Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023 09:23

Κατω απο την βάση ο εκλεκτός της Κεραμέως (ΕΘΑΑΕ) Περικλής Μήτκας. Έκθεση κόλαφος της ENQA για την ΕΘΑΑΕ

Αρνητικά σημεία περιέχει η έκθεση  αξιολόγησης την οποία έκανε η  ENQA  (European Association for Quality Assurance in Higher Education ) για την  Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία

είναι η Αρχή που αξιολογεί τα ελληνικά ΑΕΙ, σύμφωνα  με τον πρώην πρόεδρο της ΑΔΙΠ Καθηγητή  Παντελή  Κυπριανός.

"Η έκθεση δεν είναι καθόλου κολακευτική για την ΕΘΑΑΕ", δήλωσε στο esos ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΙΠ  και σημείωσε:  

Τι προσάπτει η έκθεση στην ΕΘΑΑΕ: Ευγενικά αλλά σε αυστηρό ύφος η έκθεση προσάπτει στην ΕΘΑΑΕ

  • ερασιτεχνική εσωτερική οργάνωση και λειτουργία, συγκεντρωτισμό,
  • ελλιπέστατο προσωπικό,
  • μη ενημέρωση και συμμετοχή των εργαζομένων της Αρχής στις εσωτερικές διεργασίες,
  • δείχνει προς το υπουργείο Παιδείας για την υποστελέχωση και τη χρηματοδότηση.

Η  ΕΘΑΑΕ  δεν έχει πολλές σχέσεις με το διεθνή περίγυρο: Η έκθεση σαφέστατα υπαινίσσεται ότι η ΕΘΑΑΕ ως αρχή δεν έχει πολλές σχέσεις με το διεθνή περίγυρο και έχει περιορισμένη αντίληψη για θέματα ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης. Με δύο λόγια, η αξιολόγηση δεν είναι καν ικανοποιητική.

Λιγότερο καλή από αυτή του 2015: Όπως και να το δούμε είναι λιγότερο καλή από αυτή του 2015, παρότι η ΕΘΑΑΕ εμφανίστηκε από τους σημερινούς κυβερνώντες ως θεσμός για να φέρει την αριστεία,, ενώ η ΑΔΙΠ κρίθηκε ανεπαρκής.

Δεν τα κατάφερε η Διοίκηση της ΕΘΑΑΕ: Η Διοίκηση της ΕΘΑΑΕ γνωρίζει ότι δεν τα κατάφερε. Γι αυτό ζήτησε από την ENQA να μη θεωρηθεί η έκθεση τελική, να έχει τη δυνατότητα νέας «partial review», η αξιολόγηση να θεωρηθεί «on going». Δυστυχώς γι αυτήν τίποτα από αυτά δεν έγινε δεκτό. «However, the Board would like to clarify that, following ENQA’s rules (Article 7 of Rules of Procedure1), HAHE is not eligible for a partial review, as this option is only available to ‘members under review’ if a regular cyclical review is not due before the end of their two-year period as ‘members under review’. Following HAHE’s full review this year, it is unfortunately not possible to further extend the status of ‘member under review».

Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε: Επειδή ολοκληρώθηκε η EΘAAE έγινε, όπως είχαμε ζητήσει το 2019 και όπως προβλέπεται, μέλος του EQAR -από τις 3 Μαρτίου 2023. Πριν όμως φτάσουμε εκεί, επειδή η έκθεση δεν είναι ικανοποιητική, τέθηκε ζήτημα αν η ΕΘΑΑΕ θέλει να παραμείνει μέλος της ευρωπαϊκής αρχής. Όπως φαίνεται στο παράθεμα ο πρόεδρος της ENQA διεμήνυσε ότι η έκθεση είναι οριστική και ότι θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της μόλις εγκριθεί από το ΔΣ της.  «The above conclusions regarding the complaint submitted by HAHE bring the complaints procedure and review process to a close. Please note that the decisions of the ENQA Board regarding the complaint are final and non-appealable. The final review report of HAHE, the validation of the review report by the ENQA Agency Review Committee, and this letter from the Board shall be published on ENQA’s website in the new year, as is the standard step for all completed reviews. The completion of the review process is independent from subsequent steps regarding ENQA membership and listing on EQAR.
When we met this morning, we discussed the options and consequences for HAHE regarding ENQA membership. We are committed to continued engagement with HAHE to provide support and advice in the present circumstances.
Should you have any queries, please do not hesitate to contact the ENQA Secretariat».

