας έχει φέρει στα όριά μας, έχουμε διαθέσει 700 εκατ. και απομένουν άλλα 800 εκατ. ευρώ. Με τις επενδύσεις στα ορυχεία της Βεύης και του Κλειδιού θα δημιουργηθούν πάνω από 700 νέες θέσεις εργασίας. Θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις απέναντι στην πόλη της Φλώρινας για την παροχή τηλεθέρμανσης και η περιοχή θα μετατραπεί σε ενεργειακό κέντρο.

-Στη Μεγαλόπολη θα πουληθούν οι μοναδες 3 και 4 με χρόνο ζωής το 2025 και το 2032-2033 αντίστοιχα. Τα συμφέροντα των εργαζομένων θα διασφαλισθούν και με μέτρα που θα λάβει η ΔΕΗ αλλά και με συγκεκριμένες διατυπώσεις στη σύμβαση, όπως και τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας με τη συνέχιση της τηλεθέρμανσης και την περιβαλοντική αποκατάσταση των ορυχείων.

-Το Αμύνταιο που δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία ειναι απαραίτητο για να διατηρηθεί η λιγνιτική παραγωγή στο επιπεδο του 25% - 28% για λόγους ασφαλείας εφοδιασμού και οικονομίας. Χρειάζεται περιβαλλοντική αναβάθμιση με συνεταίρους που θα αναλάβουν τη σχετική επένδυση "καθώς δεν είναι στα σχέδιά μας να επενδύσουμε άλλο στον λιγνίτη".

 
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2017 08:13