Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022 10:21

Η δολοφονική «ομάδα Δίας»: Ημερολόγιο 2 ετών

το ρεπορταζ στο tvxs ειναι της Φωτεινής Λαμπρίδη

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου ο 16άχρονος Κ. Φραγκούλης δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι από έναν άνδρα της ομάδας ΔΙΑΣ. Χθες ο ανήλικος, εξέπνευσε. Η αιτία; Τα 20 ευρώ που δεν πλήρωσε στο βενζινάδικο. Δεν είναι η

πρώτη φορά που η ομάδα Διας δολοφονεί, έχει προηγηθεί η δολοφονία Σαμπάνη.

Ωστόσο σε αυτά τα περιστατικά, οφείλει κανείς να προσθέσει και τα δεκάδες άλλα άσκησης αυθαίρετης βίας, κακοποίησης και βιασμών από το συγκεκριμένο σώμα, που σημειώνεται από τους πρώτους μήνες της σύστασης του.  Χαρακτηριστικός, ο ξυλοδαρμός του Κορεάτη τουρίστα το 2013 στο κέντρο της Αθήνας, σε μία περίοδο που οι «επιχειρήσεις σκούπα» της ομάδας Δίας, «έπαιρναν κεφάλια» κυρίως μεταναστών και προσφύγων. 

Οι ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) δημιουργήθηκαν το 2010, επί υπουργίας τότε Χρυσοχοΐδη και στελεχώθηκαν κυρίως με ειδικούς φρουρούς. Αποστολή τους θεωρητικά, ήταν η πρόληψη και αντιμετώπιση σκληρών εγκλημάτων στον δρόμο και είχαν εντολή, τουλάχιστον το πρώτο διάστημα, να κρατήσουν το προφίλ αστυνομικού που βρίσκεται κοντά στον πολίτη.

Ο διορισμός 1.500 ειδικών φρουρών ήταν το πρώτο πράγμα που έκανε ο κ, Μητσοτάκης τον επόμενο μήνα της εκλογής του. Πολλοί από τους αυτούς, απορροφήθηκαν στο συγκεκριμένο σώμα με τρίμηνη εκπαίδευση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αποδίδουν και σε αυτήν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, την αύξηση των περιστατικών βίας και τις δύο δολοφονίες.

Το tvxs καταγράφει τα περιστατικά που έγιναν γνωστά, είτε χάρη στην καταγραφή τους, είτε λόγω καταγγελιών. Προφανώς, υπάρχουν και άλλα που δεν τα γνωρίζουμε. 

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου ο 16άχρονος Κ. Φραγκούλης δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι από έναν άνδρα της ομάδας ΔΙΑΣ. Αφορμή για την αιματηρή καταδίωξη στάθηκαν 20 ευρώ βενζίνης τα οποία ο ανήλικος δεν πλήρωσε στο βενζινάδικο. Ο ανήλικος πέθανε στις 13 Δεκεμβρίου.

Οκτώβριος  2022

Το βράδυ της 12ης Οκτωβρίου 2022 μια 19χρονη κοπέλα πέφτει, σύμφωνα με την καταγγελία της, θύμα ομαδικού βιασμού από άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ μες στο ΑΤ Ομόνοιας. O εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για ομαδικό βιασμό και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων σε βάρος των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ που καταγγέλθηκαν από 19χρονη. Σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί έχουν βιντεοσκοπήσει τις πράξεις τους, γι αυτό και το αδίκημα της παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων. 

Αύγουστος 2022

Στις 22 Αυγούστου 2022, όπως αποκάλυψε βίντεο που δημοσίευσε το Documento, άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ χτυπούν με μένος στα γεννητικά όργανα μετανάστη στο κέντρο της Αθήνας.

Οκτώβριος 2021

Στις 23 Οκτωβρίου 2021 πέφτει νεκρός έπειτα από 36 σφαίρες ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ ο 18χρονος Ν. Σαμπάνης στο Πέραμα. Αποκαλυπτικό ηχητικό ντοκουμέντο από την καταδίωξη στο Πέραμα όπου ο Νίκος Σαμπάνης έπεσε νεκρός μετά από πυρά αστυνομικών, έφερε στην δημοσιότητα το omnia.tv . Το ηχητικό αποκαλύπτει ότι η αστυνομικοί γνώριζαν ότι δεν είχαν σκοτώσει τον οδηγό.

Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό για την έκβαση της υπόθεσης, καθώς ο βασικός ισχυρισμός της υπεράσπισης των αστυνομικών αναφέρει ότι ο οδηγός του οχήματος ήταν ο Νίκος Σαμπάνης.  

Μάρτιος 2021

Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ πραγματοποίησαν έφοδο στην πλατεία της περιοχής και με πρόσχημα τους ελέγχους για μετακινήσεις και τη χρήση μάσκας επιδόθηκαν σε τραμπουκισμούς με θύματα κατοίκους της περιοχής. Όταν δε ο κόσμος διαμαρτυρήθηκε ξεκίνησε και το άγριο ξύλο, οι αναίτιες προσαγωγές και το κυνηγητό όσων αντέδρασαν.

Οι παρευρισκόμενοι ήταν πολλοί και κατέγραψαν με τα κινητά τους όσα συνέβησαν, ενώ την ίδια ώρα η ΕΛΑΣ με διαρροές σε φιλοκυβερνητικά μέσα έκανε λόγο για αναίτια επίθεση κατά αστυνομικών από ομάδα νεαρών και μάλιστα με έναν τραυματία αστυνομικών. «Νέα Σμύρνη: Επίθεση 30 ατόμων κατά αστυνομικών της ΔΙΑΣ», ανέφεραν κάποια μέσα, ενώ άλλα είδαν και «Ενέδρα κατά αστυνομικών της ΔΙΑΣ στη Νέα Σμύρνη».

Το περιστατικό πυροδότησε αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί μεγάλη διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας την επόμενη ημέρα, όπου και πάλι άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ επέδειξαν πρωτοφανή αγριότητα απέναντι στους διαδηλωτές. 

Μάϊος 2020

Στις 20 Μαΐου του 2020 αστυνομικοί της ομάδας Δίας, ξυλοκοπούν στην Κρήτη άνδρα, γιατί τον πέρασαν για Πακιστανό. Όπως ο ίδιος  αναφέρει, φεύγοντας από τη δουλειά του με το μηχανάκι του, τον σταμάτησαν δυο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ στην περιοχή της Αμμουδάρας, φωνάζοντάς του «Πακιστανέ σταμάτα»! Εκείνος δεν έδωσε σημασία καθώς θεώρησε ότι δεν απευθύνονταν σ’ αυτόν, αλλά αμέσως μετά οι άνδρες της ΔΙΑΣ έφτασαν πλάι του φωνάζοντας «Πακιστανέ κάνε στην άκρη αλλιώς θα σε γκρεμίσουμε»!

Τον χτύπησαν στο πρόσωπο, του πέρασαν χειροπέδες και τον ξαναχτύπησαν ενώ ήταν πεσμένος. Ανάλογη αγριότητα έδειξαν οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ και στο ΑΤ Μαλεβιζίου, όπου τον μετέφεραν, τον έγδυσαν, τον χτύπησαν στα γεννητικά όργανα και τον απείλησαν, όταν τους είπε ότι θα τους μηνύσει, ότι «θα τον βρουν έξω»! Παράλληλα προσπάθησαν να του φορτώσουν ως… «όπλο» ένα ψαλίδι. 

Στις 24 Μαΐου του 2020 ειδικοί φρουροί της ΔΙΑΣ ξυλοκόπησαν δύο 24χρονους στα Σεπόλια όταν ο ένας απ’ αυτούς είπε σε αστυνομικό: «Γιατί με κοιτάς έτσι; Έκανα κάτι;».

Video ντοκουμέντο έφερε στη δημοσιότητα η ΕΦΣΥΝ. Απεικονίζεται το - καταγγελλόμενο-  περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας με πρωταγωνιστές άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ και δύο 24χρονους, στη συμβολή των οδών Αντιγόνης και Κρέοντος στα Σεπόλια.