Απόκρυψή της έκθεσης: Όλα αυτά στις 13 και 22 Δεκεμβρίου. Η ΕΘΑΑΕ, αν και υποχρεωμένη, δεν έχει αναρτήσει ακόμα στην ιστοσελίδα της την τελική έκθεση της ENQA. Η επιχειρούμενη ωραιοποίηση της πραγματικότητας και η μέχρι χθες απόκρυψή της δεν βοηθούν.

Πελατειακές σχέσεις: Οι πληγές είναι ανοιχτές. Τα αίτια πολλά. Ανάμεσά τους ο κυβερνητικός έλεγχος, οι πελατειακές σχέσεις και η ευνοιοκρατία στο υψηλότερο επίπεδο της Αρχής. H υλοποίηση της διασφάλισης ποιότητας στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι πολύ σημαντική υπόθεση για τα ίδια και τη χώρα. Απαιτεί γνώση και είναι full time job.

Η έκθεση

Επισης ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΙΠ Καθηγητή  Παντελή  Κυπριανός, σχετικά με την έκθεση ανέφερε  στο esos τα εξής:

Σύμφωνα με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διασφάλιση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, τη European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA) τα μέλη της αξιολογούνται περιοδικά. Η τότε ελληνική αρχή για την Ανώτατη Εκπαίδευση, η ΑΔΙΠ, αξιολογήθηκε το 2015, για να γίνει μέλος της ENQA, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Επειδή τo 2015 εισήχθησαν νέοι ευρωπαϊκοί δείκτες και κατευθυντήριες αρχές, τα ESG του 2015, η ΑΔΙΠ αξιολογήθηκε, επιτυχώς, σύμφωνα με τα προηγούμενα ESG, του 2005. Έγινε έτσι μέλος της ENQA αλλά όχι του Ευρωπαϊκού Μητρώου Αρχών Διασφάλισης Ποιότητας (EQAR). Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης αποτυπώνεται παρακάτω σύμφωνα με την ισχύουσα τότε τετράβαθμη κλίμακα: full, substantial, partial, non-compliance. 10 full, 5 substantially compliant, 1 partially compliant. Σημειώνω πάλι ότι η έκθεση έγινε με τα ESG του 2005. Οι δύο πρώτες κατηγορίες εμπεριείχαν θετική κρίση (αν και διαβαθμισμένη σε full και substantial), ενώ οι άλλες δύο αρνητική κρίση (αν και διαβαθμισμένη σε partial και non-compliance.

Μετά από σχετικό αίτημα σε ENQA και EQAR, η ΑΔΙΠ ξεκίνησε το 2019 τις διαδικασίες για την επαναξιολόγησή της. Όλα ήταν έτοιμα τέλη του 2019. Η ευρωπαϊκή επιτροπή θα ερχόταν τέλη Γενάρη του 2020 στην Αθήνα. Τότε κατατέθηκε το νομοσχέδιο της κας Κεραμέως με το οποίο η ΑΔΙΠ καταργείτο, τη θέση της έπαιρνε η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Τότε προτείναμε στην πολιτική ηγεσία να μετατεθεί για λίγο η ψήφιση του νομοσχεδίου ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ΑΔΙΠ και να διασφαλιστεί η θέση της στην ENQA. Και να μείνει το αρτικόλεκτο (ΑΔΙΠ) για να διατηρηθεί το brand name και η δουλειά της από το 2005 έως το 2020. Σημειώνω ότι το 2011, η κα Διαμαντοπούλου, είχε αποδεχθεί το ίδιο αίτημα κατά την ψήφιση του 4009/2011. Το αιφνίδιο τέλος της ΑΔΙΠ οδήγησε στην αναστολή της αξιολόγησής της και στη δημιουργία εκκρεμότητας για την νέα Αρχή.

