Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 06 Απριλίου 2015 22:37

Πτολεμαΐδα V: γιατί είναι υπέρ της μονάδας το ΤΕΕ Δυτ. Μακεδονίας

Tην υποστήριξή του στα σχέδια κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα V ανακοίνωσε το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας

χαρακτηρίζοντάς την ως έργο στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και την τηλεθέρμανση της πόλης της Πτολεμαΐδας το οποίο δεν είναι ανταγωνιστικό προς τις ΑΠΕ.

Επίσης, το θεωρεί αναγκαίο για την ορθολογική διαχείριση του εγχώριου λιγνίτη και στη συνέχιση της διαδικασίας αποκατάστασης των εδαφών και καθοριστικό για την ομαλή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή.

Μάλιστα, το ΤΕΕ/ΤΔΜ θεωρεί τη δημόσια συζήτηση αναφορικά με τη σκοπιμότητα κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα V-και άρα τη σχετική θεματική που έχουμε αναπτύξει στο econews, αλλά και την παρέμβαση του WWF Ελλάδος- "άκαιρη και ξεπερασμένη από τις εξελίξεις".

—Τα επιχειρήματα υπέρ της μονάδας

Η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V θα έχει ισχύ 660 MWel με παράλληλη δυνατότητα παροχής 140 θερμικών MW για χρήση τηλεθέρμανσης στην πόλη της Πτολεμαΐδας.

Το ΤΕΕ/Δυτ. Μακεδονίας επισημαίνει ότι η μονάδα επιτυγχάνει υψηλό ηλεκτρικό βαθμό απόδοσης άνω του 40% και ότι θα αντικαταστήσει υπέργηρο, χαμηλής απόδοσης και ρυπογόνο λιγνιτικό δυναμικό μειώνοντας κατά 30% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ανά παραγόμενη Μεγαβατώρα, κατά 98% τις εκπομπές σωματιδίων, κατά 73% αυτές του διοξειδίου του θείου (SO2) και κατά 60% τα οξείδια του αζώτου.

Σχολιάζοντας την πρόταση υποκατάστασης της νέας λιγνιτικής μονάδας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, από έναν «κατάλληλο» συνδυασμό νέων ανεμογεννητριών, νέων φωτοβολταϊκών και υφιστάμενων υδροηλεκτρικών σταθμών το ΤΕΕ τονίζει ότι οι θεωρήσεις αυτές πρέπει να εξετάζουν ολιστικά και όχι αποσπασματικά το δίκτυο και να περιλαμβάνουν οπωσδήποτε την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας.

—Η σημασία της τηλεθέρμανσης

Η έκθεση του ΤΕΕ υποστηρίζει ότι στην Πτολεμαΐδα 3.851 κτίρια θερμαίνονται αποκλειστικά με τηλεθέρμανση, όπου κατά την χειμερινή περίοδο 2013-14 η πωληθείσα ωφέλιμη θερμική ενέργεια ανήλθε σε 157 GWh, δημιουργώντας συναλλαγματικό όφελος στη χώρα από την υποκατάσταση πετρελαίου της τάξης άνω των 300 εκατ. Ευρώ.

Η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα V έχει σχεδιασθεί με την δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140 MW στο σύστημα τηλεθέρμανσης της πόλης της Πτολεμαΐδας (που από το 1993 είναι ο αποκλειστικός τρόπος θέρμανσής της και για το οποίο ο Δήμος και Δημοτική Επιχείρηση επένδυσαν περισσότερα από 60 εκ. ευρώ δημόσιων και ιδίων πόρων) και θα αποτελέσει την μόνη πηγή τροφοδοσίας θερμικής ενέργειας μετά την απόσυρση των μονάδων του Ατμοηλεκτρικού σταθμού της Καρδιάς περί το 2020.

—Το μέλλον του λιγνίτη

Η μονάδα Πτολεμαΐδα V προορίζεται να αναπληρώσει μέρος της αποσυρόμενης ισχύος, ώστε, μετά το 2020, να διατίθεται στοιχειώδης λιγνιτική βάση στη χώρα, με αξιοποίηση μάλιστα των υφισταμένων υποδομών, των λιγνιτικών πεδίων και του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020 του ΑΔΜΗΕ, αν δεν κατασκευαστεί η Πτολεμαΐδα V, το 2020 εκτιμάται ότι θα υπάρξουν προβλήματα επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι νέες λιγνιτικές μονάδες που προβλέπονται, δηλαδή η Πτολεμαΐδα V και η Μελίτη ΙΙ προορίζονται να υποκαταστήσουν υφιστάμενες μονάδες παλαιότερης τεχνολογίας, ώστε ο λιγνίτης να συνεχίσει να συνεισφέρει στην εθνική οικονομία ως εγχώριο καύσιμο με καλύτερες αποδόσεις.

Το ΤΕΕ τονίζει ότι η εξέταση εναλλακτικών λύσεων θα πρέπει να περιλαμβάνει σύστημα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, το οποίο προβλέπεται να εφαρμοστεί στη μονάδα βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις. έχει σχεδιασθεί να είναι έτοιμη να εφαρμόσει (capture ready), που θα τροποποιούσαν πλήρως τα περιβαλλοντικά δεδομένα όσον αφορά στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Τέλος, υπογραμμίζει τα οφέλη από την κατασκευή της μονάδας για την τοπική οικονομία και απασχόληση με 250 άμεσες και 820 έμμεσες θέσεις εργασίας.

econews

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Απριλίου 2015 22:39