Φεβρουάριος 2020

Τον Φεβρουάριο του 2020 ένας ειδικός φρουρός, ένοπλος και αφού είχε λήξει η βάρδιά του, πήγε να πάρει μια φίλη του από την ΑΣΟΕΕ. Σε αντιδράσεις φοιτητών για την παρουσία του έβγαλε το όπλο του και το έστρεψε προς το μέρος τους.

Παρά τους ισχυρισμούς της αστυνομίας πως ο ειδικός φρουρός είχε δεχτεί ξαφνικά τον άγριο ξυλοδαρμό από φοιτητές και σύρθηκε από τον εξωτερικό χώρο εντός του προαυλίου, όπου και συνεχίστηκε η άγρια επίθεση σε βάρος του, τα ντοκουμέντα δείχνουν τον αστυνομικό, ακμαιότατο, με καλυμμένο το πρόσωπό του με κουκούλα «full face», να σημαδεύει κόσμο με το όπλο.

Στις 17 Φεβρουαρίου του 2020 ειδικός φρουρός της ΔΙΑΣ Βορειοανατολικής Αττικής προφυλακίστηκε για έντεκα ληστείες βενζινάδικων τις οποίες ομολόγησε. 

Ιανουάριος 2020

Στις 25 Ιανουαρίου 2020 μοτοσικλετιστής της ΔΙΑΣ χαστούκισε 11χρονο παιδί στο Μενίδι, όπου είχε κληθεί ύστερα από σήμα ότι άγνωστοι επιχειρούν να διαρρήξουν αυτοκίνητο. Το περιστατικό που καταγράφηκε σε κάμερα δείχνει τους αστυνομικούς να σταματούν δύο ανήλικους σε ένα στενό. Συζητούν για λίγο και ξαφνικά ένας αστυνομικός χτυπά με δύναμη στο πρόσωπο ένα από τα παιδιά.

Χωρίς λόγο ένστολος χτύπησε 11χρονο στο κεφάλι. • Ο δράστης φέρεται να είχε κατηγορηθεί και το 2016 για ανάλογο περιστατικό • Το σκηνικό βίας κατέγραψε κάτοικος με το κινητό του • Το παιδί νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» για προληπτικούς λόγους • Η ανακοίνωση Χρυσοχοΐδη

Στην ανάρτησή του στο Facebook o καταγγέλλων σημειώνει πως το αγόρι «ήταν σε άθλια κατάσταση τρομαγμένο φοβισμένο και με εμφανή την ταλαιπωρία που υπέστη» και πως το συμβάν έληξε όταν μπήκε «ένα Ι.Χ. στο στενό  ενώ οι "μπάτσοι" τα μαζεύουν και φεύγουν ανενόχλητοι». Το θύμα προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Μάιος 2020

Αστυνομικοί της ομάδας Δίας, ξυλοκοπούν στην Κρήτη άνδρα, γιατί τον πέρασαν για Πακιστανό. Όπως ο ίδιος  αναφέρει, φεύγοντας από τη δουλειά του με το μηχανάκι του, τον σταμάτησαν δυο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ στην περιοχή της Αμμουδάρας, φωνάζοντάς του «Πακιστανέ σταμάτα»! Εκείνος δεν έδωσε σημασία καθώς θεώρησε ότι δεν απευθύνονταν σ’ αυτόν, αλλά αμέσως μετά οι άνδρες της ΔΙΑΣ έφτασαν πλάι του φωνάζοντας «Πακιστανέ κάνε στην άκρη αλλιώς θα σε γκρεμίσουμε»!

Τον χτύπησαν στο πρόσωπο, του πέρασαν χειροπέδες και τον ξαναχτύπησαν ενώ ήταν πεσμένος. Ανάλογη αγριότητα έδειξαν οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ και στο ΑΤ Μαλεβιζίου, όπου τον μετέφεραν, τον έγδυσαν, τον χτύπησαν στα γεννητικά όργανα και τον απείλησαν, όταν τους είπε ότι θα τους μηνύσει, ότι «θα τον βρουν έξω»! Παράλληλα προσπάθησαν να του φορτώσουν ως… «όπλο» ένα ψαλίδι. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022 10:34