Η αρχική εξάμηνη αναβολή έγινε διετής. Η ΕΘΑΑΕ αξιολογήθηκε αρχές του 2022. Στη συνέχεια τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία. Η ENQA έστειλε τη σχετική έκθεση, η διοίκηση της ΕΘΑΑΕ υπέβαλε τις ενστάσεις της (στις 21 Οκτωβρίου), αυτές συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη με το Συμβούλιο της ΕΝQA (στις 13 Δεκεμβρίου) και κατόπιν ο Πρόεδρός της έστειλε επιστολή (στις 22 Δεκεμβρίου) στην ΕΘΑΑΕ.

Η έκθεση δεν είναι καθόλου κολακευτική για την ΕΘΑΑΕ. Αυτό αποτυπώνεται στην αξιολόγηση, ακόμη περισσότερο στο κείμενο. Στην τρίβαθμη πλέον κλίμακα -το 2022 συγχωνεύτηκαν οι κατηγορίες 1 και 2 της προηγούμενης κλίμακας- είχαμε: 8 compliant, 5 partially compliant,  1 not compliant.

Η απάντηση Μήτκα

Απάντηση στα όσα υποστήριξε σε ρεπορτάζ του esos ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΙΠ , Καθηγητής Παντελής Κυπριανός, για την εξωτερική της αξιολόγηση ,εξέδωσε η Εθνική Αρχική Ανώτατης  Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), η οποία έχει ως εξής:.

Η εξωτερική αξιολόγηση της Αρχής από την ENQA αφορά κυρίως την ΑΔΙΠ και όχι την ΕΘΑΑΕ. Αυτό προκύπτει από τη χρονική περίοδο που καταλαμβάνει η έκθεση αυτοαξιολόγησης (2015-2019) με επικαιροποίησή της το Σεπτέμβριο του 2021. Δεν είναι λοιπόν αληθές, ούτε λογικό, οι αδυναμίες να αποδίδονται στην ΕΘΑΑΕ, η οποία λειτούργησε, ως συνέχεια της ΑΔΙΠ, μόνο κατά το τελευταίο έτος (2020-21) της περιόδου αυτής.  

Η ΕΘΑΑΕ κατά το έτος αυτό, έπρεπε να ‘διορθώσει’ όλες τις αδυναμίες και ανεπάρκειες στις οποίες είχε περιέλθει η ΑΔΙΠ εξαιτίας της έλλειψης υποστήριξής της από την Πολιτεία και την αποστράγγισή της από πόρους και θεσμικά εργαλεία για μια πενταετία. Η έλλειψη υποστήριξης της ΑΔΙΠ αποδεικνύεται από δημοσιευμένα στοιχεία, όπως:

  • Τις αλλεπάλληλες αναφορές της ΑΔΙΠ στις ετήσιες εκθέσεις για έλλειψη πόρων.
  • Τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων και εκκλήσεις προς την κυβέρνηση για παροχή των αναγκαίων πόρων και των θεσμικών εργαλείων στην ΑΔΙΠ.
  • Την στρατηγική της ΑΔΙΠ, η οποία αποτελεί μέρος της έκθεσης αυτοαξιολόγησης και δημοσιοποιήθηκε από το 2019 στην ιστοσελίδα της https://www.ethaae.gr/images/articles/SAR_2021.pdf

Σύμφωνα με τη Στρατηγική της, η ΑΔΙΠ, τον Οκτώβριο του 2019, διαπίστωνε ως αδυναμίες τα εξής:

1.    Σοβαρά ελλείμματα στη στελέχωση και χρηματοδότηση της ΑΔΙΠ, εξ αιτίας της σχετικής εξάρτησης από την κυβέρνηση ως προς τη στελέχωση και τη χρηματοδότηση.

2.    Καθυστερημένη έναρξη πιστοποιήσεων λόγω διετούς καθυστέρησης χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ.

3.    Σημαντικά περιθώρια εμπλουτισμού του μητρώου εμπειρογνωμόνων και αξιοποίησης αυτών σε ποικιλία δραστηριοτήτων διασφάλισης ποιότητας.

4.    Σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της θεσμικής κουλτούρας και κουλτούρας  ποιότητας της ΑΔΙΠ (εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας Συμβουλίου/ δεοντολογίας, οργανισμός, κρίσιμες γνώσεις και δεξιότητες  προσωπικού).

