Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017 23:39

Αυτοψία Παναγιωτάκη στην κατολίσθηση του ορυχείου, με λεωφορεία της ΔΕΗ μεταφέρονται οι κάτοικοι των Αναργύρων σε ξενοδοχεία της περιοχής

του Σπύρου Κουταβα

Αυτοψία στην κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου πραγματοποίησε αργά το απόγευμα ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης που έφθασε εσπευσμένα στην περιοχή συνοδευόμενος από υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ εισήλθε

στην καρδιά του ορυχείου και περιηγήθηκε σε όλο  το μέτωπο της κατολίσθησης που έχει συνθλίψει όλο το βαρύ εξοπλισμό και τους τέσσερις από τους έξι καδοφόρους εκσκαφείς.  . Ακολούθησε σύσκεψη  στα γραφεία του ορυχείου Αμυνταίου στην οποία έλαβαν μέρος  η γενική διευθύντρια Ορυχείων Όλγα Κουρίδου, ο διευθυντής του Λιγνιτικού κέντρου δυτικής Μακεδονίας Στέφανος Παλαβός, ο διευθυντής του ορυχείου Αμυνταίου Οδυσσέας Σούλης, εξειδικευμένοι τεχνικοί και επιστήμονες της επιχείρησης.  Έγινε μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και αποφασίστηκαν ορισμένα άμεσα μέτρα όπως η καθολική  απαγόρευση προσέγγισης στο σημείο από μη ειδικευμένα άτομα μιας και όπως επισημαίνουν στην  ανακοίνωση που εξέδωσαν ότι «τα δευτερογενή φαινόμενα της κυρίας κατολίσθησης αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον για τις επόμενες 48 ώρες».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η ΔΕΗ «θα βοηθήσει τις τοπικές αρχές που αποφάσισαν την εκκένωση του χωριού» και ήδη δύο λεωφορεία της επιχείρησης αναμένεται να μεταφέρουν τους κατοίκους στα ξενοδοχεία της περιοχής.

Από μια πρώτη εκτίμηση των επιστημόνων της επιχείρησης, φαίνεται ότι  εξαιτίας της κατολίσθησης, οι μάζες που  μετατοπίστηκαν ήταν πολύ μεγαλύτερης έκτασης  από αυτές που ανέμεναν και αγγίζουν τα  80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Στην ανακοίνωση της η ΔΕΗ επισημαίνει ότι είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και τα στοιχεία που είχε στην διάθεση της από την συνεχή παρακολούθηση του φαινομένου δεν προσέφεραν κάποια ένδειξη για τέτοιου μεγέθους κατολίσθηση με αποτέλεσμα,  να υποστεί σοβαρές βλάβες ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγίου εξοπλισμού της.

Η ΔΕΗ διαβεβαιώνει ότι «σε πλήρη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς θα συνδράμει τεκμηριωμένα και υπεύθυνα στην ακριβή αποτίμηση του φαινομένου και των οποίων επιπτώσεων του». Υπογραμμίζει ότι έχει θέσει ήδη τις δυνάμεις  της στη διάθεση των αρχών και εφόσον χρειαστεί, «θα πράξει ότι θεωρηθεί περαιτέρω αναγκαίο για τη στήριξη των κατοίκων του οικισμού».

Την Κυριακή το πρωί θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη όπου ο πρόεδρος της ΔΕΗ θα ενημερώσει τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη που αναμένεται να αφιχθεί στην περιοχή.  

πηγη΅ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017 02:25