Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 20 Μαϊος 2023 18:18

WSJ: Ανησυχία για το σκάνδαλο υποκλοπών και το Κράτος δικαίου μπροστά από την κάλπη

Παραμονές των εθνικών εκλογών στη χώρα μας, το μάτι της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένο στην ελληνική πολιτική σκηνή, η οποία έχει σημειώσει σοβαρούς τριγμούς -ειδικά- τον τελευταίο χρόνο με φόντο το σκάνδαλο των

υποκλοπών, το χτύπημα στα δημοκρατικά δικαιώματα και το έγκλημα στα Τέμπη, μεταξύ άλλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Wall Street Journal παίρνει σειρά και αφιερώνει στήλη στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι πηγαίνει στις εκλογές της 21ης Μαΐου με τον φόβο της σκιάς του σκανδάλου υποκλοπών και της καταστρατήγησης των δημοκρατικών θεσμών του κράτους δικαίου. Το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας με τίτλο «Ο Μητσοτάκης πηγαίνει στις εκλογές εν μέσω ανησυχιών για το κράτος δικαίου», αφιερώνει αρκετές γραμμές για να περιγράψει το παρασκήνιο του Κυριάκος Gate, τους χειρισμούς του πρωθυπουργού και την προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου με τις φαστ τρακ αλλαγές των νόμων και την υπονόμευση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και του ρόλου των Ανεξάρτητων Αρχών. Όλα αυτά συνθέτουν μία πολύ κακή εικόνα για την Ελλάδα και το κράτος δικαίου μετά την έξοδο από τα μνημόνια, επισημαίνει το άρθρο.

Η WSJ γράφει χαρακτηριστκά ότι οι χειρισμοί του κ. Μητσοτάκη έχουν «προβληματίσει πολλούς από τους φιλελεύθερους» στην Ελλάδα. 

«Η Ελλάδα είναι μία από τις πολλές χώρες της ΕΕ όπου οι ανησυχίες για το κράτος δικαίου έχουν πολλαπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Αν και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ παραμένουν δημοκρατίες με ανταγωνιστικές εκλογές, σε πολλά μέρη οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να εδραιώσουν την εξουσία τους ελέγχοντας τα μέσα ενημέρωσης, το δικαστικό σώμα και άλλους θεσμούς» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Παράλληλα υπογραμμίζεται η αλλαγή του νόμου «προς όφελος τραπεζιτών και στελεχών επιχειρήσεων που είναι αντιμέτωποι με δίκες για οικονομικά εγκλήματα» ενώ στο ίδιο άρθρο γίνεται λόγος για τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης για τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος για να βολευτούν ημέτεροι.

Εκτενής αναφορά γίνεται και στις ανησυχίες των ευρωπαϊκών θεσμών για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, η οποία φέτος κατέλαβε την 107η θέση της ετήσιας λίστας των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα.

«Η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στην ΕΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης για δύο συνεχόμενα χρόνια, σύμφωνα με τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, μια ΜΚΟ με έδρα το Παρίσι», αναφέρει χαρακτηριστικά το αμερικανικό δημοσίευμα δείχνοντας τον σφιχτό εναγκαλισμό κυβέρνησης-ελληνικών ΜΜΕ.

Η WSJ περιγράφει την υφιστάμενη κατάσταση στα Μέσα: «Λίγοι επιχειρηματίες, οι περισσότεροι με κυβερνητικούς δεσμούς, κυριαρχούν στην ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης, ενώ οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν εκφοβισμό από την παρακολούθηση της κυβέρνησης, τις μηνύσεις, την σκληρή αστυνόμευση και τη βία από πολιτικούς εξτρεμιστές».

ΠΗΓΗ: εφσυντακτων