5.    Σημαντικό κενό αξιοποίησης των αποτελεσμάτων Διασφάλισης Ποιότητας στις δράσεις εθνικής στρατηγικής της ΑΔΙΠ λόγω της σχετικής αδράνειας του Υπουργείου και έλλειψη ανάληψης αντίστοιχων πρωτοβουλιών της ΑΔΙΠ (αριστεία, προγραμματικές συμφωνίες).

6.    Θεσμικά εμπόδια στην συμμετοχή φοιτητών και την συνακόλουθη αξιοποίησή τους στην ανατροφοδότηση  της Διασφάλισης Ποιότητας.

7.    Περιορισμένες δυνατότητες κάλυψης της συνολικής δαπάνης των επιτροπών πιστοποίησης και της συμμετοχής των εμπειρογνωμόνων.
Μεταξύ άλλων, η Αρχή διέβλεπε σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της παρουσίας της στο διεθνές περιβάλλον.

Τα περισσότερα από αυτά τα σημεία, με κυρίαρχη τη μη συμμετοχή φοιτητών στις επιτροπές εμπειρογνωμόνων, αναφέρονται και στην έκθεση της ENQA.

Η ΕΘΑΑΕ μέσα σε ένα έτος (2020-21) κάλυψε χρόνιες αδυναμίες: Πέτυχε τη θεσμοθέτηση της συμμετοχής των φοιτητών στις ΕΕΑΠ, την αναβάθμιση του τρόπου συμμετοχής των εμπειρογνωμόνων με νέα ΚΥΑ, αύξησε τον προϋπολογισμό του ΕΣΠΑ κατά 25%, τον Τακτικό Προϋπολογισμό κατά 20%, το προσωπικό κατά 20%, συγκρότησε ειδικά μητρώα φοιτητών, συνέταξε νέα πρότυπα, οργανισμό και εσωτερικό κανονισμό της Αρχής και άλλα. Από την άνοιξη του 2022, φοιτητές και φοιτήτριες συμμετέχουν σε όλες τις επιτροπές πιστοποιήσεων.

Είναι αυτά τα βήματα ακριβώς που οδήγησαν την ΕΘΑΑΕ στην έγκριση της αίτησής της για ένταξη στο EQAR και όχι η προηγούμενη κατάσταση.

Για την πληρέστερη πληροφόρηση του αναγνώστη, το EQAR είναι το μητρώο των διαπιστευμένων φορέων διασφάλισης ποιότητας του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΧΑΕ), το οποίο παρέχει την άδεια σε φορείς διασφάλισης ποιότητας να διενεργούν δράσεις διασφάλισης ποιότητας για τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης του ΕΧΑΕ βάσει των European Standards and Guidelines (ESGs). Αυτή την άδεια εξασφάλισε τώρα η ΕΘΑΑΕ για πρώτη φορά, και την οποία δεν είχε εξασφαλίσει η ΑΔΙΠ. Δεν την είχε εξασφαλίσει διότι η πρώτη εξωτερική της αξιολόγηση από την ENQA διενεργήθηκε με το παλιό πρότυπο των ESGs του 2005, το οποίο δεν παρείχε δυνατότητα εγγραφής στο EQAR. Εξ αιτίας αυτής της επιλογής, η ΑΔΙΠ έμεινε για μια πενταετία εκτός του EQAR. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, η ENQA είναι ο φορέας που διενεργεί την εξωτερική αξιολόγηση των φορέων διασφάλισης ποιότητας βάσει των ESGs και αποτελεί «το σωματείο/σύνδεσμο» αυτών. Η εγγραφή ή ανανέωση της εγγραφής στην ENQA γίνεται μετά την εγγραφή αυτών στο EQAR. Στην περίπτωση της ΕΘΑΑΕ, η ανανέωση της εγγραφής της στην ENQA αναμένεται να επικυρωθεί στην ετήσια γενική συνέλευση της ομοσπονδίας τον ερχόμενο Απρίλιο.

Η Αρχή, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα της το σύνολο του υλικού της αξιολόγησής της, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης του EQAR, η οποία καταλήγει σε 10 “compliant” και 4 “partially compliant” επί των 14 αρχών που εξέτασε.

ΠΗΓΗ: https://www.esos.gr/

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023 12:25