Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 03 Μαϊος 2013 15:08

''Να καταργηθούν οι προστατευτικές ρυθμίσεις στην αγορά που ενέργειας που επιβραβεύουν τους ιδώτες'', ζητά η ΔΕΗ

Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ αναφέρει ότι ο μηχανισμός με τον οποίο οι ιδιώτες εξασφαλίζουν χρήματα για τις μονάδες τους και ένα επιπλέον κέρδος της τάξης του 10%, είναι ένα σύστημα που λειτουργεί με στρεβλό τρόπο. Η ανακοίνωση είναι η παρακάτω:

 

Με αφορμή επιστολή που φέρεται να έχει αποστείλει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) και έχει δημοσιευτεί σε αρκετά MME, η ΔΕΗ ενημερώνει και διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Η αλήθεια είναι ότι ο «Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους» που αρχικά καθιερώθηκε ως ρύθμιση προσωρινού χαρακτήρα, διασφαλίζει ένα προστατευμένο οικονομικά περιβάλλον στους τρίτους ηλεκτροπαραγωγούς καθώς επιτρέπει την αποζημίωση τους σε τιμές υψηλότερες από αυτές που διαμορφώνονται στην ημερήσια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (Οριακή Τιμή Συστήματος).

Διασφαλίζει ότι οι μονάδες τους μπορούν να λειτουργούν ανεξαρτήτως της ζήτησης απολαμβάνοντας εγγυημένη αμοιβή ανεξαρτήτως της πορείας της αγοράς και του κόστους καυσίμου καθώς ο μηχανισμός καλύπτει τα έξοδα τους +10%.

Κατέληξε δε να γίνεται κατάχρηση του στρεβλωτικού αυτού μηχανισμού (κατά ομολογία και της ίδιας της ΡΑΕ), με αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, με αντίστοιχη αρνητική επίπτωση στις δαπάνες και τη ρευστότητα της ΔΕΗ, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες εξαιρετικά περιορισμένης δυνατότητας χρηματοδότησης.

Είναι αυταπόδεικτο ότι η εισαγωγή τέτοιων ρυθμίσεων σε οποιαδήποτε αγορά συνιστά παρεμβατισμό και στρέβλωση των μηχανισμών διαμόρφωσης τιμής με βάση τους κανόνες της προσφοράς και ζήτησης.

Κατά συνέπεια, το αίτημα κατάργησης του εν λόγω μηχανισμού δεν συνιστά ιδιοτροπία της ΔΕΗ, αλλά αυτονόητο αίτημα για τον εξορθολογισμό της αγοράς και για τη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας κατά τρόπο βέλτιστο και πιο οικονομικό, προς όφελος των Ελλήνων καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας.

Σε σχέση με την κριτική ότι η ΔΕΗ διατηρεί παλαιές μονάδες στο σύστημα προκειμένου να εισπράττει τις αντίστοιχες αποζημιώσεις διαθεσιμότητας (ΑΔΙ), η αλήθεια είναι ότι η ΔΕΗ έχει προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ζητώντας την έγκριση της ΡΑΕ για το χρονοδιάγραμμα απεντάξεων παλαιών μονάδων, σε συνάρτηση με το χρονοδιάγραμμα ένταξης των νέων μονάδων που θα αντικαταστήσουν την αποσυρόμενη ισχύ, όπως προβλέπει η σχετική υποχρέωση.

Η ΔΕΗ υποστηρίζει σταθερά τη λειτουργία μιας πραγματικά απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς προστατευτικές στρεβλώσεις και παρεμβάσεις στο μηχανισμό διαμόρφωσης τιμών τόσο της χονδρεμπορικής όσο και της λιανικής αγοράς και απορρίπτει κατηγορηματικά τις αναφορές περί καταχρηστικής συμπεριφοράς.

Η ΔΕΗ πρωτοστατεί για τη δημιουργία μιας υγιούς αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας συμβάλλοντας ουσιαστικά έτσι ώστε να δοθεί μια πολυδιάστατη προοπτική ανάπτυξης στη χώρα προς όφελος του καταναλωτή και της κοινωνίας. Καλούμε τα μέλη του ΕΣΑΗ να μας ακολουθήσουν.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ αναφέρει ότι ο μηχανισμός με τον οποίο οι ιδιώτες εξασφαλίζουν χρήματα για τις μονάδες τους και ένα επιπλέον κέρδος της τάξης του 10%, είναι ένα σύστημα που λειτουργεί με στρεβλό τρόπο.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Μαϊος 2013 15:17