Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 14 Απριλίου 2013 18:07

"Βατερλώ" στα δημόσια έσοδα η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

απο παλιότερη σύσκεψη στο Υπ. Ανάπτυξης απο παλιότερη σύσκεψη στο Υπ. Ανάπτυξης

Δημοσιονομική απώλεια θεωρούν πως συνεπάγεται η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο πετρέλαιο θέρμανσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), η Ένωση Εμπόρων Υγρών Καυσίμων Νομού Αττικής και η Ένωση Εμπόρων Υγρών Καυσίμων Νομού Θεσσαλονίκης.

Ακολουθεί η ανακοίνωσή τους:

Η εξίσωση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης, από τις 15 Οκτωβρίου 2012 μέχρι σήμερα, με αυτόν του κίνησης, όχι μόνο δεν επέφερε αύξηση των δημοσιονομικών εσόδων, όπως επιδιωκόταν, αλλά αντίθετα τα δημόσια έσοδα μειώθηκαν σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά, τουλάχιστον κατά (292.000.000) διακόσια ενενήντα δύο εκατομμύρια ευρώ, όπως προκύπτει από την κατωτέρω ανάλυση (πίνακες), λόγω της αδυναμίας των καταναλωτών να προμηθευτούν το πετρέλαιο στην περσινή χαμηλότερη τιμή. Παράλληλα, η προσπάθεια των πολιτών να ζεσταθούν με εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης (τζάκια, σόμπες κλπ) οδήγησε σε τεράστια περιβαλλοντική και ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς και σε έξαρση της λαθροϋλοτομίας και λαθραίας εισαγωγής ξύλων από το γειτονικές χώρες (γεγονός που συνεπάγεται μη καταβολή ΦΠΑ).

Αντιθέτως, αν μειωθεί εντός του Απριλίου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, με την παράταση της περιόδου μέχρι 15 Μαΐου 2013, θα υπάρξει μία άμεση δημοσιονομική ωφέλεια άνω των 150.000.000 ευρώ, ποσό σημαντικό στην παρούσα δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία. Η πρόβλεψη αυτή στηρίζεται στα δεδομένα των μηνών Μαρτίου και Απριλίου 2012, όταν οι καταναλωτές λόγω της ανακοίνωσης της αυξήσεως της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης την επόμενη χειμερινή περίοδο προέβησαν σε μαζικές αγορές πετρελαίου θέρμανσης, οι οποίες ανήλθαν σε 650.000 m3. Την ίδια διάθεση εμφανίζουν και σήμερα, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός των συνεχών ερωτημάτων τους για το εάν θα μειωθεί έστω και τώρα το πετρέλαιο θέρμανσης, και αν θα δοθεί χρονική παράταση ώστε να γεμίσουν τις δεξαμενές τους.
Στους παρακάτω πίνακες απεικονίζεται όλη η αλήθεια της αποτυχημένης προσπάθειας του Υπ. Οικονομικών για αύξηση των δημοσίων εσόδων, χωρίς παράλληλα να αποτραπούν να λαθρεμπορικά φαινόμενα.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 14 Απριλίου 2013 18:11